رئیس دیوان عالی کشور خطاب به قضات:
هیچگاه با حدس و گمان رأی ندهید/ برای مردم خرج تراشی نکنید
رئیس دیوان عالی کشور گفت: هیچگاه با حدس و گمان رأی ندهید چرا که این کار برای قضات مسؤولیت شرعی دارد، در صدور رأی پیامد و نتایج آن را در نظر داشته باشید.
به گزارش اصفهان شرق؛ سید احمد مرتضوی مقدم رئیس دیوان عالی کشور اظهار کرد: وظیفه خطیر و مهم دستگاه قضایی اجرای عدالت و احقاق حق است؛ تمام امکانات موجود در قوهقضائیه و تمام قوانینی که تصویب میشود، ابزاری برای رسیدن به حق و اجرای عدالت است.
وی با تأکید بر اینکه آنچه برای دستگاه قضایی ملاک و معیار است احقاق حق و تحقق عدالت است، گفت: خداوند متعال بر ما منت گذاشته و به برکت انقلاب اسلامی کرسی قضاوت را در اختیار ما گذاشته است، حیثیت، آبرو، مال و جان مردم در دست قضات است، این موضوع یک امر خطیر از جهت نتیجهای است که از قلم قضات حاصل میشود و هم جایگاه بزرگی است.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم ادامه داد: قضات شریف همه خلیفه و جانشین خدا در صدور حکم هستند، خداوند متعال به حق و عدل حکم میکند و خلیفه نیز باید همینگونه باشد.
وی با اشاره به انجام نظارتهای دورهای از شعب قضایی و فواید مطلوب آن در استانها تصریح کرد: از اردیبهشت ماه سال ۹۸ که بنده به دیوان عالی آمده ام سعی ام بر استمرار نظارتهای حضوری در استانها بوده که البته شیوع ویروس کرونا قدری کار را با کندی مواجه کرد، اما تعطیل نکرد.
رئیس دیوان عالی کشور اضافه کرد: در این بازرسیها از شعب نظارت میشود و پیشنهادات و نظرات همکاران قضایی نیز استماع میشود.
وی با اشاره به چند نکته مهم به قضات گفت: کار اصلی قضات صدور رأی است و خصوصیات این رأی به خصوص احکام صادره از دادگاههای کیفری یک که این پروندهها به دیوان عالی کشور میآید، اهمیت زیادی دارد. آرای قضات به خصوص در مورد موضوعاتی که در جامعه مطرح است، باید به صورت علمی و استدلالی باشد تا در مرجع بعدی نیازی به استدلال مجدد نباشد.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم افزود: قاضی که دارای مدارج علمی بالاست باید در صدور رأی دقت کند در غیر این صورت گاهی رأیی صادر میشود که برخی آن را به تمسخر میگیرند، به خصوص آرای دادگاههای تجدیدنظر در استان باید علمی، مستند و مستدل باشد تا وقتی پرونده مورد مطالعه قرار میگیرد مشخص شود که قاضی پرونده را به دقت خوانده و استدلال جدیدی اضافه شده است، در این صورت رأی برای فردی که علیه اش صادر شده، قانع کننده است.
رئیس دیوان عالی کشور ادامه داد: هیچگاه با حدس و گمان رای ندهید چرا که این کار برای قضات مسؤولیت شرعی دارد، در صدور رأی پیامد و نتایج آن را در نظر داشته باشید، مثلا اگر یک رأی برای تخریب ملک یا تعطیلی کارخانه میدهید، پیامدهای، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی آن را از قبیل از هم پاشیدگی خانوادهها و بیکاری کارگران را در نظر بگیرید. برخی دوستان ممکن است اشاره کنند که قانون اینگونه است، اما اگر صرف قانون باشد میشود نرم افزاری را درست کنند که طبق قانون رأی دهد، در حالی که قضات برای اجرای عدالت و احقاق حق در این جایگاه نشسته اند. باید با خلاقیت و استعداد برای احقاق حق راهکار و ابتکار به خرج دهید.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم خطاب به قضات افزود: چنان رای دهید که انگار مرجع دیگری قرار نیست این رای را ممیزی کند و این رای اول و آخر است، چون بین خود و خدایتان این پیمان را بسته اید که رأی حق و بر اساس عدالت دهید.
وی با تأکید بر اینکه نمیتوان هر تصمیم و رأی را نظر قضایی دانست، گفت: آن تصمیمی که با معیارهای قانونی و عرفی جامعه قابل تطبیق باشد نظر قضایی است.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم ادامه داد: قضات باید اهل مشورت باشند، در تصمیماتتان اگر یک درصد احتمال خلاف میدهید، مشورت کنید و مسائل مهم را در جلسات مطرح و مورد بررسی قرار دهید، در صدور آرا نگارش را مورد توجه قرار دهید، برخی آرا خبر و مبتدای آن با هم انطباق ندارد. زینت رأی شما نگارش است و از کلمات مناسب و درست و نظرات حقوقدانها استفاده کنید و اندیشههای فکری و حقوقی خود را در قلمتان بیاورید، در آینده روی این آرا قضاوت خواهد شد، این آرا بهترین سند علمی قضات ماست.
رئیس دیوان عالی کشور ضمن بیان چند توصیه مهم به قضات اضافه کرد: شیوه رسیدگی و گزارش دهی سنتی است و باید استعداد و هنری به خرج دهید تا موجب تسریع در کار شود و اطاله دادرسی کم شود. گاهی ضرورتی ندارد حجم زیادی اوراق در پرونده باشد.
وی تصریح کرد: گاهی اوقات ما میبینیم برخی گزارشات و آرا خوانا نیست، باید در این مورد دقت شود، همچنین پروندههای سنگین که ۳۰۰ برگ دارد را مجلد کنید.
رئیس دیوان عالی کشور بر فهرست بندی پروندهها تاکید کرد و گفت: در مورد پروندههای سنگین همچون پروندههای قتل، فهرست تهیه کنید تا وقت قاضی در دیوان عالی کشور صرف ورق زدن نشود و تلاشش بر صدور رأی با توجه به مستندات باشد.
وی ادامه داد: مشکل برای مردم درست نکنید و اگر کاری از دست شما ساخته است آن را به کس دیگر محول نکنید، این امر موجب رضایتمندی و دلگرمی مردم میشود، برای مردم خرج تراشی نکنید با تصمیمات درست کار مردم را به انجام برسانید. اگر تصمیمات قضایی بر اساس روال درستی پیش نرود، سبب میشود مردم دنبال دلال و آشنا بگردند و این موارد منشا فساد میشود.
وی افزود: به وقت مردم اهمیت دهید، هنگامی که وقت رسیدگی و یا ملاقات تعیین میکنید، فرد گاهی از راه دوری میآید و هزینه بلیت و مسیر داده است بنابراین به وقت فردی که به شما مراجعه کرده اهمیت دهید.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم در پایان تصریح کرد: اشتباه و خطا اجتناب ناپذیر است، اما باید با مشورت و مطالعه آن را به حداقل رساند، اصل بر دقت قاضی است و اگر اشتباه کند مواخذه میشود، ما همه در معرض دید جامعه هستیم و باید دقت لازم را داشته باشیم.
گفتنی است، حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم رئیس دیوان عالی کشور روز گذشته به استان گلستان سفر کرد و ضمن ادای احترام به مقام شامخ شهدای این استان، دیدار با نماینده، ولی فقیه و ملاقات با خانواده شهدای مدافع حرم، صبح امروز در جمع قضات و همکاران قضایی سخنرانی کرد.
شایان ذکر است، هیات بازرسی دیوان عالی کشور و معاونت نظارت به سرپرستی انصاری از روز شنبه، به بازرسی از تمامی دادگاهها و شعب استان گلستان پرداختند.
انتهای پیام /