گزارشی از زاینده رود:
دریچههای زاینده رود را بستند تا بهار آینده
بعد از پایکوبی و خوشحالی نه چندان پایدار مردم در هفتههای گذشته،حالا دیگر صدای شُرشُر از زندهرود نمیآید، گویی که فرهاد اصفهان هم در بیستون جاریِ شهر جان داده است.
به گزارش اصفهان شرق، سهم آبی که برای نوبت اول زمینهای کشاورزی شرق اصفهان داده بودند به پایان رسید و حالا دوباره زندهرود باید با روزهای سخت و دردآور خود با خورشید بیرمق زمستانی به استراحتی عمیق بپردازد تا شاید برای عید دوباره نو نوار شود.
رسول زرگرپور، استاندار اصفهان نیز به این موضوع اشاره کرده بود و خبر بسته شدن دریچههای سد در روزهای میانی آذرماه را داده بود.
هرچند استاندار اصفهان به مستمر بودن جریان آب در بستر زایندهرود اشاره کرد اما این مستمر بودن تنها برای حفظ آب باریکهای است که قرار است از دل شهر بگذرد تا رودخانه برای نوبت دوم کشت کشاورزان شرق اصفهان که دوباره پرآب میشود، روزهای تلخ خشکی مطلق را تجربه نکند.
وی در این زمینه گفت: آبی که هماکنون در زایندهرود جریان دارد حاصل رها شدن آب با سرعت 90 تا 100 متر مکعب بر ثانیه است که البته این جریان بعد از 15 آذرماه کاهش مییابد و بعد از این زمان فشار آب به 20 تا 25 درصد وضع موجود میرسد و ما شاهد یک جریان حداقلی در بستر رودخانه هستیم.
حالا دریچههای سد بسته شده و این سؤال را در ذهن شهروندان ایجاد کرده که چرا این دریچهها پنج روز زودتر از موعد بسته شده است؟
شاید پاسخ این سؤال نیز در سخنان نخستین روز آذرماه استاندار اصفهان در بین اصحاب رسانه گنجانده شده بود که گفت: تمام تصمیمات در زمینه رودخانه زایندهرود را یک هیئت پنج نفره میگیرد که نماینده کشاورزان استان نیز در آن عضویت دارد و احتمال دارد این هیئت پنج نفره به این نتیجه رسیده باشد که دیگر زمینهای کشاورزی سیراب شده و نیازی به ریخت و پاش آبی نیست.
زندهرود تنها چند صباحی نفس میکشد
اما یک مقام مسئول در شرکت آب منطقهای اصفهان با اعلام این خبر که آب بسته شده است، گفت: تا آب موجود در بستر رودخانه به طور کامل تخلیه شود، چند هفتهای به طول میانجامد اما قرار است مقداری آب در بستر رودخانه باقی بماند تا دوباره حوالی فروردین ماه آب رودخانه باز شود.
البته وی میزان بارشهای موثر در بالادست رودخانه را خوب ارزیابی کرد و افزود: این بارشها میتواند در ذخیره آب مورد نیاز شهر اصفهان موثر باشد. از سوی دیگر میزان ذخیره آب پشت سد اکنون 250 میلیون متر مکعب است که در مقایسه با سال گذشته در همین موقع حدود 100 میلیون متر مکعب بیشتر است اما بعید نیست با استفاده آب شرب این میزان نیز کاهش یابد.
زمینهای کشاورزی شرق در انتظار آب
البته یکی از کشاورزان حاضر در این کمیته پنج نفره در این زمینه ضمن تایید اینکه بسته شدن آب رودخانه زایندهرود با هماهنگی این کمیته بوده است، اظهار کرد: آب هنوز به بخشهایی از زمینهای کشاورزی شرق اصفهان نرسیده اما پیشبینی میشود آب باقی مانده در رودخانه بتواند خشکی این زمینها را رفع و آب اول کشت پاییزه را تامین کند.
حسین محمدرضایی بیان کرد: سهم آب کشاورزان شرق اصفهان 400 میلیون مترمکعب بود که 150 میلیون مترمکعب آن تحویل شد و حدود 250 میلیون متر مکعب دیگر نیز در روزهای پایانی سال تحویل کشاورزان میشود.
بنا بر گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، چنان چه میزان بارشها در فصل پاییز و زمستان مناسب باشد، قرار است وزارت نیرو دریچههای سد زایندهرود را در نیمه دوم اسفندماه باز کند و اگر این میزان چشمگیر نباشد، این وزارتخانه مجبور است در روزهای ابتدای اسفندماه دریچهها را بگشاید تا کشاورزانی که حدود سه سال است زمینهایشان به علت خشکسالی بایر بوده، بیش از این متضرر نشوند.
—————————–
گزارش از رضا صالحی پژوه
—————————-