سرویس: اقتصادی » کشاورزی و دامپروری 12:00 - سه شنبه 25 شهریور 1393

بیکاری گریبان اصفهان را گرفت

بیکاری در اصفهان این روزها نه جوان می شناسد و نه پیر، نه تحصیلکرده و نه بی سواد. بیکاری دست انداخته بر گلوی اصفهان و بدجور فشارش می دهد، این را آمارها می گویند واضح و روشن و بدون تعارف. حالا چه مهندس باشی یا دکتر، فرقی نمی کند، همه جا می گویند:” کار نیست.”

به گزارش اصفهان شرق؛ آمارها اصفهان را بالاتر از میانگین کشوری قرار داده اند. آمارهایی که در برخی شهرستان ها که نام صنعتی بودن را هم بر پیشانی دارند، حتی تا دو برابر میانگین استانی هم می رسد. وضع اشتغال در اصفهان حالا خوب نیست. نه حال صنعت اصفهان و نه حال اشتغالی که باید سدی باشد جلوی بسیاری از معضلات. پیامدهایی که گریبان جامعه ما را گرفته است.از طلاق گرفته تا اعتیاد تا بزهکاری ها و زندان هایی که هر روز برای جرم های ریز و درشت پرتر می شوند، بسیاری از کارشناسان می گویند: بیکاری نه تنها منجر به مهاجرت می شود، بلکه این مهاجرت ها خود عاملی می شوند برای خرده فرهنگ هایی که به دنبال خود مشکلات فراوانی دارند.

جعفر ذره بينی، رئيس كميسيون تجارت و خدمات اتاق بازرگاني از افرادی است که از عوامل افزایش نرخ بیکاری را کاهش سرعت تولید در بخش صنعت می داند و می گوید: تحریم ها، گرانی مواد اولیه و کاهش واردات از عواملی است که تولید را با چالش های گوناگونی روبرو می کند و در چنین شرایطی میزان تقاضای تولید کنندگان برای جذب نیروی کار کاهش می یابد.

وی پیرامون قوانین دست و پاگیر اداری هم به این موضوع دامن زده اند نیز می گوید: این موضوع باعث شده که تولید در اصفهان متوقف شود و تولید کننده ترجیح بدهد که در شهرستان های دیگر که مشکلات کمتری از لحاظ تسهیلات و وام های بانکی دارد سرمایه گذاری کرده و همین موضوع باعث می شود که بیکاری در استان افزایش یابد.

به گفته او با مشکلات کنونی اصفهان بهترین مسیری که می تواند معضل بیکاری را برطرف کند، رونق صنعت گردشگری است. چرا که این صنعت در سال های اخیر و در کشورهای پیشرفته توانسته است به عنوان یک صنعت پایدار و با جذب نیروهای کار جوان و پویا، نرخ بیکاری را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و اصفهان نیز به دلیل ظرفیت های بی نظیری که در این زمینه دارد می تواند بستر مناسبی برای اشتغال قشرهای مختلف جوانان باشد.

اشتغال زایی باید به پیمانکاران سپرده شود

در همین راستا کریم نصراصفهانی، عضو کمیسیون اقتصادی، گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان نیز تنها راهکار برون رفت از این مشکل را اقدامات عمرانی در شهر می داند و اعتقاد دارد: هر اندازه که در شهر، اقدامات عمرانی و خدماتی انجام شود، به همان میزان نیز درآمدها افزایش یافته و به دنبال آن زمینه اشتغال و کار نیروهای جوان فراهم می شود.

نصر اصفهانی می افزاید: اشتغال زایی باید از مدیریت های کلان شهر برون سپاری و به دست دفاتر خدماتی و پیمانکاران سپرده شود تا آنها برای انجام پروژه های خود از نیروهای متخصص استفاده  کنند.

84 درصد قراردادهای کار مربوط به مشاغل موقتی است

اما اینها تنها راهکارهایی است که گفته می شود. سال های سال است که اصفهان نرخ دو رقمی بیکاری را به دوش می کشد و این برای کلان شهری صنعتی و قطب صنعت کشور چندان خوشایند نیست. کافی است به کاریابی ها مراجعه کنید، همیشه شلوغند؛ و پر هستند از طالبانی که گاهی سن و سالشان آنقدر بالاست که به همین سبب باید بیکار بمانند.

افرادی که گاهی چند شغل عوض کرده اند و بدون اینکه قرارداد رسمی داشته باشند، حالا به سنی رسیده اند که دیگر کارفرمایان آنها را نمی خواهند.

نیروی جوان هم دست کمی ندارند. بیکاری همه را درگیر کرده است. تا جایی که به گفته بالاترین مقام استان، بسیاری از این بیکاری ها به سبب تعطیل شدن یا نیمه تعطیل شدن واحدهای صنعتی است. واحدهایی که خود را کوچک می کنند تا کمتر آسیب ببینند و ترکش های این موضوع کارگران را مورد اصابت قرار داده و بر قشر کارگر زخم بیکاری می زند.

حالا بیشترین قراردادها مربوط به کارهای موقتی است که آمارش به 84 درصد می رسد و این موضوع به خوبی نشان می دهد که خبری از رسمی شدن طیف زیادی از کارگرانی که سال ها سختی کار را به دوش کشیده اند نیست و هرآن با هر اتفاقی ممکن است دوباره رنج بیکاری را بچشند.

کشاورزان بیکار و فرزندانشان رهسپار کلان شهر اصفهان شده اند

برخی مانند جهانگیری، عضو کمیسیون اقتصادی گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان، ایجاد رقابت سالم میان شرکت های خصوصی را راهکاری برای جذب نیروی بیشتر می داند تا در نتیجه نرخ بیکاری تا حدود زیادی کاهش پیدا کند.

برخی از مسئولان استان هم اعتقاد دارند درست است که بیکاری وجود دارد، اما نیروی کار هم متوقع است و وقتی یک جوان تحصیل می کند ترجیح می دهد که پشت میز نشینی را تجربه کند و به کارهای پست تر تن نمی دهد. رئیس خانه صنعت، معدن وتجارت اصفهان یکی از آنها است. او یکی از عوامل اصلی رشد نرخ بیکاری در جامعه را تمایل جوانان به مشاغل بالادست می داند و می گوید: بخش صنعت به ویژه تولید کنندگان نیاز مبرم به استفاده از نیروهای کار متخصص و حرفه ای در بخش های مختلف دارند ، اما فارغ التحصیلان دانشگاهی تمایلی به انجام کارهای اجرایی در کارخانه ها  وکارگاه های صنعتی ندارند.

عبدالوهاب سهل آبادی، از جمله اهدافی که در بخش های صنعتی دنبال می شود را اشتغالزایی و کارآفرینی عنوان می کند و تاکید می کند که این نیاز به حق مردم است، چرا که اصفهان اکنون با معضل خشکسالی روبرو است و بسیاری از کشاورزان هم بیکار شده اند و فرزندان آنها با مشکلات معیشتی که برای خانواده هایشان پیش آمده رهسپار شهرستان های صنعتی یا کلان شهر اصفهان شده اند و توقع دارند که دارای شغل شوند.

منبع: مهر

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.