سرویس: غیر تولیدی » نقلی 12:56 - پنجشنبه 21 فروردین 1393

ریچارد نلسون فِرای کیست؟/ از جاسوسی برای غرب تا وصیت جنجالی برای دفن

چندی پیش به دعوت و تلاش برخی شبه روشنفکران داخلی به ایران سفر کرد و در طول اقامت خود در تهران با استفاده از غفلت برخی عناصر ناآگاه اقدام به جمع آوری گسترده اطلاعات محرمانه نمود.

به گزارش اصفهان شرق به نقل از صاحب نیوز، قضیه از این قرار است که به تازگی (۷ فروردین ۹۲) یکی از ایران شناسان مشهور آمریکایی از دنیا رفته است و حالا این رسانه های معاند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند که همگی یک صدا خبر مرگ وی را پوشش رسانه ای می دهند و وصیت وی را گوشزد می کنند. وصیتی که وی را پس از مرگ در حاشیه زاینده رود دفن کنند.

بی بی سی وی را اینگونه معرفی می کند:

ریچارد نلسون فِرای (Richard Nelson Frye)، ایران شناس و شرق‌شناس برجسته آمریکایی، بنیانگذار کرسی مطالعات ایرانی در دانشگاه‌های کلمبیا و هاروارد، برترین ایرانشناس معاصر جهان …

 ریچارد فرای در سال ۱۹۲۰ در ایالت آلاباما از والدینی سوئدی‌تبار به دنیا آمد. او دکترای تاریخ خود را از دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۴۶ دریافت کرد. رساله دکترای او درباره تاریخ بخارا بود. ریچارد فرای علاوه بر تسلط بر زبان‌های فارسی، ترکی و عربی، به چندین زبان اروپایی هم احاطه داشت. او سال‌ها در ایران به مطالعه تاریخ این کشور پرداخت و در نیم قرن گذشته بارها به نقاط مختلف ایران، افغانستان و تاجیکستان سفر کرد. کتب و مقالات متعدد او درباره تاریخ ایران اغلب به عنوان منابع علمی ایرانشناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 ریچارد فرای

وی در سال ۱۳۸۴ با ارسال نامه ای به رئیس جمهوری وقت ایران دکتر محمود احمدی نژاد خواست تا پس از مرگ وی را در حاشیه زاینده رود دفن کنند.

متن نامه وی:

“اینجانب که تمام زندگی فعال خود را صرف شناختن و شناساندن فرهنگ و تمدن درخشان ایران باستانی و ایران اسلامی کرده‌ام، از مقام ریاست جمهوری درخواست می‌نمایم، اجازه داده شود جسد اینجانب پس از مرگم در کنار زاینده رود در شهر زیبای اصفهان که پیوسته عاشق آن بوده‌ام، به خاک سپرده شود. باشد که پیوند ناگسستنی دو ملت شریف ایران و آمریکا برای جهانیان ثابت گردد.”

 احمدی نژاد در پاسخ به درخواست وی طی دستوری به وزارت کشور نوشت:

“سلام بر سرزمین مقدس ایران و ملت بزرگش!

بحمدلله فرهنگ و تمدن ایران اسلامی منطبق بر فطرت های پاک بشری و جاذب دل های شیفته از هر نژاد و قوم وسرزمینی است.

با تقدیر از این استاد ارجمند که عمر خود را وقف شناخت میراث کهن و ارزشمند فرهنگ وطن سرافرازمان کرده‌اند و با آرزوی طول عمر همراه با موفقیت در خدمت به بشریت و معرفی فرهنگ اصیل اسلامی این دیار به سایر ملت ها، لازم است ترتیبی دهید که خواسته ایشان محقق شود.

این خواسته نمایش علاقه دو ملت به عدالت، توحید و ارزش های فطری بشری و الهی است و مطمئناً ایشان تنها کسی نیستند که نسبت به ایران چنین احساس پاکی دارند. مردم ایران و آمریکا به حکم فطرت الهی خواستار توحید، عدالت و زیبایی های برخاسته از اندیشه های ناب هستند. امیدوارم خداوند همه انسان های خدوم و ملت های خداخواه را به یکدیگر نزدیک تر و موانع محبت و مهرورزی را از روابط بین ملت ها زایل فرماید.”

اما به راستی نلسون فرای کیست؟

خبرگزاری فارس در قسمتی از یادداشت با عنوان “درباره «ریچارد نلسون فرای» و راهبرد نفوذ و استحاله” به قلم نوشته ی رضا سراج (کارشناس مسائل سیاسی استراتژیک) اینگونه می نویسد (تاریخ این مقاله ۱۶ شهریور ماه ۱۳۸۹ است):

«چندی قبل، برگزاری همایش ایرانیان خارج از کشور و اظهارات یک مقام دولتی، واکنش های زیادی را به دنبال داشت. مباحث ارائه شده توسط وی پیرامون مکتب ایرانی برگرفته از کتاب “عصر زرین فرهنگ ایرانی” نوشته “ریچارد فرای” (بنیانگذار مرکز مطالعات خاورمیانه در آمریکا) می باشد. آقای فرای (میهمان همایش ایرانیان خارج از کشور) از اعضای هیأت مشاوران بنیاد مطالعات ایران وابسته به اشرف پهلوی بوده و همکاری به ظاهر علمی او با سازمان سیا پس از جنگ جهانی دوم در قالب موسساتی چون “اداره خدمات استرات‍‍ژیک” وابسته به این سازمان امری آشکار است. مسعود خرم در کتاب “هویت ” صفحه۱۳۱، پیرامون فرای ضمن تاکید بر همکاری او با سازمان سیا می نویسد: “فرای چندی پیش به دعوت و تلاش برخی شبه روشنفکران داخلی به ایران سفر کرد و در طول اقامت خود در تهران با استفاده از غفلت برخی عناصر ناآگاه اقدام به جمع آوری گسترده اطلاعات محرمانه نمود… در این سفر تا آنجا پیش رفت که حتی برای جذب برخی از مدیران اجرایی و آموزشی کشور اقدام کرد که البته این تلاش با برخی هوشیاری ها ناکام ماند”.

 ***

دیروز در خبرها منتشر شد که دولت تاجیکستان برای دفن وی در کشور خود اعلام آمادگی کرده است و اگر دولت ایران اجازه دفن وی را ندهد تاجیکستان گزینه اول خواهد بود. اما دولت یازدهم هنوز در این مورد اعلام نظر نکرده است.

 ***

امیدواریم جناب آقای روحانی در کنار اشتباهات قبلی خود این یک قلم را به کارنامه ی خود اضافه نکند و ننگ اجازه ی دفن یک جاسوس در پایتخت فرهنگ و هنر را به دوش نکشد.

چه اینکه ملت ما ۸ سال جنگید و بیش از ۳۰ هزار شهید داد تا یک وجب از خاک ایران را به بیگانه ندهد.

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.