آغاز کوچ عشایر با تدابیر کرونایی؛ عشایر غربالگری میشوند
بهار که به نیمه میرسد، عشایر برای گذران زندگی بار و بندیل سفر را پشت چهارپایان خود میبندند و برای سکونت در جغرافیای دیگری از کشور، راهها را میپیمایند؛ اما امسال نگرانی از شیوع ویروس کرونا، سفر آنها را با دغدغه و چالش همراه کرده است.
به گزارش اصفهان شرق؛ کوچ بخشی از زندگی عشایر است، بخشی مهمی که گذار از ییلاق به قشلاق را رقم میزند. کوچنشینی قدمتی به اندازه تاریخ زندگی بشریت دارد. انسان از وقتی خود و نیازهایش را شناخت برای تأمین مایحتاجش شیوه زندگی خود را نیز انتخاب کرد. از آن هنگام که بشر برای تأمین نیازهایش، دام را اهلی کرد و به خدمت خود درآورد، زندگی کوچنشینی آغاز شد و اکنون نیز این نوع زندگی در بخشی از جغرافیای کشور جریان دارد.
کوچ برای دختران و پسران عشایر درس زندگی است و تجربه بالاترین معلم این سفر است که با کمک در کارها به بزرگترها به دست میآید. گاهی مسیر پیش روی کوچروها جدال مرگ و زندگی میشود، از مسیرهای خطرناک پیش رو گرفته تا حمله حیوانات وحشی، همه و همه این را میطلبد که باید با دقت به پیش رفت. در بین مسیر شاهکارهای خلقت خداوند بهتر از همیشه نمایان است، مناطق بکری که از دستان تعدی انسانها در امان ماندهاند.
جمعیت عشایر استان اصفهان به 53 هزار نفر میرسد، این جمعیت که بالغ بر 9 هزار و 600 خانوار است، بیشتر شامل 27 هزار نفر از ایل قشقایی، 24 هزار نفر از ایل بختیاری و 2 هزار نفر هم از عرب جرقویه هستند.
جمعیت عشایر با مستقر شدن در بالغ بر 2 میلیون عرصه مراتع طبیعی استان اصفهان، با یک میلیون رأس دام و بالغ بر 600 هزار رأس بره و بزغاله تا مهرماه در استان اصفهان ییلاق را سپری میکنند.
40 هزار مترمربع صنایع دستی و 400 تن عسل، 6 هزار تن مواد لبنی و کشت گیاهان دارویی و کشاورزی و باغداری توسط عشایر در استان اصفهان تولید میشود.
هر ساله کوچ عشایر قشقایی به مناطق ییلاقی شهرستان شهرضا و دهاقان از اوایل اردیبهشتماه آغاز میشد اما امسال با شیوع ویروس کرونا کوچ عشایر به ییلاق با تأخیر روبهرو شد.
ضرورت اتخاذ تدابیر جدی مقابله با شیوع کرونا در بین جمعیت عشایری به ویژه زمانی دوچندان میشود که بدانیم کوچروها نقش بسزایی در تولید مواد لبنی و دامی دارند. ضدعفونی کردن آبخوری، آبشخور و محل تعلیف دام و وسیله حمل و نقل علوفه از جمله مواردی است که باید عشایر در حین کوچ رعایت کنند.
آغاز ورود عشایر به مناطق ییلاقی شهرضا
رئیس اداره امور عشایر شهرضا و دهاقان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به ورود عشایر به مناطق ییلاقی شهرضا اظهار داشت: عشایر ایل قشقایی با شکستن قرق وارد منطقه ییلاقی جرکان هونجان شدند، هر ساله حدود 600 خانوار از اواخر اردیبهشت ماه وارد مناطق عشایری شهرضا و دهاقان میشوند.
مجید نادری درهشوئی با بیان اینکه با توجه به شرایط خاص امسال و شیوع بیماری کرونا، سلامتی خانوادههای عشایری برای ما در اولویت بود و به همین دلیل تأثیر این بیماری بر ابعاد مختلف زندگی این قشر از جامعه بررسی شد، افزود: امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا از ارگانهای شبکه بهداشت و درمان، نظام پزشکی، هلال احمر، امورعشایر، دامپزشکی، شورای عشایر و حفاظت محیط زیست در کوچ بهاره حضور داشتند.
600 خانوار عشایری مهمان شهرستان شهرضا و دهاقان
وی با بیان اینکه از جمعیت 5 هزار و 300 خانواری عشایر ایل بزرگ قشقایی استان اصفهان حدود 600 خانوار عشایر در فصل بهار مهمان شهرستان شهرضا و دهاقان هستند، گفت: عشایر قشقایی با تحمل سختیهای بسیار از جمله بارندگی، باد و طوفان، نابودی میانبندها، تصرف مراتع توسط روستاییان، سرقت احشام، رویش علفهای آزاردهنده بهمن، بیماریهای گوناگون دامی همه و همه دست به دست هم دادهاند، تا عشایر چند روزی زودتر از موعد مقرر به استان اصفهان ورود پیدا کنند.
رئیس اداره امور عشایر شهرضا و دهاقان افزود: با توجه به دستورالعمل مسئولان در خصوص تأخیر در کوچ بهاره و شیوع بیماری کرونا و اطلاعرسانی به عشایر انتظار داشتیم عشایر دیرتر ورود کنند، اکنون هم با استقرار آنها، آماده خدماترسانی هستیم.
عشایر غربالگری کرونا میشوند
وی عنوان کرد: تیمهای غربالگری با حضور امور عشایر، بهداشت و درمان، امداد و نجات، منابع طبیعی و سایر ادارات آمادگی کامل چه در زمان آزادسازی قرق و چه در زمان استقرار را دارند، اقلام بهداشتی شامل محلول ضدعفونی، ماسک، اطلاعیههای بهداشتی تهیه و در بین عشایر توزیع شد.
نادری بیان کرد: عشایر دارای حدود 60 هزار رأس دام سبک هستند که مقرر شده با همکاری دامپزشکی و امور عشایر و شورای عشایری اقدامات واکسیناسیون و سمپاشی انجام شود.
رئیس اداره امور عشایر شهرضا و دهاقان با اشاره به اقدامات انجام شده برای عشایر خاطرنشان کرد: آبرسانی سیار به عشایر، تیغزنی و مرمت جادههای عشایری، احداث و بازگشایی جاده، تحویل تانکرهای بهداشتی، پکیج خورشیدی، لوله آب شرب و کشاورزی، ساخت مخازن آب از جمله اقدامات امور عشایر است.
عشایر یک سوم گوشت اصفهان را تأمین میکنند
وی با اشاره به اینکه عشایر در استان اصفهان با تولید 10 هزار تن گوشت قرمز یک سوم گوشت اصفهان را تأمین میکنند، افزود: عشایر شهرضا در مناطق ماشک، آق چشمه، سلطان خلیل، جرکان، بلداجی، آینه قرین، زرچشمه، هوک، خروس گلویه، ساربان دره، تنگ گله، گلاجیک و هوک اجاق مستقر میشوند.
نادری با اشاره به مشکلات عشایر بیان کرد: از بین رفتن برخی از ایلراهها، مشکلات حمل دام، فقر مراتع، دستاندازی روستاییان به محدودههای مراتع عشایری، حوادث و سوانح جادهای و طبیعی سبب شده تا قشر عشایر هر ساله با مشکلاتی در این مسیر دست و پنجه نرم کنند.
سختیهای کوچ عشایر
یکی از عشایر از بین رفتن ایلراهها و میانبندها را چالش اصلی این قشر در زمان کوچ دانسته و میگوید: کشاورزان، بخشی از ایل راههای ما را شخم زده و زیر کشت برده و یا به باغ تبدیل کردهاند.
محمد عربلو با بیان اینکه روستائیان حتی در برخی از میان بندهای عشایر خانهسازی کردهاند، افزود: عشایر هم اکنون بخش زیادی از ایل راههای خود را از دست داده و ناگزیرند دام خود را از جادههای آسفالته حرکت دهند که بسیار خطرناک است.
وی افزود: تصرف ایلراههای عشایر سبب شده تا ما دامهای خود را به ناگزیر از حاشیه جادههای شلوغ و پر ترافیک و یا مسیرهای سخت گذر عبور دهیم که در این گذر علاوه بر این که جان خودمان به خطر میافتد، دامهایمان نیز تلف میشوند.
تسنیم