دستور ویژه رییس جمهور در نشست شورای هماهنگی مدیریت آب؛
حیات زاینده رود حتی با حداقل آب حفظ شود
به گفته معاون وزیر نیرو رییس جمهوری جریان حداقلی آب در زاینده رود حق مردم دانست و تاکید کرد: خوشبختانه دوره آبیاری کشت پاییزه در این حوضه با موفقیت انجام شد و دور بعدی رهاسازی آب از نیمه اسفندماه آغاز خواهد شد
به گزارش اصفهان شرق: معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در نشست شورای هماهنگی مدیریت به هم پیوسته منابع آب حوضه آبریز زاینده رود از توقف برداشتهای غیرمجاز در حوضه زایندهرود خبر داد و گفت: با تاکید رئیس جمهور، جریان آب زاینده رود حتی به میزان کم نیز برقرار خواهد بود.
رحیم میدانی با بیان اینکه خوشبختانه دوره آبیاری کشت پاییزه در این حوضه با موفقیت انجام شد و دور بعدی رهاسازی آب از نیمه اسفندماه آغاز خواهد شد اضافه کرد: ارزیابی ما این است که در حوضه زاینده رود هنوز به تمام اهداف مورد نظر نرسیدهایم چرا که کماکان میزان مصارف در این حوضه بالا است و منابع آب نیز جوابگوی این حجم مصرف نیست.
وی اظهار داشت: اولویت وزارت نیرو بنا به تاکید رئیس جمهوری این است که زاینده رود حتی با جریان آب کم زنده نگه داشته شود چون مردم کرانه این رودخانه این حق را دارند که از ۶۰۰ میلیون مترمکعب حقابه کشاورزی، سهمی نیز به حیات رودخانه اختصاص یابد.
میدانی با تاکید بر اینکه تمرکز وزارت نیرو در حوضه زاینده رود کنترل و توقف برداشتهای غیرمجاز است افزود: اگر انضباط برداشت بر این حوضه حاکم نشود، تمام محاسبه ها به هم خواهد خورد و کنترل این موضوع بدون یاری و هماهنگی مسئولان و تمامی ارگانها در استانهای ذینفع میسر نیست.
وی سپس فعالیت شورای هماهنگی مدیریت به هم پیوسته منابع آب حوضه زایندهرود را یک تجربه موفق در بخش آب کشور عنوان کرد و بیان داشت: براساس این تجربه، حوضه آبریز کرخه نیز در آینده نزدیک تشکیل خواهد شد و به تدریج این الگو به تمام حوضههای آبریز کشور تعمیم مییابد.
*بارگذاری مصارف جدید در حوضه آبریز زایندهرود ممنوع شد
همچنین وزیر نیرو در نشست شورای هماهنگی مدیریت به هم پیوسته منابع آب حوضه آبریز زایندهرود، با اشاره به کاهش بارندگی در حوضه زاینده در ۴۵ روز گذشته، گفت: با توجه به وضعیت کنونی، کشاورزان منطقه نگران تامین آب مورد نیاز کشت بهاره هستند که طبق برنامه ریزی انجام شده در ابتدای سال آبی، آب مورد نیاز کشاورزان در زمان مقرر تامین خواهد شد.
حمید چیتچیان با تاکید بر لزوم کنترل برداشتها، افزود: موضوع مهم در این حوضه بهرهبرداری و برداشت غیرمجاز یا بیشتر از حد تعیین شده در پروانههاست که این موضوع باید به طور جدی پیگیری شود، اما در کنار این موضوع باید مدیریت لازم بر برداشت های مجاز نیز اعمال شود.
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی آب برای توقف هرگونه بارگذاری مصرف جدید در این حوضه آبریز، خاطرنشان کرد: همه برداشتهای جدید از حوضه زایندهرود چه با مجوز و چه بدون مجوز از تاریخ تصویب طرح در شورای عالی آب کشور ممنوع است و هرگونه برداشت آب پس از آن تاریخ باید متوقف شود.
وزیر نیرو ادامه داد: طبق این مصوبه برای استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان تخصیص مشخص آب در نظر گرفته شده است که هر استان میتواند برای بارگذاریهای جدید، چنانچه ظرفیت استفاده نشده تا سقف تخصیص داشته باشند اقدام کند.
حمید چیتچیان درباره ادامه طرحهای جدید توسعه در بخش صنعت و کشاورزی تصریح کرد: مجوزهای صادر شده در مواردی که جزء بارگذاری جدید محسوب میشود و خارج از تخصیص است، با هماهنگی ارگانهای استانی باید باطل شود و دستگاههای انتظامی استان نیز با قاطعیت در این باره عمل کنند.
به گفته وی، براساس معیارهای تعریف شده باید بررسی شود که چنانچه این طرحها در سقف تخصیص استانها قرار گیرد، امکان تخصیص آب به این طرحها ممکن خواهد بود؛ در غیر این صورت با توقف این طرحها خسارت لازم به مالکان پرداخت خواهد شد.
براساس این گزارش، در این نشست با تصمیم اعضا مقرر شد پس از تامین آب موردنیاز کشت پاییزه شرق اصفهان، رهاسازی چهار مترمکعب آب از سد زایندهرود ادامه داشته باشد تا در فصل زمستان نیز شاهد جریان آب در زایندهرود باشیم.