یوسف روزبهانی
چرایی انتخاب عراق توسط داعش
حضور نیروهای افراطی داعش درعراق این روزها بحث اول رسانه ها در بخش تحولات منطقه می باشد و آنچه ضرورت دارد نگاه ما به وجود تروریست ها به مناطق شیعه نشین می باشد.
حضور نیروهای افراطی داعش درعراق این روزها بحث اول رسانه ها در بخش تحولات منطقه می باشد و آنچه ضرورت دارد نگاه ما به وجود تروریست ها به مناطق شیعه نشین می باشد.
کلمه داعش مخفف دولت اسلامی عراق و شام می باشد. سرکرده این گروه در ابتدا ابوعمر بغدادی و هم اکنون ابوبکر بغدادی 39 ساله می باشد این گروه در سوریه و پاکستان و عراق شبهه نظامیانی هستند که شعبه ای از القاعده می باشند و خصوصیت اصلی انها نگاه افراطی به دین اسلام ( بنیاد گرای اسلامی و افراطی در دین ) است.
در ابتدای سخن با توجه به علت حضور داعش در عراق و شهرهای نینوا– موصل می بایست اشاره ای کوتاه به سلفی ها و تاریخچه آنها داشت.
سلفیه گرایش فکری و مکتب فقهی در اسلام شکل گرفته و از دیر باز دانشمندان مثل ابن تیمیه حرانی و ابن قیم جوزی در قرنهای دند 7و8 در این گروه بودند، این افراد معتقدند که طی 1400 سال در اسلام تغییراتی رخ داده و انها خود را مجبور می کنند که راهبرد اعتقادی و دینی خود را به دنبال سلف صالح دنبال کنند.
این گروه دو دسته اند:
– گروهی هستند که هدف اصلاح طلبانه دارند و به روش های مصلحت آمیز می خواهند سنت های قدیمی را دوباره زنده کنند.
– گروه دوم افرادی که گرایش انقلابی دارند و سلاح به دست گرفته و درگیری و جهاد را اقدام عملی می دانند که باعث از بین بردن یک نظام سیاسی می شوند( سلفی های انقلابی ).
حال می بایست به این نکته توجه کرد که چرا کشور سوریه( عراق– سوریه– لبنان و فلسطین ) هدف اصلی حضور این گروه بوده است؟
این جریان ها تاثیر زیادی در سوریه داشته است و از قبل فعالیت می کردند ولی از گروه اول بودند که مصالحت آمیز و دعوت به اسلام و منبع احیای اسلام و اجرای احکام اسلامی از هدفشان بود اما الان جهت گیری دوم یعنی سلفی های انقلابی با جهاد و اسلحه عمل می کنند و عقاید پلیدشان را به مردم در قالب اسلحه و کشتارهای بیرحمانه ادامه می دهند.
گروه تکفیری نیز به همین دلایل دو گروه هستند:
گروه اول همان اصلاح طلبان و دوم گروه انقلابی و اسلحه به دست می باشند، حال با این تفکر پس چرا با شیعه خوب نیستند و با اعمال وحشیانه ای که دارند موجب رعب و وحشت در دل مردم شیعه مناطق حاضر می شوند ؟
این گروه دومی برای بیدار کردن مسلمانان و رهایی از فکر های غربی معتقدند که اصل اسلام را غبار گرفته است و ما باید این غبار را از بین ببریم و می گویند شیعه بعد از 1400 سال این غبار را بوجود اورده و ما باید اصلاح دینی انجام دهیم و به همین علت با شیعه خوب نیستند.سلفی ها در منطقه خاورمیانه خود را اهل حدیث دانسته و اصالت خود را از عباسیه و معتزله و اهل کلام و مبنای فکری را از اندیشمندان ابن تیمه حرانی و ابن قیم جوزی می گیرند و یکی از عوامل تشکیل وهابیت در عربستان و روحانیون مفتی نیز برهمین عقیده هست و از فتوای مفتی های عربستان معلوم است که خیلی قدیمی می باشد.
تروریست ها با اقدامات خود در سوریه و رانده شدن های مکرر از کشورهای تغذیه گر خود بار دیگر هوس ادامه حملات ولی این بار در جای دیگر و هم مرز با مناطق مهم را دارند که می بایست با توجه به این رفتار تحلیلی بر حضور نیروهای داعش به عراق داشته باشیم.
عوامل حمله به عراق:
بوجود آمدن عرصه تنگ و شکست پی در پی در سوریه
پیروزی بشار اسد در انتخابات ریاست جمهوری
استعفاء دادن اخضر ابراهیمی نماینده سازمان ملل در امور سوریه
حال چرا به عراق حمله شد و چرا شهر موصل؟
به چند دلیل داعشی ها به عراق حمله کردند:
– موصل مرکز استان نینوا است و به دلیل اینکه خود شهر موصل یک شهر کرد نشین می باشد و نیروهای کردی با نیروی های دولت مرکزی اختلاف دارند و از این ظرفیت و اختلاف دولت مرکزی استفاده کردند تا به انها ضربه بزنند.
– وجود منابع تامین انرژی از جمله نفت و برق که با تصرف نیروگاه ها و پالایشگاه ها مردم شهر های دیگر با کمبود برق سوخت مواجه شدند.
– وجود زندان های مهم سیاسی نیروها و کرد های مخالف دولت مرکزی در این زندانها و آزاد کردن این افراد که حدود 4000 نفر بودند.
– نزدیکی این شهر با سوریه به دلیل اینکه نینوا حدود 150 کیلومتر مرز با سوریه دارد و هم چنین نزدیکی به مرز ترکیه برای حمایت لوجستیکی و هم چنین نزدیکی با ایران.
– راه های ارتباطی موصل به تعدادی از شهر ها مثل سامرا و بغداد و بعد از آن به کاظمین بسیار مهم بوده چرا این شهرها ضعف در ضریب امنیتی داشته و به همین دلیل این شهر ها توسط داعشی ها انتخاب شده است چرا که با این کار بتوانند جایگاه نظامی در شهرهای دیگر عراق بدست آورند.
به گونه ای که قبلا شهر الانبار محل نظامی انها برای حمله به سوریه بوده و امروز شهر موصل نیز به آن در عراق اضافه شده است.
اتفاقات مهم و منفی در عراق:
همکاری استاندار نینوا با گروه داعش و هم چنین صحنه خالی کردن های برخی نیروهای دولتی
در این رابطه آنچه که مهم و قابل ذکر است کشته شدن نیروهای مردمی و بیگناهی است که دراین برخورد کشته می شوند و از این جمله می توان به شهادت طلبه جوان ایرانی اشاره داشت.