رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت؛
عمل پیوند عضو با شیوع کرونا فقط ۲۵ روز متوقف شد
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت، گفت: توقف اهدای عضو با شیوع کرونا در کشور، حدود ۲۵ روز طول کشید و از فروردین ۹۹ دوباره عمل پیوند انجام می شود.
به گزارش اصفهان شرق؛ مهدی شادنوش، روز چهارشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی معلولین به صورت مجازی برگزار شد، افزود: امیدواریم بانک مرکزی وضعیت بیماران خاص را در اولویت بالایی قرار دهد، زیرا داروهای آنها مانند نان شب برای بیمار است. برخی از بیماران با دریافت دارو به حیات خود ادامه میدهند و خدایی نکرده بدون دارو ممکن است خطر مرگ آنها را تهدید کند.
وی درباره وضعیت ارسال داروهای بیماران خاص به درب منازل آنها در بحران کرونا، گفت: برای رسیدن دارو به درب منزل بیماران باید مسیری طی شود که در این مسیر در حال حرکت هستیم. ما میخواهیم به نقطهای برسیم که در این نقطه به طور مشخص یک داروی گران قیمتی که از خزانه دولت تهیه میشود و شماره سریال واحد دارد، امکان اتصالش به کد ملی بیمار وجود داشته باشد. البته اینکار پیچیده نیست اما مانند سایر موضوعات در اجرا موانع مختلفی پیش روی آن قرار میگیرد.
شادنوش درباره برخورد وزارت بهداشت با اظهارنظرهای غیرعلمی درباره اهدای عضو، افزود: کلیپی در فضای مجازی پخش شد که نمیدانم برای کدام کشتارگاهی بود. مسئله بدیهی است، ما اکنون حتی برای قرار گرفتن در یک فضا کنار هم با محدودیت روبرو هستیم بعد چطور ممکن است از یک کرونایی عضوی برداریم و درون بدن فرد دیگری بگذاریم. این کارها همیشه تعجب برانگیز است که اگر در بخشی موفق عمل میکنیم چگونه عوامل شایعهسازی شروع به از بین بردن آن نقطهها میکنند. این موضوع بیجا و بی مورد است و قبلاً هم آن را تکذیب کردیم. برای افراد مطلع حتی پیوند اعضای فرد کرونایی یک شوخی است.
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزرات بهداشت ادامه داد: با پیگیریهای دقیق تلاش میکنیم تامین و تدارک تجهیزات و دارو انجام شود و مشکل خاصی در تامین دارو نداریم. البته این به معنای آن نیست که بیماران بتوانند دارو برای ماههای آینده ذخیره کنند. این کار از گذشته هم اشتباه بوده است که داروهای گران قیمتی که از محل بودجه کشور تخصیص پیدا می کند، خارج از سهمیه بیمار برای ماههای متعدد در منازل نگهداری شود. سهمیه ماهانه یا دو ماه یکبار دارو به نیازمند واقعی آن ارائه میشود که نگرانی از تامین دارو نداشته باشد.
شادنوش افزود: هدف ما این است که هر کد ملی نیازمند به هر دارویی به هر میزانی مشخص باشد و این دارو در اختیارش قرار گیرد. با همکاری بیماران و دانشگاهها امیدواریم در تامین این داروها که شاید منبع تامین آنها تنها یک کشور در جهان باشد، دچار مشکل نشویم. به دلیل اختلاف ارزی، این داروها در کشور ما نسبت به کشورهای همسایه ارزان تر است و امیدواریم قاچاق معکوس رخ ندهد.
وی درباره اهدا و پیوند عضو در شرایط کرونا نیز گفت: در برخی کشورها به دلیل بروز کرونا شاهد توقف این فرایند بودیم ما در اسفند ۹۸ با بروز وضعیت بیماری بلافاصله اهدای عضو را متوقف کردیم ولی این توقف چیزی حدود ۲۵ روز طول کشید و بلافاصله دستورالعملهای لازم در خصوص شرایط اهدای عضو در شرایط کرونایی تدوین و ابلاغ شد و از اواخر فروردین ۹۹ عمل پیوند انجام شد و تا الان ۱۵ مورد انتقال عضو قلب داشتیم که توسط جبههای سریعالسیر انجام میشود. البته هزینه پیوند در بحران کرونا افزایش یافته است، چون باید تمام مسائل بهداشتی رعایت شود. از طرف دیگر در کنار پیوند عضو، پیوند مغز استخوان هم با دقت انجام میشود و کارها تعطیل نشده و حتی تبادلات سلولی ما با سایر نقاط جهان افزایش یافته و در چند ماه امسال نسبت به سالهای قبل افزایش تبادل سلول داشتیم. در سلولهای بنیادی پیدا کردن یک سلول برای یک نیازمند کار بسیار پیچیدهای است. تمام هدف ما در تیم پیوند کشور این است که امید را زنده نگه داریم و آرزوی برچیده شدن ویروس را داشته باشیم. ما متعهد هستیم که حتی یک بیمار هم فرصت خود برای ادامه حیات را از دست ندهد.
شادنوش درباره ارائه خدمات به معتادان در بیمارستانها نیز افزود: در مراجعه به بیمارستانها پروتکلهایی داریم و در ورود به اورژانس برای درمانگر هیچ تفاوتی نمیکند که فرد دچار چه گرفتاریهایی است و یا چه دین و مسلک و اعتقادی دارد و درمانگر به بیماری فرد میپردازد و برای معتادین هم به این صورت است. حتی برای معتادان متجاهر با هماهنگیهای صورت گرفته آنها هم در بیمارستانهای منتخب پذیرش میشوند. برای گرفتن خدمات درمانی تفاوتی میان معتاد و سایر افراد وجود ندارد.