مواد غذایی موثر بر آلودگی هوا
فستفودها اثرات سوء آلودگی هوا را افزایش میدهد/ تاکید بر مصرف مایعات هنگام آلودگی هوا
سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطانزا هستند، برای افرادی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، به هیچوجه توصیه نمیشوند.
به گزارش اصفهان شرق، زهرا کیانی، کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به وجود آلودگی هوا بیان داشت: مواد غذایی میتواند در زمان آلودگی هوا نقش داشته باشد.
وی روی را از آن دسته مواد مغذی كه در هوای آلوده موجب كاهش جذب فلزات سنگین و بالا بردن دفع سرب دانست و گفت: روی از این طریق زمان تماس این تركیبات زیانبار را در بدن به حداقل میرساند و از این رو متخصصان تغذیه مصرف مواد غذایی حاوی روی رادر برنامه غذایی روزانه در شرایط آلودگی هوا توصیه میکنند.
کیانی بیان داشت: مصرف انواع فرآوردههای پروتئینی مانند گوشت، مرغ، ماهی، نخود سبز، حبوبات به ویژه عدس و جوانه گندم به دلیل بالا بودن میزان روی در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود. همچنین شیر و لبنیات، غلات سبوسدار و تخممرغ نیز از منابع غذایی روی هستند.
وی یکی از مواد معدنی موثر در پیشگیری از آسیب های وارده به سلولهای بدن در شرایط آلودگی هوا را سلنيوم دانست و اظهار کرد: این ماده مغذی را میتوان از طریق منابع غذایی نظیر ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخممرغ، مرغ و سیر با تنظیم یک برنامه غذایی سالم دریافت کرد.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه منیزیم به دلیل خاصیتی که در کاهش جذب سرب و كادمیوم در روزهای آلودگی هوا دارد، بسیار كمككننده است، عنوان کرد: مصرف انواع سبزیجات با رنگ سبز تیره مانند کاهو، اسفناج، کرفس، انواع سبزی خوردن كه از این ماده مغذی غنی هستند، به همه افراد توصیه میشود.
وی با استناد به مطالعات که نشان میدهد سطح اسیدهای چرب ضروری در افرادی كه به بیماریهای ریوی مبتلا هستند، بسیار پایین است، خاطرنشان کرد: مصرف منظم ماهیهای چرب نظیر ماهی آزاد و سالمون در تقویت و بهبود فعالیت دستگاه تنفسی موثر است.
کیانی رابطه مستقیمی را بین ابتلا به بیماری آسم و آلودگی هوا به ویژه در كودكان و بخصوص اگر كودك در سنین بسیار پایینی در معرض این نوع شرایط آب و هوایی قرار گیرد، دانست و گفت: مصرف ماهیهای روغنی كه سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ هستند میتواند در كاهش تنگی نفس و اثرات زیانبار تركیبات التهابآور مفید باشد.
وی با تاکید بر اینکه در هنگام آلودگی هوا، از میوهها و سبزیجات تازه بیشتر استفاده کنید، بیان داشت: آنتیاكسیدانهای موجود در میوهها و سبزیجات نقش حیاتی در سلامت ریهها دارند.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: داشتن یك رژیم غذایی متعادل به طوری كه میوه و سبزیجات آن به میزان كافی باشد، میتواند تنفس را برای كودكان و حتی بزرگسالان آسان كند، خصوصا در شرایطی كه هوا بسیار آلوده است.
وی دریافت منابع غذایی ویتامینهایC، E و بتاكاروتن را در بهبود فعالیت ریهها كمككننده دانست و اظهار کرد: این مواد مغذی به دلیل خواص آنتیاكسیدانی كه دارند بطور موثری از بروز التهابات دستگاه تنفسی جلوگیری كرده و موجب غیرفعال شدن رادیكالهای آزاد (ترکیبات سرطانزا) موجود در هوای آلوده شده و اثرات مخرب ذرات معلق موجود در هوای آلوده را میكاهند.
کیانی با اشاره به اینکه ویتامین E یکی از ویتامینهایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و استفاده از آن در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود، عنوان کرد: روغن سویا، روغن آفتابگردان و سایر روغنهای گیاهی، جوانه گندم، روغن ماهي، روغن زيتون و انواع مغزها از منابع این ویتامین هستند.
وی افزود:بهتر است بدانید که استفاده از روغنهای مایع برای سرخ کردن، سبب تخریب ویتامینE میشود.
کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ویتامین C را از جمله ویتامینهایی که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و سبب افزايش مقاومت به عفونتها و افزایش جذب آهن میشود، ذکر کرد و ادامه داد: این نوع ویتامین که در سبزیها و میوهای تازه موجود است و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسيار حساس است، در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود
وی یادآور شد: بهتر است میوهها و سبزیجات در شرایط آلودگی هوا به صورت خام مصرف شوند تا ویتامین C موجود در آنها حفظ شود.
کیانی گفت: از مهمترین منابع ويتامين C میتوان به مرکبات (پرتقال، نارنگی، گریپ فروت و..)، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل كلم، كلم برگ، گوجه فرنگي، سبزیجات برگ سبز، اسفناج، کیوی، طالبی، توت فرنگی و سیب زمینی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه بتاکاروتن پیشساز ویتامین A است که در بدن به این ویتامین تبدیل میشود، خاطرنشان کرد: ویتامین A در تقویت سيستم ايمني نقش دارد بنابراین در شرایط آلودگی هوا بهتر است از منابع غذایی این ویتامین مانند سبزیها و میوههای سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو، زردآلو و موز استفاده شود.
پکتین
این کارشناس تغذیه مصرف روزانه ميوههاي حاوي پكتين را براي كاهش خطرات آلودگي هوا مفید دانست و گفت: پکتین نوعی فیبر غذایی است که سرب را به طور کامل از بدن دفع میکند و منبع غنی آن سیب است. همچنین مرکبات توت فرنگی، هویج و غلات سبوسدار از دیگر منابع این فیبر هستند.
وی با اشاره به اینکه سیب در میان انواع میوههایی كه وجود دارد بیشترین تاثیر را بر دستگاه تنفسی داشته و در بهبود فعالیت این ارگان تاثیرگذار است، عنوان کرد: مصرف ۵ عدد سیب در هفته میتواند اثرات زیادی را در عملكرد ریهها داشته باشد و با مصرف این مقدار سیب، حجم ریه به میزان زیادی افزایش مییابد که همین دلیلی بر بهبود فعالیت دستگاه تنفسی است.
کیانی گفت: نوشیدن مایعات بویژه آب در شرایط آلودگی هوا نه تنها باعث شستوشوی دستگاه گوارش میشود بلکه عطش و خشکی دهان ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین میبرد و از طرفی با نوشیدن آب و فعالیت دستگاه گوارش، بخشی از آلودگیهای وارد شده به بدن توسط ادرار دفع میشود.
وی با اظهار اینکه مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابههای گازدار، به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، میتوانند اثرات سوء آلودگی هوا را دو برابر کنند، تاکید کرد: سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطانزا هستند، برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهرها قرار دارند، به هیچوجه توصیه نمیشوند.
/منبع:ایمنا