سرویس: تولیدی 16:50 - جمعه 07 شهریور 1399

دارالمومنین شرق اصفهان در یک نگاه؛

شور و شعور حسینی مردم هرند در محرم 99/ نظم هیئت ها در رعایت پروتکل بهداشتی باید زبانزد شود

هرند برای همیشه دارالمومنین شرق اصفهان خواهد بود ولی امسال با بروز بیماری نحسی که جهان را در برگرفته است، باید در رعایت پروتکل های بهداشتی در هیئت ها؛ زبانزد شرق اصفهان باشد.

به گزارش اصفهان شرق، با آغاز ماه محرم، آنچه برای همگان جذاب تر به نظر می رسد، سنت هایی است که در برخی شهرها، دست به دست می چرخد و نگاه هر فردی را به خود جلب می کند. مراسم عزاداری ماه محرم در شهر هرند در دهه اول پرشور و به عشق امام حسین(ع) برگزار می شود و می توان شهر هرند را به دارالمومنین شرق اصفهان نام برد.

شهر هرند سابقه خوبی در اذهان مردم دارد و از ابتدا، زادگاه انسان های بزرگ بوده و هست. مردم این شهر از قدیم به مذهب و اندیشه ناب اسلامی اهمیت بسیار می دادند و شور مراسم های معنوی را در کوچه پس کوچه ها و تکیه های شهر به خوبی به یاد می آورند.

پیر غلامانی که شال عزای اباعبدالله را به گردن می اندازند تا کودکانی که بیمه حضرت می شوند؛ همه و همه روایت عاشقی برای اهل بیت را در کارنامه درخشان این شهر به ثبت رساندند.

از رسوم این شهر، مهمان نوازی هرندی ها در ماه محرم بوده و است و این چنین است که با شروع عزاداری؛ هرندی های مقیم شهرهای دیگر کشور، به شهر مادری خود باز می گردند تا اجاق نذری برای سلامتی امام زمانشان را به اتفاق همدگیر روشن کنند.

روایتی از مراسم سنتی « یاران عزا کیست »

یاران عزا عبارت است از خواندن هم آوای اشعار سوزناک و دردناک محتشم کاشانی در شب دهم محرم به منظور همدردی با مصائب سیدالشهدا(ع) و مردم به صورت جمعی در این مراسم شرکت می کنند.

عزاداران حسینی هرند، در شب دهم محرم هر سال در حالیکه چراغ های روشن در دست دارند در دو دسته منظم (زار و عموم) سازماندهی می شوند و پس از ترک بند محتشم که توسط زار جلو خوانده می شود، دسته دوم در حالیکه در دو ردیف منظم و موازی ایستاده اند این بیت را با حالت اندوه و چشمانی پر از اشک تکرار می کنند:

یاران عزای کیست که دردشت کربلا     ماتم نشین محمد و صاحب عزا خداست

هنگام خواندن مصرع دوم این بیت، عزاداران می نشینند و کمی مکث کرده و دوباه می ایستند و با عبور از کوچه پس کوچه های شهر، وارد حسینیه می شوند.

در شب عاشورا بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء و پذیرایی از عزاداران هیئت مرکزی هرند، مردم به طرف حسینیه چهارده معصوم(ع) حرکت کرده و در آن حسینیه به عزاداری می پردازند و سپس هیئت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به طرف بیت الحسین(ع) حرکت خواهد کرد.

مراسم یاران عزا از مراسمات سنتی و بسیار سوزناک شهر هرند است و از نقاط مختلف کشور برای حضور در این مراسم بسیار باشکوه و سوزناک به بیت الحسین(ع) آمده و در مصائب امام حسین(ع) به عزاداری می پردازند.

دوره در هرند

این عزاداری سنتی از اول تا روز نهم محرم، بعد از ظهرها به مدت نه روز برگزار می شود که هیئت مرکزی هرند از بیت الحسین(ع) به طرف حسینیه چهارده معصوم(ع) حرکت می کند و پس از استقرار در حسینیه و عزاداری و سینه زنی دوباره از همان مسیر به بیت الحسین(ع) باز می گردد.

پشت سر دسته اول، هیئت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) از حسینیه چهارده معصوم(ع) به طرف بیت الحسین(ع) حرکت و پس از استقرار در بیت الحسین(ع) همان مراسم را اجرا می کند.

مراسم دوره به این صورت است که در جلو هیئت پرچم، نخل و علامت همراه با نواخته شدن دهل و سنج به حرکت در می آیند و بزرگان با در دست داشتن شال سیاه عزا که به گونه منظم بالا و پایین می آورند، اشعاری را در رثای امام حسین(ع) قرائت می کنند.

دسته جلو زار نامیده می شود و معمولا از افراد ریش سفید و مسن تر و یا علمای شهر تشکیل خواهد شد.

اجتماع عاشورایان در هرند

این اجتماع بزرگ در عصر عاشورا در بین هیئت های مذهبی این شهر برگزار می شود. مردم از سراسر کشور در این مراسم حضور یافته و اجتماع باشکوهی را در آستان امامزاده اسحاق(ع) شهر هرند شکل می دهند.

برگزاری مراسم محرم امسال در شرایط کرونا

امسال(محرم1399) با وجود بیماری منحوس کرونا، همه ما واقف به این امر هستیم که شور محرمی باید سرجای خودش باشد و شعور حسینی به خوبی در همه عزاداری ها به نمایش گذاشته شود ولی نکته قابل ذکر در این میان، رعایت صد در صد پروتکل های بهداشتی از سوی هیئتی ها خواهد بود.

رعایت دستورالعمل های بهداشتی نظیر ماسک زدن، ضدعفونی کردن و رعایت فاصله اجتماعی، باید در تمامی هیئت ها دیده شود تا افرادی که به هر بهانه قشر مذهبی را زیر سوال می برند؛ از دیدن اجرای دقیق پروتکل های بهداشتی، توسط جوانان پرشور و مذهبی، ناامید شوند.

همه باید واقف به این امر باشیم که ولایت فقیه، ما را به عمل به شیوه نامه های بهداشتی دعوت کردند و این بدان معنا نیست عزاداری را تعطیل کنیم؛ بلکه امسال باید شور حسینی را به خوبی با رعایت مسائل بهداشتی؛ با قوت و در وسعت بیشتری همانند هیئت های بزرگ اصفهان مانند سید رضا نریمانی و دیگر هیئت ها، به نمایش بگذاریم و این شعار سردار شهید حاج قاسم سلیمانی را در آسمان جهان به ثبت رسانیم که « ما ملت امام حسینیم».

هرند برای همیشه دارالمومنین شرق اصفهان خواهد بود ولی امسال با بروز بیماری نحسی که جهان را در برگرفته است، باید در رعایت پروتکل های بهداشتی در هیئت ها؛ زبانزد شرق اصفهان باشد.

حجت الاسلام سید حنان حسینی، امام جمعه شهر هرند نیز در گفتگو با اصفهان شرق؛ به لزوم پروتکل بهداشتی در هیئت های مذهبی شهر هرند اشاره کرد و افزود: قبل از محرم، جلسات متعددی با مسئولان هیئت ها و همچنین دیگر مسئولان ذیربط برگزار شد و هیئتی ها قول دادند تا در رعایت بهداشت در مراسمات دهه محرم؛ حداکثر تلاش را به کار گیرند.

وی گفت: هرندی ها مردمی مومن و ولایتمدار هستند و همین ویژگی، آنها را زبانزد کرده است؛ امسال هیئتی ها در برگزاری مراسم در محیط باز حداکثر تلاش را داشتند و انشالله تا پایان دهه مراسمات باشکوه و با رعایت پروتکل های بهداشتی برپا می شود.

امام جمعه شهر هرند، خاطرنشان کرد: رعایت فاصله گذاری اجتماعی و ماسک زدن باید مد نظر همه عزاداران باشد و همه این موارد در جلسات متعدد به سمع و نظر مسئولان هیئت ها رسیده است.

 

 

انتهای پیام/ عکس از ابالفضل رجایی زاده هرندی و گزارش از زهرا شجاعی

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.