با حضور داوطلبانه جوانان اسلام آبادی؛
دومین مرحله مبارزه با بیماری سالک آغاز شد/ پشتکاری که در بهار قوت می گیرد
دومین مرحله عملیات مبارزه با مخزن بیماری سالک در مرکز سلامت اسلام آباد در کانون های اسلام آباد و شریف آباد آغاز شد.
به گزارش خبرنگار اصفهان شرق در شاهتور، سالک یا لیشمانیوز جلدی بیماری مزمن پوستی از گروه بیماریهای مشترک بین انسان و دام است که از طریق گزش پشه خاکی به انسان منتقل میشود.
هادی زاده کارشناس بیماری های واگیر داروخانه بهداشت دهستان شاهتور در این رابطه گفت: این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر مشاهده میشود که ناقل آن حشره بسیار کوچکی به نام پشه خاکی است که روزها در پناهگاههای تاریک و گرم و مرطوب مانند شکافهای دیوارها، زیرزمین منازل، پشت اشیای ثابت در منزل مثل کمدها، قاب عکس و داخل اصطبلها، اطراف تودههای زباله، کودهای حیوانی، اماکن متروکه، لانه جوندگان زندگی میکند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت دهستان شاهتور گفت: عامل بیماری سالک انگلی تکیاختهای به نام «لیشمانیا» است که در زخمهای پوستی ناشی از این بیماری در انسان، جوندگان و سگ وجود دارد.
هادی زاده با اشاره به نوع روستایی (مرطوب) سالک، ادامه داد: دراین دوره در نوع روستایی آن کوتاهتر و کمتر از چهار ماه با زخم دارای ترشح و ظاهری مرطوب است.
وی در تشریح روند بیماری سالک گفت: پس از گزش شخص توسط پشه خاکی و طی شدن دوره کمون بیماری، در محل گزش پشه برجستگی به رنگ قرمز در پوست ایجاد میشود که کمی خارش فاقد درد دارد و با گذشت چند هفته، این برجستگی سفت شده و اطراف آن ملتهب و به رنگ قرمز درمیآید و بعد از دو تا سه ماه بر روی برجستگی، فرورفتگی به عمق یک میلیمتر ایجاد میشود و سرانجام به صورت زخم سر باز درمیآید که دارای حاشیه نامنظم و برجسته است.
وی اضافه کرد: مخزن بیماری در نوع روستایی جوندگان (موشهای صحرائی) است که برای ریشه کنی این موش ها، هر ساله به صورت چند دوره سم ریختن در خانه موشها انجام میشود که با این کار امید است بیماری سالک از بین برود.
گفتنی است، طی برنامه ای شامل گروه ده نفری در مزارع و مکان های مشکوک به وجود موش صحرایی، از صبح الی 3 بعداظهر کار سم پاشی و لانه کوبی انجام می شود.