یک کلام از بخش مرکزی شهرستان اصفهان:
مشکلاتی که در زیر باران دیده نشدن زنگ زده است/ خاک حاصلخیزی که در خشکسالی شرق اصفهان به تاراج می رود
نقاط ضعف در بر طرف کردن مشکلات از عدم شناخت نسبت به پاره ای از مناطق حاصل می شود و این در حالی است که وسعت زیاد بخش مرکزی و تعداد روستاها اجازه ی بررسی همه ی مسائل را از مسئولان ذیربط سلب کرده است.
بخش مرکزی اصفهان با جمیعت 75446نفر تعداد 78 روستا با وسعت 1464 کیلومتر مربع در شرق شهر تاریخی اصفهان با جاذبه های توریستی متنوع تاریخی فرهنگی و طبیعی در مسیر رودخانه زاینده رود واقع شده است.
این بخش شامل(براآن جنوبی وشمالی، قهاب شمالی و جنوبی، قهجاورستان، جی و بهارستان ) می باشد که هر یک روایتی از رویداد های فرهنگی اجتماعی و تاریخی را در خود جای داده اند.
بیشترین درآمد زایی شهرستان اصفهان در دهستان قهاب جنوبی از کوره های آجر، گچ و شن شویی تا شهرک صنعتی جی لحاظ می شود و این در حالی است که با وجود نزدیکی این بخش به شهر اصفهان کم ترین امکانات از لحاظ آموزشی، سازمانی و فرهنگی به این قسمت راه پیدا کرده است.
به کار گیری جوانان مجاور شهرک صنعتی جی از پارامتر های مثبت در این زمینه است ولی گاها در کنار داشته ها، دیده نشدن مشکلات ضرری بزرگ بر بخش مرکزی وارد می کند.
علی رغم وابستگی برخی دهستان های بخش مرکزی به آب رود خانه و بیکاری جوانان در مناطق مربوطه، وجود برخی شهرک های صنعتی در مجاورت دیگر مناطق بخش مرکزی تا حدودی از بار بیکاری می کاهد ولی بیکاری حرف اول نیست که با رفع آن خط بطلان بر مشکلات شرق اصفهان بکشیم.
*پله تا پله تا مشکلات …
درآمد زایی کوره های آجر پزی لایه های پنهان مشکلات را در خود جا داده است. آلودگی هوا از حدود(500کوره )آن هم در فاصله ی کم تر از 30 کیلومتر تا مرکز شهر اصفهان جای علامت سوال را ذهن افراد باز می کند.
مسلما مردمی که در مجاورت کوره ها قرارگرفته اند حقی برای نفس کشیدن دارند و باید تدبیری برای این آلودگی اندیشیده شود.
جدای از آلودگی کوره ها به کار گیری اتباع افغانی در این مکان ها چندان هم خالی از اشکال نیست که پرداختن به این مورد از حیطه ی متن ما خارج است.
*تولید خاک چند هزار سال طول می کشد …
ضربات جبران ناپذیر خشکسالی چند ساله و لطمات وارد شده کشاورزی تا جایی است که از ترک های زمین به فروش خاک هایی که خاطرات حاصلخیزی را در ذهن داشت کشانده است.
زمین هایی که در برخی مناطق قهاب موجود است و خاک های حاصلخیزش محصول کوره های آجر پزی می شود و تغییر کاربری که گنج پنهان زمین را به تاراج می برد و در این رابطه نباید کشاورز را مقصر دانست بلکه باید راه چاره ای برای رفع مشکلش دید تا بتواند بدون فروش خاک حاصلخیزش امرار معاش کرد.
در این رابطه عزیزالله قاسمی شورای اسبق جیلان آباد با اشاره به مهاجرت های انجام شده در روستاها ی قهاب به سمت اصفهان این گونه گفت: محرومیت های بخش مرکزی و دیده نشدن مشکلات این بخش از بیکاری جوانان، آلودگی هوا و وجود اتباع افغانی تا حمل و نقل طاقت فرسای خانواده ها تا شهر اصفهان همه و همه از عوامل زمینه ساز مهاجرت روز افزون مردم روستاهای بخش مرکزی به اصفهان است و این در حالی است که با وجود انبوه مشکلات این بخش حضور مسئولان و بازتاب مشکلات بسیار کم تر از دیگر نقاط شرق اصفهان انجام شده است.
قاسمی از شوری آب چاه ها و نبود جریان دائم زاینده رود سخن گفت و افزود: در قهاب کشاورزی را با 120 جریب داریم که با خشکسالی های اخیر زمینش بدون محصول رها شده است و اگر آب رودخانه در جریان بود تاثیر خوبی را بر چاه آبها می گذاشت و تا حدودی کمک مطلوبی به خانواده های کشاورز می کرد ولی امروز نه تنها آب نیست بلکه به جای برداشت محصول خاک برخی زمین ها برداشت می شود و کیفیت خود را از دست خواهد داد.
*با وجود نمره خوب به وزارت بهداشت حق مطلب در برخی نقاط شرق اصفهان ادا نشده است
وجود خانه بهداشت در روستاها تا حدودی برای رفع نیاز های جزئی بهداشتی برای ساکنین روستا ضروری است ولی جا دارد مسئولان نگاه عملیاتی تری را به سمت وسعت بخشیدن این مراکز داشته باشند.
جیلان آباد مرکز دهستان قهاب جنوبی است و نیاز جدی به واگذاری مرکز بهداشت و استقرار پزشک دائم را داراست مسلما مسئولان در جواب این مطلب از مرکز بهداشتی درمانی کوتر سخن می گویند ولی با الحاق کوتر به اصفها و جمیعت بالای 7 هزار نفری قهاب، نیاز به مرکز بهداشت مستقل از کوثر از عوامل مهم مورد بررسی است.
مردمی که با خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند توان پرداخت ویزیت را گاها نداشته و قطعا مراکز تخصصی و گاها برخی خیریه ها با اداره ی بخش خصوصی جوابگوی خوبی برای رفع نیاز سلامتی مردم نیست پس مسئولان در این رابطه نگاه ویژه تری را نشان دهند تا طعم بهداشت مطلوب به مزاق مردم زحمت کش شرق اصفهان علی الخصوص بخش مرکزی مورد بحث در این یادداشت خوش آید.
گفتنی است نقاط ضعف در بر طرف کردن مشکلات از عدم شناخت نسبت به پاره ای از مناطق حاصل می شود و این در حالی است که وسعت زیاد بخش مرکزی و تعداد روستاها اجازه ی بررسی همه ی مسائل را از مسئولان ذیربط سلب کرده است.
این مشکلات نمونه ی کوچکی از هزاران مشکل موجود در شرق اصفهان است که امروز نگاه خبری اصفهان شرق به سمت قهاب تغییر مسیر داد تا دردی از یاران جبهه و جنگ را به متن بیاورد.
مردم منتظر نگاه عملی بخشدار فعال دیروز جلگه و امروز بخش مرکزی هستند.