سرویس: اقتصادی 14:30 - سه شنبه 03 فروردین 1395

همخوانی معیارهای رشداقتصادی اصفهان با کلام سال رهبری

موارد مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری شاید بیش از هر اقتصادی، در اقتصاد اصفهان به‌ عنوان قطب اقتصادی کشور تأثیرگذار باشد زیرا بسیاری از این موارد، تطابق کامل با چالش‌های اقتصادی اصفهان دارد.

به گزارش اصفهان شرق؛ اقتصاد مقاومتی و مفاهیم آن در اوج تحریم‌ها و از سال‌ها قبل از سوی مقام معظم رهبری وارد ادبیات اقتصادی کشور شد، جورچینی که از حدود یک دهه پیش با نام‌گذاری‌های اقتصادی سال‌ها آغاز شد و قطعه به قطعه پیش رفت تا به مفهوم اقتصاد مقاومتی برسد.

در پی این توضیحات و توصیفات که از سوی ایشان و بدنه کارشناسی کشور صورت گرفت می‌توان ادعا کرد که مفاهیم اصلی اقتصاد مقاومتی نزد مردم به این قالب پذیرش‌شده که اقتصاد مقاومتی در معنای ساده یعنی افزایش مقاومت اقتصادی در مقابل تحولات بین‌الملل که باید با اتخاذ رویکرد درون‌گرا و برون‌زا که همراه با حمایت از تولید داخل با رویکرد صادراتی همراه شود.

**بسترسازی قانونی

همزمان با مطرح‌شدن مفاهیم اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری و همچنین ابلاغ اصول آن از سوی ایشان، اقدامات قانونی و تقنین اصول آن از سوی مجلس نیز کلید خورد که یکی از خروجی‌های آن قانون استفاده از حداکثر توان تولید داخلی بود و سایر قوانین اقتصادی کشور نیز متناظر با اصول ابلاغی رهبری اصلاح شدند. تا جایی که به گفته حمیدرضا فولادگر، خلأ قانونی درزمینهٔ تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور احساس نمی‌شود.

به گفته این نماینده مجلس، پرداختن به مسائلی همچون حمایت از تولید داخلی، رونق، خروج از رکود، معیشت جامعه و بهبود فضای کسب‌وکار تنها با تحقق اقتصاد مقاومتی امکان‌پذیر است و خواسته صریح مقام معظم رهبری در این نام‌گذاری توجه به این مسئله بوده که این بار نیز با دغدغه جامعه همسو شده و باید دغدغه مسئولان اجرایی نیز باشد.

**دو صد گفته چو نیم کردار نیست

حال که مراحل قانون‌گذاری و مبانی نظری اقتصاد مقاومتی طی شده وقت عمل فرارسیده و این عمل‌گرایی در صحبت‌های مقام معظم رهبری و استفاده از کلماتی همچون اقدام و عمل کاملاً گویاست. کارشناسان اقتصادی نیز معتقدند دولت باید در فضای حساس کنونی که اقتصاد کشور نیازمند جهش است، از بروکراسی فاصله گرفته و به فکر ورود به عرصه میدانی اقتصاد مقاومتی باشد.

به گفته حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدتقی رهبر، کشور باید روی پای خود بایستد و از بیگانگان قطع امید کند، نام‌گذاری امسال این پیام را در خود دارد که پس از چند سال پرداختن به شعار اقتصاد مقاومتی و فراهم کردن زمینه‌های نظری و کارشناسی آن‌وقت عمل فرارسیده است.

**مروری بر راهکارهای پیشنهادی مقام معظم رهبری

مقام معظم رهبری اول فروردین در مشهد 10 راهکار کلیدی برای «اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل» ذکر کردند که عبارت‌اند از:
1.شناسایی و تمرکز بر فعالیت‌ها و زنجیره‌های اقتصادی مزیت‌دار کشور
2.زنده کردن تولیدات داخلی
3.پرهیز از واردات تضعیف‌کننده تولید داخل
4. پرهیز از هدر دادن منابع مالی آزادشده
5.اقتصاد دانش‌بنیان،
6.احیای بخش‌هایی که قبلاً سرمایه‌گذاری در آن شده
7.شرط انتقال فناوری در قراردادها،
8.مبارزه ویژه با فساد و قاچاق
9.ارتقای بهره‌وری انرژی
10نگاه ویژه به صنایع کوچک و متوسط.

اما موارد مذکور شاید بیش از هر اقتصادی، در اقتصاد اصفهان به‌عنوان قطب اقتصادی کشور تأثیرگذار باشند. وجود زنجیره تولید محصولاتی همچون فولاد، مصالح ساختمانی و منسوجات در استان، اثرپذیری صنایع بزرگ نساجی استان از قاچاق و واردات بی‌رویه محصولات، وجود شهرک بزرگ عملی تحقیقاتی اصفهان به‌عنوان قطب اقتصاد دانش‌بنیان کشور، پروژه‌های نیمه‌کاره‌ای که قبلاً در آن سرمایه‌گذاری شده و تعدد صنایع کوچک و متوسط در استان نسبت به صنایع بزرگ همه از ویژگی‌های مهم اقتصاد اصفهان است که نشان می‌دهد اقدام و عمل در راستای به ثمر رسیدن اقتصاد مقاومتی بیش از هر جا در اصفهان موجب جهش و رشد خواهد شد.

**تفاوت‌های اقتصاد مقاومتی و اقتصاد ایزوله

اشتباهی که بعضاً از سوی برخی در اظهارنظر در مورد اقتصاد مقاومتی صورت گرفته، قیاس آن با اقتصاد ایزوله و دربسته است. در اقتصادهای دربسته نظیر کشورهای کمونیستی تلاش می‌شود همه نیازها در داخل رفع شده و اصطلاحاً خودکفایی در همه زمینه‌ها حاصل گردد که این مباحث به‌هیچ‌وجه در محورهایی که مقام معظم رهبری تبیین کرده‌اند وجود ندارد.

خودکفایی سال‌ها است که در ادبیات اقتصادی جایگاهی ندارد و همه تمرکز دولت در کشورهای درحال‌ توسعه تمرکز بر مزیت‌ها است که در کلام مقام معظم رهبری نیز به‌عنوان مورد اول از آن یادشده است.

تفاوت دیگر میان اقتصاد مقاومتی و اقتصادهای بسته، درون‌نگری و برون‌زایی به معنای تمرکز بر صادرات است و مهم‌تر از همه، استفاده از همکاری خارجی با شرط انتقال فناوری است که به‌طور کامل همه صحبت‌ها در مورد شباهت اقتصاد بسته و اقتصاد مقاومتی را نفی می‌کند.

در حقیقت اقتصاد مقاومتی به‌هیچ‌وجه به معنای بستن درهای اقتصاد و ترس از همکاری بین‌المللی نیست بلکه، این اقتصاد بر هوشمندی در این زمینه تأکید دارد، چه‌بسا که به گفته امام‌جمعه موقت اصفهان، در این سال باید بیش از قبل در مورد ضربه‌پذیری اقتصاد به هوش باشیم و حتی در همین رفت‌وآمد غربی‌ها برای همکاری‌های اقتصادی، دولت باید حواس خود را جمع کند که ضربه‌ای به اقتصاد وارد نشده و بازار مصرف خارجی‌ها نشویم.

 

فارس

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.