گزارشی از آن سوی دیوار شهر:
خود نمایی قفل 9ماهه بر درب زایشگاه کوهپایه/ آیا امنیت مادران باردار روی تخت بیمارستان تامین می شود؟
رییس مرکز بهداشت شماره یک اصفهان گفت: با توجه به خطرات زایشگاه ها برای سلامتی مادران، باید زایمان ها از زایشگاه به بیمارستان ها کشیده شود.
به گزارش اصفهان شرق، به دنبال انتشار خبری با موضوع زایمان خانم باردار در درمانگاه کوهپایه و قفل هشت ماهه تعطیلی بر در زایشگاه این شهر، طی تماس تلفنی زنان کوهپایه با پایگاه خبری تحلیل اصفهان شرق و طرح موضوع و نگرانی چند ماهه پیگیری رسانه ای کلید خورد.
*نگرانی مادران شهر کوهپایه از درب بسته زایشگاه
خانمی که قصد بازگو کردن نامش را نداشت به خبرنگار ما گفت: قبل از اینکه قفل بر درب زایشگاه کوهپایه بخورد مراقبت دوران بارداری در این زایشگاه انجام می گرفت و هیچ نگرانی برای زنان باردار طی 9 ماه بارداری در خصوص درد شبانه زایمان نبود زیرا زایشگاه شبانه روزی باز بود.
وی ادامه داد: متاسفانه بیشتر مردم وقتی صحبت از درب بسته زایشگاه می شود فقط فکر لحظه زایمان را می کنند و بحث وجود آمبولانس و مسافت 65 کیلومتری کوهپایه تا نایین و اصفهان را پیش می کشند و مشکل را به سادگی از سر می گذرانند در صورتی که حتی مشکل ساده ی عدم تکان بچه در شکم مادر می تواند نگرانی چندین ساعته را برای مادر باردار به بار آورد که به راحتی با حضور مادر شب در زایشگاه این نگرانی بر طرف می شد ولی این زمان ماما فقط صبح و ظهر در درمانگاه به ارائه خدمات می پردازد.
مادری از شهر کوهپایه با اشاره به دیگر مشکلات و کمبود بهداشت در شهر تصریح کرد: پس از بسته شدن زایشگاه پرونده ها در بهداری با خدماتی مانند معاینه سینه و مراقبت های دوران بارداری قرار دارد ولی همه این موارد دلیل بر بسته بودن زایشگاه نمی شود زیرا شهر های هرند و ورزنه که مسافت زیادی با کوهپایه ندارند همچنان ارائه خدمات می کنند خطر وجود زایشگاه فقط برای شهر ما احساس شد.
همچنین نبود دارو خانه شبانه روزی و عدم پزشک متخصص در این شهر سایه ی سنگین دیگری برای شهر است که مسئولان باید توجه کافی را به این موضوع داشته باشند.
به راستی شهر کوهپایه که سالها قبل مرکز بخش بود امروز از نبود برخی خدمات (زایشگاه، سونوگرافی، آزمایشگاه مجهز بیمارستان محروم است و همه ی این کاستی ها بذر بی اعتمادی در ارائه خدمات در مردم شهر های کوچک می کارد.
مجلسی شهردار کوهپایه از مسئولانی بودند که بارها مشکلات این بخش را از وی جویا شدیم.
وی در خصوص زایشگاه بسته ی شهر افزود: مسئولان از تعداد کم زایمان ها صحبت می کنند و یکی از عوامل بسته شدن درب زایشگاه را عدم مراجعه عنوان می کنند و لیکن باید قبل از بسته شدن درب این ساختمان دلایل کاهش زایمان در زایشگاه طی چند سال اخیر را به دنبال می کردند تا آسان ترین راه را تعطیلی 8 ماهه انتخاب نمی کردند.
مجلس متذکر شد: اگر بر اساس آمار مدارس تعداد فرزندان متولد شده در شهر را تخمین بزنیم حدود 100 نوزاد هر ساله به تعداد جمیعت کوهپایه افزوده می شود که به دلیل نبود امکانات در بیمارستان شهید بهشتی اصفهان متولد می شوند و این مساله خود موید وجود امکانات ابتدایی و عدم تجهیزات کافی برای زایشگاه شهر است که مسئولان بی تفاوت از کنارش رد شدند و کمی تولد را به نوعی عامل بسته شدن زایشگاه عنوان کرده اند.
وی رضایت نسبی خود را از خدمات و مراقب های شبانه روزی زایشگاه در سال های گذشته عنوان و خاطر نشان کرد: پس از بسته شدن زایشگاه مراقبت مادران در درمانگاه انجام می شود ولی مسئولان محترم بهداشت خود واقف هستند که مشکلات ماه های آخر زنان باردار زمان و لحظه نمی شناسد که بتوان با بازبودن نیم روزه درمانگاه رفع شود.
شهردار شهر کوهپایه خاطرنشان کرد: اگر خطرات برای زنان باردار شهر کوهپایه وجود دارد و زایشگاه به خاطر حفظ سلامت مادران بسته شده است، چرا زایشگاه های بخش های مجاور که امار زایمان در ان به مراتب بالاتر است هنوز ارائه خدمات می کند؟ آیا خطر در کمین مادران بخش های همجوار نیست؟
به راستی آیا بسته شدن درب زایشگاه شهر کوهپایه عامل اصلی مشکلات زنان باردار است؟ آیا می بایست برای حل صد در صدی مشکل موجود به دنبال باز گشایی قفل بسته باشیم؟ در این صورت راه چاره کجاست؟
در ادامه گزارش زایشگاه هرند و به دنبال طرح مشکل گفتگویی با مدیر مرکز بهداشت شماره یک اصفهان داشتیم.
دکتر ترک زاده به دنبال چرایی بسته شدن زایشگاه شهر کوهپایه اظهار کرد: بسته شدن زایشگاهها در کل کشور اتفاق افتاده است ولی اصفهان در اجرای این طرح به طور کامل وارد نشده و چرایی این مساله در خطرات ناشی از زایمان در زایشگاه ها می باشد که آنها را به تعطیلی کشانده است.
مدیر شبکه بهداشت شماره یک اصفهان افزود: عدم تجهیزات کامل و نبود پزشک متخصص زنان و زایمان عدم پزشک بیهوشی و عدم دستگاه برای نوزادان از دلایل اصلی خطر آفرینی زایشگاه ها به شمار می رود و همه این موارد باعث کاهش تعداد زایمان در این مکان ها و از دست دادن مهارت های مورد نیاز ماماهاست.
به گفته ی دکتر ترک زاده در سال 93و 92 از 100 زایمان فقط 6 زایمان در زایشگاه این شهر انجام شد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا قبل از بسته شدن زایشگاه امکانات کافی را تامین نکردید تصریح کرد: خدمات در دانشگاه علوم پزشکی سطح بندی شده است و دانشگاه علوم پزشکی در همین سطح خدمات را در قسمت های بهداشت شمار ه یک ارائه می دهد.
ترک زاده طرح تحول نظام سلامت را از ارزنده ترین طرح ها در حوزه بهداشت و درمان معرفی و گفت: طی برگزاری این طرح در شهر های زیر 20 هزار نفر خدمات ارزنده ای به مردم از قبیل وجود ماما و پزشک خانواده در این شهر ها اجرا می شود که در کنار رایگان بودن زایمان طبیعی می طلبد انجام زایمان به جای زایشگاهها به بیمارستان ها با امنیت بالاتر ارجاع داده شود، مضاف بر اینکه در شهری نظیر کوهپایه آمبولانس در خدمت مادران باردار قرار داده ایم و مادرانی که تحت نظر ماماهای درمانگاه شهر قرار گیرند زمان زایمانشان مشخص خواهد شد و خطری تهدید شان نخواهد کرد.
وی با اشاره به باز بودن زایشگاه هرند و ورزنه اذعان کرد: تعداد زایمان در زایشگاه این دو شهر حدود 10 برابر بیشتر از کوهپایه است و سیاست های وزارت خانه انجام زایمان در بیمارستان قرار داده شده ولی به دلیل تعداد بالای زایمان در زایشگاه هرند و ورزنه فعلا تعطیلی این دو وجود ندارد ولی به تدریج با فرهنگ سازی ایجاد شده باید کل زایمان ها در داخل بیمارستان انجام گیرد.
رییس بهداشت شماره یک اصفهان در ادامه از اختصاص یک دستگاه آمبولانس مجهز در خصوص اعزام مادر باردار به بیمارستان اصفهان به شهر کوهپایه خبر داد و تصریح کرد: خوشبختانه با پیگیری های انجام شده خدمات آمبولانس به صورت رایگان در شهر کوهپایه انجام می شود و اقدامات صورت گرفته در راستای سلامتی کامل مردم است.
همچنین با پیشنهاد دکتر طلوعی معاونت درمان اصفهان هماهنگی لازم جهت اعزام پزشک متخصص طی روز های مشخص به کوهپایه صورت می گیرد.
وی در پاسخ به مطرح کردن زایمان مادر باردار ی در درمانگاه خاطر نشان کرد: مسئولان فقط به موضوع اشاره کرده اند در صورتی که اگر زایشگاه کوهپایه طی هفته های اخیر باز بود به دلیل مسائل بهداشتی زایمان اخیر می بایست در بیمارستان و با کنترل پزشک متخصص انجام می شد.
****************************
به گزارش اصفهان شرق مسئولان توجه کافی به احصا مشکلات مناطق محروم داشته باشند تا با بررسی دقیق و بدون ایجاد تنش، بتوان گرهی را از مشکلات باز کنند نه اینکه با اقدام ناگهانی، مساله ای که با دست باز می شود به دندان بسپارند.
نگرانی مردم به حق است ولی مسئولان محلی باید با دید کارشناسانه در راستای رفع مشکل قدم بر دارند. مدیران بهداشت شماره یک و علوم پزشکی هم توجه داشته باشند تا در دسته بندی مشکلات و رفع آن مسائل بومی و قومیتی مناطق را در نظر بگیرند تا باری بر بار مشکلات شهری نگذارند.
در کنار بسته شدن درب زایشگاه دو نگرانی مشهود است که رد شدن راحت از کنار این مساله را کمی با مشکل مواجه می کند، نگرانی مادران باردار از زایشگاهی که خاک می خورد و نگرانی مدیران بهداشت از خطرات احتمالی زایشگاه بر مادر و نوزاد!