سرویس: غیر تولیدی » نقلی 08:14 - یکشنبه 24 آذر 1392

کارشناس حقوق بین الملل: تحریم های اخیر آمریکا نقض توافقنامه ژنو نیست

یک کارشناس حقوق بین الملل، اقدام جدید آمریکا مبنی بر افزودن اسامی افراد و شرکت های جدید به فهرست تحریم ها علیه ایران را از نظر حقوقی، مخالف توافقنامه ژنو ندانست و گفت: این اقدام نه از نظر مفاد و نه از نظر روح، نقض توافقنامه ‍ژنو نیست.

image29937

به گزارش واحد رصد اصفهان شرق به نقل از ایرنا، این کارشناس حقوق بین المللی مربوط به رویه و قواعد تحریم که خواست نامش بیان نشود، در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار سیاسی در پاسخ به این سوال که آیا تحریم های اخیر آمریکا نقض توافق ژنو است، افزود: این موضع از دو نظر قابل تفسیر است. اول با توجه به محتوا و دوم از نظر فضای عمومی مذاکرات دو طرف .

وی تصریح کرد: از نظر محتوا باید صراحتا گفت که این اقدام از منظر حقوقی، نه از نظر مفاد و نه از نظر روح نقض توافق ژنو نیست چرا که آنچه از توافق ژنو مورد توافق طرفین قرار گرفته، عدم وضع تحریم های جدید است و تحریم های جدید بر اساس تعریف، تحریم هایی هستند که به تازگی بر اساس تصمیم رییس جمهوری آمریکا بعنوان یک «دستور اجرایی» و یا «executive order » و یا بر اساس تصمیم کنگره آمریکا وضع گردند.

این کارشناس حقوق بین المللی اظهار داشت: این در شرایطی است که در هفته های اخیر، دولت آمریکا بطور گسترده ای ضمن تماس های مستمر با کنگره این کشور تلاش کرده است که کنگره از وضع تحریم های جدید علیه ایران خودداری کند.

وی اضافه کرد: آقای اوباما رییس جمهوری آمریکا، جان کری وزیر امور خارجه و وندی شرمن نماینده آمریکا در گروه 1+5 هر یک در هفته های اخیر همواره به بیان های مختلفی اعلام کرده بودند که تصویب تحریم های جدید در کنگره به منزله ضربه ای غیر قابل برگشت به دیپلماسی آمریکا برای توافق با ایران در خصوص برنامه هسته ای آن کشور خواهد بود و تلاش های آنها را عقیم خواهد گذارد.

این کارشناس رویه ها و قواعد تحریم خاطر نشان کرد: آقای ظریف وزیر امور خارجه نیز در یکی از اظهارات اخیر خود، تصویب تحریم های جدید توسط کنگره آمریکا را مرگ توافق ژنو خوانده بود.

وی تصریح کرد: بر این مبنا، فرض آنکه تحریم های اعلام شده آمریکا، تحریم های جدید باشد به هیچ وجه با مواضع اعلام شده و پیگیری های دولت آمریکا همخوانی نخواهد داشت.

این کارشناس حقوق بین الملل یادآور شد: روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته قبل نیز کمیته بانکی سنای آمریکا رسما اعلام کرد که پس از بحث های فراوان کمیته بانکی با مقامات دولت آمریکا، این کمیته در نهایت تصمیم گرفته است که در شرایط حاضر از وضع تحریم های جدید علیه ایران خودداری کند.

وی تاکید کرد: بنابراین، جدید خواندن تحریم های اعلام شده اخیر، بطور کلی با رفتار و مواضع سیاسی دولت آمریکا در تعارض اصولی خواهد بود.

به گفته وی، این در حالی است که خبرگزاری های بین المللی روز پنجشنبه اعلام موضع کنگره مبنی بر عدم وضع تحریم ها را پیروزی دیپلماسی اوباما اعلام کرده بودند.

این کارشناس حقوق بین الملل اظهار داشت: علاوه بر این، در مراجعه به متن اصلی تحریم های اعلام شده که در سایت اصلی وزارت دارایی آمریکا با عنوان www.treasury.gov قابل دسترسی است، بخوبی می توان دید که در عنوان احیا تحریم های موجود تاکید شده است که این اقدامات در راستای اجرای تحریم های موجود صورت می گیرد و در توضیح تحریم های موجود قوانین تحریم آمریکا، دستورالعمل های اجرایی رییس جمهوری آمریکا و قطعنامه های مرتبط شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام شده است.

وی تصریح کرد: مهمتر از همه آنکه، این موضوع در هر یک از بندهای مربوط به تحریم با جزئیات مربوطه آمده است. در اقدام تحریم علیه شرکت های,ferland company siqiriya maritime,singa Tankres, Mid Oil Asia و شخص حقیقی، تبعه ای است که به نقض دستور العمل اجرایی 13645 رییس جمهوری آمریکا اشاره شده و از مدت ها پیش از این صادر شده است.

این کارشناس حقوق بین الملل مربوط به رویه ها و تحریم ها اظهار داشت: همچنین در بخش مربوط به اقدامات کلی در برابر شرکت هایی که به توسعه برنامه های هسته ای کمک می کنند، به نقض دستورالعمل اجرایی شماره 13382 رییس جمهوری آمریکا و همچنین نقض قطعنامه های موجود تحریمی شورای امنیت سازمان ملل اشاره شده است.

وی گفت: در همین چارچوب و در مورد مربوط به یکی دیگر از شرکت های مورد تحریم، صریحا به قطعنامه 1737 شورای امنیت اشاره شده است و بعنوان دلیل تکمیلی، ارتباط مستقیم آن شرکت با شرکت دیگری که به نام، در لیست ضمیمه قطعنامه تحریم های شورای امنیت قرار دارد، دلیل اعمال تحریم اعلام شده است.

این کارشناس مربوط به رویه و تحریم ها اضافه کرد: همین موضوع برای شرکت های دیگر هم ذکر شده است و اختصاصا ارتباط مستقیم کارگزاری با شرکت هایی که خود آنها صریحا در لیست پیوست قطعنامه های تحریم شورای امنیت قرار دارند، دلیل تحریم آنها ذکر شده است.

وی تصریح کرد: بنابراین از نقط نظر حقوقی، این اقدام اخیر یا در راستای اجرای مصوبات فعلی دولت آمریکا که بویژه به صورت فرمان اجرایی ریاست جمهوری صادر شده اند، بوده است و یا در راستای اجرای قطعنامه های شورای امنیت اتخاذ شده اند و بر این اساس آنها را باید اقدام آمریکا برای اجرای تحریم های جاری دانست و لذا به هیچ وجه به نص و روح توافق ژنو ارتباطی پیدا نمی کند.

وی تاکید کرد: البته یکی از قواعد حقوق بین الملل، اجرای حسن نیت توافقات و انجام مذاکره میان دولت ها و حفظ جو همکاری و تعادل است که بر این اساس، این انتقاد کماکان به دولت آمریکا وارد است که در حالی که در مذاکره با جمهوری اسلامی ایران در حال بررسی اجرای توافقنامه ای باهدف رفع نگرانی های هسته ای است، این تصمیمات از سوی نهادهای همان دولت صورت می گیرد که بیانگر روح تعاون و همکاری نیست.

این کارشناس حقوق بین المللی مربوط به رویه و تحریم ها تاکید کرد: ولی این امر مبنای این نیست که اجرای اقدام اخیر را نقض توافق ژنو بدانیم.

 

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.