نمازی که مؤمن را هنگام مرگ همراهی میکند
نماز روز یکشنبه ماه ذیالقعده از جمله اعمال این ماه پربرکت است که پاداشهایی نظیر وسیع شدن قبر، بخشیده شدن ذریه، وسعت روزی و باایمان از دنیا رفتن برای آن ذکر شده است.
به گزارش اصفهان شرق؛ برای ماه پربرکت ذیالقعده یکی از اعمالی که ذکر میشود، نماز روز یکشنبه این ماه است که پیامبر اکرم(ص) برای بهجا آورنده آن بشارتی نیکو داده است: «هر کس آن را بهجا آورد توبهاش پذیرفته مىشود و گناهانش آمرزیده مىشود و سبب برکت براى نمازگزار و خانوادهاش خواهد بود و در روز قیامت کسانى که از او طلبى و یا حقى دارند، از وى راضى شوند و با ایمان از دنیا مىرود و قبرش براى او وسیع و نورانى شود و پدر و مادرش از او راضى شوند و آنها نیز مورد مغفرت خداوند قرار گیرند، ذریه او نیز بخشیده شوند و روزى او وسیع شود، فرشته مرگ بههنگام مردن، با او مدارا کند و بهآسانى جانش را بگیرد».
*نمازی برای زلال شدن دل
در همین رابطه انسبن مالک میگوید: رسول خدا(ص) در یکشنبه ماه ذیالقعده از منزل بیرون آمد و فرمود: ای مردم! کدامیک از شما میخواهد توبه کند؟ عرض کردیم: همه میخواهیم توبه کنیم.
فرمود: غسل کنید و وضو بگیرید و چهار رکعت نماز ــ در هر رکعت یک بار «حمد»، سه بار «توحید» و هر کدام از دو سوره معوذتین (فلق و ناس) را یک بار ــ بخوانید، سپس هفتاد بار استغفار کنید و آن را به «لاحول و لاقوة الّا باللّه العلی العظیم» ختم کنید. آنگاه بگویید: «یا عزیزُ یا غفار، اِغفِرلی ذُنوبی و ذُنوبَ جَمیعِ المُومنینَ و المُومِنات، فَاِنّه لایَغفِرُ الذُّنوبَ الّا اَنت».
سپس فرمود: هر بندهای از امت من این عمل را انجام دهد، از آسمان به او ندا میشود: ای بنده خدا! عمل خود از نو آغاز کن؛ زیرا توبه تو پذیرفته و گناه تو آمرزیده شد و فرشتهای از زیر عرش به او خطاب میکند: ای بنده! خجسته باد بر تو و فرزندان تو! و فرشتهای دیگر ندا میکند: ای بنده، دشمنان تو در روز قیامت از تو راضی خواهند شد و فرشتهای دیگر ندا میکند: ای بنده! تو مؤمن از دنیا میروی و دین تو از تو گرفته نمیشود و قبر تو گشوده و نورانی میشود.
و فرشتهای دیگر ندا میکند: ای بنده! پدر و مادر تو از تو راضی خواهند شد، اگرچه از تو ناخشنود باشند و پدر و مادر و فرزندان تو آمرزیده شدند و روزی تو در دنیا و آخرت گشوده و فراوان خواهد بود.
و جبرئیل ندا میکند: من همراه با فرشته مرگ میآیم و به او سفارش میکنم که با تو بهنرمی رفتار کند و اثر مرگ حتی خراشی در تو ایجاد نخواهد کرد و فقط روح تو بهآرامی از بدنت خارج خواهد شد.
عرض کردیم: ای رسول خدا! اگر بندهای این عمل را در غیر این ماه انجام دهد، چه اثری خواهد داشت؟ فرمود: همانند آنچه توصیف کردم برای او خواهد بود و این سخنان را جبرئیل آنگاه که خداوند مرا به آسمان (معراج) برد، به من آموخت.(1)
* * * * *
البته باید توجه داشت که دستور کلی برای خواندن نمازهای مستحبی، بهصورت دورکعتی است. بنابراین، اگر توصیه به چهار رکعت نماز مستحبی در موردی شده باشد، لازم است دو نماز دورکعتی خواند.(2)
این روایت را تنها سیدبن طاوس بهنقل از انسبن مالک آورده است و در منابع دیگر شیعی نیامده است، از متن روایت نمیتوان استنباط دو رکعت یا چهار رکعت کرد؛ زیرا در آن سخنی از تشهد و سلام نیامده، اما چون در فقه، نمازهای مستحبی ــ جز در مواردی که تصریح به خلاف باشد ــ بهصورت دورکعتی است و از آنجا که در مورد این نماز تصریحی به چهار رکعتی بودن وجود ندارد، باید آن را بهصورت دو نماز جداگانه دورکعتی خواند و سپس در آخر چهار رکعت، استغفار و دعای آن خوانده شود.
منبع: تسنیم