رئیس اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان:
حالِ محیط زیستِ کشور خوب نیست
رئیس اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان، گفت: در شرایط کنونی، محیطزیست بهعنوان یک سازمان فانتزی در تصمیمگیریها دیده میشود، این در حالی است که حال محیطزیست، در کل کشور خوب نیست و باید نگاه ویژهای به این موضوع مهم شود.
به گزارش اصفهان شرق؛ بابک صادقیان در نشست تخصصی جمعیت پیام سبز اصفهان با موضوع آلودگی هوای اصفهان، گفت: حرکت خوب اجرایی در سال ۱۳۹۲ برنامه جامع کنترل کیفی هوا بود که عزم جدی و تأمل بین دستگاههای اجرایی را باعث شد و تأثیرات خودش را گذاشت، ولی در سالهای اخیر، مباحث توسعه و ادامه صنعتی، مسائل کاهش آلودگی را با مشکل مواجه کرد.
به گزارش ایسنا؛ رئیس اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان افزود: در بحث کلان قضیه آلودگی، وضعیت خوبی نداریم و شرایط شکننده است. هرچقدر که تلاش میکنیم باز میبینیم عقب هستیم و فرهنگ عدم وجود زیرساختها و مشکلات دیگر از این قبیل ما را مشکلدار میکند.
وی با اشاره به اینکه در طول این سالها، با توجه به اطلاعات موجود، بدترین شرایط آب و هوایی مربوط به سال ۹۲ بود، افزود: باوجود مشکلات، از ابتدای سال ۹۳ تا نیمه سال ۹۶ با برنامه کلی مصوب شده در هیئت دولت و برنامه جامع کنترل آلودگی و از نیمه دوم ۹۶ با تصویب قانون هوای پاک و ابلاغ آییننامهها پیش رفتیم. بر اساس برنامه مصوب اول، با اجازه مراجع قانونی، سوخت نیروگاهها نظارت و برآورد آلودگی شدند و در سال ۹۳ تأثیرات خوبی ایجاد شد.
صادقیان بابیان اینکه سال ۹۶، سال خوبی نبود، گفت: در چند سال اخیر، بهترین شرایط آب و هوایی را در سال ۹۷ تجربه کردیم، اما بنا بر نمودار ۹ماهه اول سال جاری، تا ۲۵آذرماه، شاهد کاهش ۲۶روز از هوای سالم و پاک، افزایش ۲روز بسیار ناپاک و چند روز ناپاک برای گروههای حساس بودهایم.
رئیس آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان افزود: چند مشکل اساسی که باعث شرایط کنونی شده، صنعتی بودن اصفهان و شهرکهای صنعتی موجود در حوالی شهر و قرارگیری شهر در محاصره ارتفاعات و تبادل هوایی اندک است.
وزنه حملونقل برای اصفهان سنگینتر از وزنههای دیگر است
صادقیان افزود: برنامههایی که در حال حاضر برای بهبود اوضاع در نظر گرفتهشده، با توجه به تحقیقاتی است که توسط دو دانشگاه مطرح اصفهان انجامشده است. بر اساس مطالعات انجامشده، وزنه حملونقل برای شهر اصفهان سنگینتر از وزنههای دیگر است.
رئیس اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان، افزود: البته نباید فراموش کرد که این وزنه سنگین، به خاطر تمرکز جمعیت است که این افزایش جمعیت، خود ناشی از افزایش صنعت است.
وی ادامه داد: در بخش سوخت، اقدامات خوبی انجامشده و وضعیت بهمراتب بهتر از سال ۹۲ است، اما همین سوخت باکیفیت، باید در خودرو استاندارد به کار گرفته شود.
در خارج کردن خودروهای فرسوده پسرفت داشتهایم
صادقیان با اشاره به اینکه در بخش حملونقل و خودروهای فرسوده، مشکل اساسی وجود دارد، تصریح کرد: از سال ۹۶تاکنون در بحث از رده خارج کردن خودروهای فرسوده پسرفت داشتهایم که بخش عمده آن به مشکلات اقتصادی، زیرساختی و محدودیتها و برخی از ما بر می گردد. در خلال این مشکلات، خودمان را توجیه میکنیم، ولی اگر اولویت، تفکر محیط زیستی باشد میتوانیم با بضاعت خود، برنامهریزی کنیم و نگذاریم که وضعیت بدتر از چیزی که هست شود.
رئیس اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان اضافه کرد: مشکل کنونی اصفهان، ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون است و بر اساس این نوع آلاینده، خودروهای سنگین و نیمه سنگین اولویت اول رسیدگی در برنامههای پیش رو هستند. همچنین موتورسیکلتها اولویت دوم و اتوبوسها اولویت سوم هستند که باید در برنامهریزیها مورد توجه قرار بگیرند و خوشبختانه، اخیراً نهادهای نظارتی ورود پیدا کردهاند.
باوجود مشکلات زیرساختی، جلسات و تصمیمگیریها نتیجهای ندارند
صادقیان در برشماری مشکلات زیرساختی موجود، گفت: در کل استان، حتی یک مرکز معاینه فنی موتور وجود ندارد، این در حالی است که مطابق ماده ۶قانون هوای پاک هر وسیله نقلیهای باید مورد معاینه فنی قرار گیرد.
رئیس اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیطزیست استان، افزود: تا وقتی مشکلات زیرساختی داشته باشیم، جلسات و تصمیمگیریها نتیجهای ندارند و توجه به این نکته ضروری است که بعضی از مشکلات، تصمیمگیریهای ملی لازم دارند و عزم ملی میطلبد.
وی از برنامههای پیش رو برای کنترل آلودگی هوای اصفهان به تلاش برای ایجاد، مرکز معاینه فنی موتورخانهها و سامانههای احتراقی و استفاده از صافی ذرات برای خودروهای دیزلی سنگین عمومی اشاره و اضافه کرد: هرچه تلاش میکنیم، وقتی توسعه متعادل و پایدار نباشد، از برنامهها عقب میمانیم.
صادقیان با ذکر مثالی، تصریح کرد: شهر از هر سو گسترش پیدا میکند و هیچ برنامهای برای کنترل این رشد و مهاجرت وجود ندارد و هیچ تمهیداتی در نظر گرفته نشده است.
مطالبات مفید مردمی به حداقل رسیده است
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در ادامه این نشست، گفت: متأسفانه جوانان و مردم منفعل شدهاند و مطالبات مفید مردمی به حداقل رسیده، ضمن اینکه مسئولان ما، دانش محیط زیستی ندارند.
علیرضا بصیری افزود: اقدامات نمایندگان مجلس در هر دوره، در جهت اخذ رأی است و زمانی که مردم هم مطالبه محیط زیستی ندارند و جامعه ما بدون تشکل اجتماعی است، شرایط محیطزیست بهبود پیدا نمیکند.
وی با اشاره به لزوم بازنگری تربیتی، افزود: دانشجویان ما، امروز نه فعال علمی، نه فعال اجتماعی هستند. باید راهکار پیدا کرد و با اطلاع رسانی بیشتر، انتقال دانش و ایجاد احساس تعلق مردم به کشور، مشکل را برطرف کرد.
این عضو هیئتعلمی و استاد دانشگاه صنعتی اصفهان، گفت: مادامیکه جوانان ما، به فکر رفتن به “آنطرف آب” هستند، اینطرف آب خراب خواهد شد و خراب خواهد ماند.
انتهای پیام/ایسنا