زمانی که سخاوتمندانه از زاینده رود بخشش شد
وقتی در پایتخت( مدیر آب) شدند؛ زاینده رود خشکید
ساعت هفت صبح چهارشنبه پانزدهم تيرماه ۹۰ ، سه هلی کوپتر هوانیروز اهواز در محوطه سد كارون ۴ بر زمین نشستند که یکی از آنها حامل رییس جمهوری وقت ایران بود.
به گزارش اصفهان شرق؛ شاید این سفر هم مثل انبوه سفرهای استانی می توانست خاتمه یابد اما رییس جمهور وقت این بار ، سخنانی بر زبان آورد که سرنوشت چند استان پهناور به آن گره خورده بود.
در این سفر با بيان اينكه” از اين به بعد مديريت آب چهارمحال و بختياري به عهده من خواهد بود”، به مردم قول داده شد تا مشكلات آب منطقه را حل شود. سخنانی که سرنوشت یک رودخانه را تغییر داد.
رییس جمهور وقت پس از اتمام سخنراني و هنگامي كه در آستانه خروجي در سالن اداري سد كارون ۴ مشغول صحبت با افرادي كه در اطرافش تجمع كردند، بود، در پاسخ به اين سوال خبرنگاران که «قضيه آب بهشت آباد و تونل گلاب چه خواهد شد»، گفت: «بهشت آباد كه بهشت است و آباد!!! و اما جلسه اي كه قبل از اين در چهارمحال و بختياري گرفته شده بود تنها يك جلسه تبليغاتي بود«. این سخنان چند پهلو شاید امروز به معنای خود نزدیک تر می شود وقتی هر روز شاهد هستیم که اجرای طرح های آبرسانی به اصفهان با مشکلات فراوان مواجه است.
تصمیمی که گریبان اصفهان را گرفت
در زمان ریاست جمهوری دوره قبل و با تصمیم مستقیم مدیریت آب استانی و از یکپارچگی خارج شد. تصمیمی که تبعات آن امروز گریبان شهری مثل اصفهان را گرفته است.
سید مرتضی بختیاری چندی قبل در همایش تبیین راه کارهای دسترسی به مدیریت جهادی که در خانه انقلاب اصفهان برگزار شد گفت: مشکل آب استان مشکل خشکسالی بود و چاره هم نبود که برای رفع آن تصمیمات جدی بگیریم ، اما یکسری اتفاقات که در استان چهارمحال و بختاری افتاد غیر اصولی بود که به سفرهای استانی دولت قبل باز می گشت و ما نیز به این اظهارات ابراز گلایه کردیم.
بحران زاینده رود تشدید شد
استاندار اسبق اصفهان نیز در اظهاراتی برخی سخنان مسئولان کشور در دولت های قبل را که در قالب سفرهای استانی صورت می گرفت باعث تشدید بحران آبی زاینده رود می داند.
وی همچنین می گوید: بر اساس طومار شیخ بهایی ، در مواقع بحرانی و خشکسالی تصمیم گیری ها بر عهده مسئولان استانی گذاشته شده و آن روزها نیز در آن شرایط این تصمیمات درست ترین اقدامی بود که می شد انجام داد.
بختیاری ادامه داد: حق آبه و سهم آبه متعلق به مالکان است و کسی حق دخل و تصرف در آن را ندارد، ولی موضوع خارج شدن آب از مرزهای کشور زمانی مطرح شد که کشور به بحران بی آبی خورده بود و اکنون به عنوان پروژه های استراتژیک به آن نگاه می شود.
شاید به پشتوانه همین سخنان و حق فراوانی که برای یک استان در نظر گرفته شده به نمایندگانش آن چنان جسارتی می دهد که در مجلس قانونگذار پلاکارد به دست بگیرند و با یک حرکت غیر قانونی خواهان سهم خود از آب باشند.
استانی شدن مدیریت آب، یک چالش جدی است
قاسم تقيزاده خامسي مديرعامل اسبق شركت آب منطقه اي تهران در همان سال های ابتدایی دولت قبل ضمن انتقاد از استانی شدن مدیریت آب گفت: استاني شدن آبهاي منطقهاي مديريت منابع آب را با چالش جدي مواجه ميكند.
سید احمد خاتون آبادی، فعال محیط زیست نیز در این ارتباط در همایش سال گذشته نکوداشت اصفهان گفت: استانی کردن مدیریت آب در دولت قبل سرمایه اجتماعی ایران را در معرض خطر قرار داد.
وی همچنین اظهار کرد: سرمایه اجتماعی یک کشور به تعدد قومیت ها نیست بلکه به همبستگی این قومیت ها با یکدیگر است.
بحران آب ایران به دلیل مدیریت غلط است
بحران آب، تنها سوژه رسانه های داخل ایران نیست چندی قبل روزنامه واشنگتن پست در گزارشی به خشکسالی ایران اشاره کرد و نوشت: این بحران نشأت گرفته از مدیریت غلط در یک دهه اخیر بوده است. در ادامه این گزارش آمده است: رودخانه زاینده رود نیز که از قلب ایران می گذرد پس از استقرار سد بر روی رودخانه برای زمین های کشاورزی ، تقریبا خشک شده است . دریاچه های در حال ناپدید شدن و رودخانه ها خشک شده اند که نشانه بحران آب در ایران است ولی ریشه آن برخاسته از مدیریت غلطی است که در سال های اخیر گریبان تقسیم آب در ایران را گرفته است.
ایران با بحران خشکسالی مواجه است. بحرانی که به اعتقاد کارشناسان محیط زیست می توانست با مدیریت صحیح و دیدگاه جامع و نه منطقه ای به مسئله آب، پشت سر گذاشته شود.
سخنراني در سفر استاني به چهارمحال و بختياري و اعلام به مردم آن استان كه تا ميتوانيد از آب زايندهرود برداشت نمائيد و اراضي استان را زير كشت ببريد بياعتنايي به قوانين و حقوق آب را به اوج رساند.
حوضه زاینده رود با مدیریت دوگانه مواجه شده است
حوضه زايندهرود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختياري تشكيل شده است ۹۳ درصد مساحت حوضه و ۹۸ درصد جمعيت حوضه در استان اصفهان و ۷ درصد مساحت حوضه و ۲ درصد جمعيت حوضه در استان چهارمحال و بختياري قرار دارد. مصوبه غير كارشناسي تبديل شركتهاي آب منطقهاي به شركتهاي آب منطقهاي مستقل استاني در سال ۱۳۸۴ كه در دولتهاي نهم و دهم به اجرا درآمد مديريت حوضه زايندهرود را به مديريتهاي دوگانه تبديل و موجب تشديد بحران در حوضه زايندهرود شد. بحرانی که هر روز چهره اصفهان را فرسوده می کند. در شرایط فعلی حمايت از حقوق قانوني و مسلم حقابهداران زايندهرود از طريق جلوگيري از برداشتهاي غير قانوني از آب زايندهرود در استان چهارمحال و بختياري می تواند تسکینی بر خشکی چندین ساله زاینده رود باشد.
هنوز زاینده رود دغدغه کشور نیست
یک سال از روی کار آمدن دولت یازدهم می گذرد و شورای عالی آب حداقل منظم تر از قبل به کار خود ادامه می دهد اما هنوز چاره ایی برای زاینده رود نیافته است. تونل بهشت آباد و گلاب ۲ و… این روزها برای مردم اصفهان تنها پروژه هایی هستند که انگار عزم جدی برای بهره برداری از آن وجود ندارد. زمانی که سخاوتمندانه از زاینده رود بخشش شد، کارشناسان این روزهای بحرانی را پیش بینی کردند.
و هم اکنون این امید وجود دارد که برای چهار یا هشت سال دیگر نخواهیم به تبعات تبدیل طرح بهشت آباد از تونل به لوله یا تصمیمات احتمالی دیگر بپردازیم.
امیدوار باید بود دولت ها را دوراندیش ببینیم تا گریبان تصمیمات احساسی یا مقطعی شاهرگ حیاتی یک یا چند استان را نگیرد.
منبع: ایمنا