وعده های تازه رییس جمهور در جمع مردم اصفهان/ 3
سوءتفاهمی به نام جاری شدن زاینده رود
مردم اصفهان میخواهند که زاینده رود دوباره زنده شود نه به آن جهت که وجهه زیبایی، گردشگری و تفریحی شهر حفظ شود که این نیز هرچند یکی از خواسته های آنهاست اما مهمتر از همه این واژه ها بازگشت زندگی به اصفهان، زمینهای کشاورزی و باغات اصفهان است.
صاحب نیوز – یادداشت تحریریه/ “به وزیر نیرو و استاندار دستور میدهم که حتی اگر آب به اندازه کافی نباشد، زاینده رود نباید خشک شود.” این بخشی از سخنان رییس جمهور در میدان امام در جمع مردم اصفهان بود.
آنچه که امروز به سوء تفاهمی برای استانهای مجاور و از جمله مسوولان کشوری تبدیل شده، خواسته مردم اصفهان برای جاری شدن و جاری ماندن زاینده رود است.
مردم اصفهان میخواهند که زاینده رود دوباره زنده شود نه به آن جهت که وجهه زیبایی، گردشگری و تفریحی شهر حفظ شود که این نیز هرچند یکی از خواسته های آنهاست اما مهمتر از همه بازگشت این واژه ها زندگی به اصفهان، زمینهای کشاورزی و باغات اصفهان است.
احیای گاوخونی است تا کویر پیش روی نکند تا موج بیماریها کم شود تا….
شرق اصفهان با مرگ و فقر دست و پنجه نرم میکند و تنها چاره اش بازگشت زاینده رودی است که حق مسلم مردم اصفهان و اهالی شرق اصفهان است.
رییس جمهور به درستی اشاره کرد که امسال پس از ۱٫۵سال آب برای کشت پاییزه به شرق اصفهان رفت اما ای کاش ایشان مجالی داشتند برای بازدید از همین زمینهای زیر کشت رفته.
کشاورزانی که پس از چند سال گرسنگی به آب رسیدند تا تنها حدود ۵۰تا۶۰درصد زمینهایشان زیر کشت برود و آبی نبود تا غبار از چهره گاوخونی بشوید.
آقای رییس جمهور سخنان شما امید بخش بود اما کشاورزان شرق اصفهان نیز شنونده سخنان شما بودند تا مرهمی باشد بر زخم ناسور شده هفت ساله شان.
خبر خوبی است که سامانه دوم آب شرب اصفهان با اجازه استان چهار محال بختیاری دوباره به راه افتاده اما مدیر عامل آب منطقه ای اصفهان اعلام کرده که “سامانه دوم آبرسانی اصفهان سال آینده به اتمام می رسد که تکمیل آن در افق ۱۴۱۰ نیازمند ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار است.”
البته اگر تا آن موقع دوباره اما و اگرها برسرراهش سبز نشود و کسری بودجه گلویش را فشار ندهد.
پس از ۲۰سال انتظار تونل کوهرنگ به پایان رسید تا به گفته رییس جمهور با پمپاژ موقت آب در آن جاری شود.
اما این طرح هنوز تکمیل نیست و از احداث سد و دریاچه آن خبری در دست نیست که این طرح برای تکمیل نیازمند ۵۵۰ میلیارد تومان اعتبار است.
مدیر عامل آب منطقه ای اصفهان در دیماه سال جاری اعلام کرده است که با افتتاح تونل سوم کوهرنگ و یا طرح تونل بهشت آباد حوضه زاینده رود همچنان با کمبود ۵۷۵ میلیون متر مکعب آب مواجه است.
بنابراین هنوز تا جریان کامل زاینده رود زمان باقی است جریانی که دایم و زندگی بخش باشد، جریانی که باغات، زمینهای کشاورزی و گاوخونی را احیا کند، جریانی که بتواند گرسنه و تشنه را سیراب کند.
زاینده رود باید جاری باشد تا سفره آبهای زیر زمینی و قناتهای از دست رفته را زندگی ببخشد که امروز وضعیت حوضه راینده رود، بحران را هم رد کرده است.
در حال حاضر سرانه حجم آب تجدیدپذیر حوضه زاینده رود کمتر از نصف سرانه کشور و حدود ۶۵۰ مترمکعب در سال به ازای هر نفر است که طبق شاخص های سازمان ملل در وضعیت بحران اتفاق افتاده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان طی ۱۳ سال گذشته سفره های زیرزمینی آب در حوضه زاینده رود ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
برای تغییر وضعیت موجود به گفته رییس جمهور باید الگوی آبیاری تغییر کند اما در شرق اصفهان هستند زمینهایی که به آبیاری قطره ای مجهز شده اند اما به دلیل املاح بالا و کمبود آب، سرمایه گذاری انجام شده، هد ر رفته است.
امروز زاینده رود آبی برای بذل و بخشش ندارد ولی گویا همچنان طرحهای انتقال آب بن-بروجرد و رفسنجان به قوت خود باقی است.
چگونه است که تونل گلاب ۲ که در داخل خاک اصفهان قرار دارد،باید با نظر استان همسایه دوباره شروع به کار کند تا مبادا وضعیت زیست محیطی منطقه به خطر بیفتد اما در خصوص انتقال آب از اصفهان به یزد، چهار محال و رفسنجان، وضعیت زیست محیطی اصفهان در نظر گرفته نمیشود که نابودی اکوسیستم زاینده رود و گاوخونی، بزرگترین فریاد زیست محیطی است.
بیا سوته دلان با هم بنالیم !
با سلام ،لطفن از سایت انجمن دوستداران طبیعت فریدونشهر دیدن نمائید .