سیاست با آب مخلوط شد:
انتقال آب از دریای خزر تبعات زیست محیطی دارد/ پروژه بهشت آباد با پمپاژ آب صرفه اقتصادی ندارد
پس از گذشت چند ماه که وزارت نیرو از غیر منطقی بودن انتقال آب از خلیج فارس و دریای خزر خبر داد حالا خبر تخصیص هزینه برای انتقال آب از دریای خزر به مرکز ایران اطلاع رسانی می شود.
به گزارش اصفهان شرق: ظاهرا قرار است ۲۵درصد این آب برای شرب و مابقی برای صنعت هزینه شود که به طور قطع با این آب گران نمی توان صنعت پررونقی را انتظار داشت. از آنجایی که دریای خزر محیط بسته ای است و به آبهای آزاد راه ندارد بنابراین تبعات زیست محیطی بسیاری برای نواحی اطراف این دریا در بر خواهد داشت.
گذشته از آنکه انتقال به این شیوه که به لحاظ پست بودن منطقه خزر باید با پمپاژانجام شده و فرآیند شیرین کردن آب نیز باید لحاظ شود، آب منتقل شده بسیار گران و طبق برآورد کارشناسان حدود ۱۰ دلار برای هر متر مکعب خواهد بود.
با آبی گران که هر متر مکعبش حدود ۳هزار تومان است چگونه می تواند انتظار داشت که قیمت کالای تولید به گونه ای باشد که بتواند با همتایان خود در بازار جهانی رقابت کرده و یا در ایران، جنس قاچاق را دور بزند؟
بارش های سال های گذشته و یا حتی برآورد سدهای اطراف منطقه خزر نشان از آن دارد که همچنان خشکسالی بر این نواحی سایه افکنده وحال سوال اینجاست که چرا ازاین طرح برای آب رسانی به شهرها و نواحی اطراف خزر استفاده نمی شود.
در حالیکه رییس سازمان محیط زیست کشور نگران وضعیت زیست محیطی کارون است و از کم آبی دراین ناحیه سخن می گوید چرا برای وضعیت زیست محیطی خزر ابرازعقیده نمی کند و این درحالیست که وضعیت آبی کارون بسیار بهتر از دریای خزر است چرا که در سال های اخیر مسوولان ذی زبط از کاهش سطح آب دریای خزر خبر داده بودند.
قرار است حدود ۷۰ درصد این آب برای صنعت هزینه شود اما مشخص نشده که برای کدام حوزه صنعت قرار است چنین هزینه ای انجام شود به بیان واضح تر طرح به صورت شفاف اطلاع رسانی نشده است.
صنایعی که قرار است این آب به آنها اختصاص یابد به راحتی و با صرف هزینه اندک می تواند با باز چرخانی آب داخلی خود کمبود آب واحد تولیدی را جبران کنند و بنابراین این طرح صرفه اقتصادی ندارد.
درصورتیکه این آب به اصفهان نیز تخصیص یابد باید ۲هزار و۲۰۰ متر سطح آب بالا بیاید و برای این امر با صرف هزینه بسیار باید پمپاژ انجام شود که مقرون به صرفه نخواهد بود.
*ماجرای سیاست وبهشت آباد
این وضعیت برای بهشت آباد نیز صادق است. چگونه است طرحی که سالها به گفته دولتهای قبل و به اذعان مسوولان فعلی با مشاوره و تحقیق مشاوران خارجی و داخلی به نتیجه رسیده و بر اساس شیب عادی زمین آب را منتقل می کند باید دوباره مطالعه شود تا به صورت خط انتقال لوله و با پمپاژ وصرف هزینه ای کلان منتقل شود اما انتقال از طریق تونل امکان پذیر نیست؟
همه این خبرها در حالی منتشر می شود که که به لحاظ مسایل فنی در سایر نقاط دنیا با حفر تونل از زیراقیانوس آب را منتقل می کنندو مشکلی ایجاد نمی شود ولی برای بهشت آباد اما و اگربسیر دارد وحتما باید با صرف هزینه هنگفت این امر انجام پذیرد که اگر چنین شود برای اصفهان ذره ای ارزش نخواهد داشت.