سرویس: غیر تولیدی 14:00 - شنبه 16 بهمن 1395

بررسی علل بروز دیابت کودکان در گفتگو با کارشناسان؛

سبک زندگی سالم و پیشگیری از دیابت در کودکان/ چاقی و اضافه وزن در بروز دیابت موثر است

متاسفانه امروزه کودکان هم به دیابت مبتلا می شوند، البته در سنین پایین دیابت وابسته به انسولین وجود دارد و به منظور کمتر مبتلا شدن کودکان و بزرگسالان به این بیماری رعایت اصولی در زندگی ضروری است.

به گزارش اصفهان شرق، متأسفانه سن دیابت بسیار پایین آمده است و همین امر خطر برای خانواده هایی است که جنبه وراثت در دیابت دارند. دیابت نوع 1 بیشتر بین نوجوانان و کودکان شایع است؛ البته امروزه این مرزبندی سنی برای دیابت تغییر کرده و به علت شیوه نادرست تغذیه و زندگی ماشینی بسیاری از کودکان و نوجوانان به دیابت نوع 2 هم مبتلا می‌شوند.
ف
آمار ها حاکی از آن است که نرخ ابتلا به دیابت به طرز قابل توجهی در ۵۰ سال اخیر به موازات چاقی افزایش یافته است. تا سال ۲۰۱۰ تقریباً حدود ۲۸۵ میلیون نفر مبتلا به این بیماری بودند و این در حالی است که تعداد آنها در سال ۱۹۸۵ حدود ۳۰ میلیون نفر بوده است.

سن ابتلا به دیابت نوع 2 در کشور، 20 سال کاهش یافته و از 30 سالگی به 10 سالگی رسیده است به طوری که در گذشته سن ابتلا به دیابت نوع 2، 30 سال به بالا بود اما اکنون سن ابتلا به آن 10 سال به بالا است و 14 تا 20 درصد جمعیت بالای 30 سال و نیم تا یک درصد کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 بوده و به طور کلی 9 درصد جمعیت در کشور مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.

* چاقی، اضافه وزن و خطر بروز دیابت

دکتر محمد حسن انتظاری، متخصص تغذیه و رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار کرد: دیابت بیماری مزمنی است که زمانی مختص بزرگسالان بود، به ویژه دیابت تیپ 2 که آن را دیابت غیر وابسته به انسولین هم می گویند اما متاسفانه اکنون کودکان هم به این نوع دیابت مبتلا می شوند.

وی با بیان اینکه در سنین پایین دیابت وابسته به انسولین وجود دارد، افزود: به منظور کمتر مبتلا شدن کودکان و بزرگسالان به این بیماری رعایت اصولی در زندگی ضروری است.

رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تاکید کرد: باید بدانیم که اضافه وزن و چاقی یکی از قوی ترین ریز فاکتورهایی است که در این زمینه تاثیر دارد و کودکان و بزرگسالان با چاقی و اضافه وزن به شدت در معرض دیابت قرار می گیرند.

دکتر صدیقه طباطبائی، فوق تخصص متابولیسم غدد و کودکان نیز در این زمینه اظهار کرد: در اطفال با دو نوع دیابت روبه رو هستیم. در دیابت نوع 1 علت تخریب غدد مترشحه انسولین به نام پانکراس است، این تیپ دیابت قابل پیشگیری نیست و علت مشخصی هم ندارد و در اثر فعالیت خود ایمنی بدن به وجود می آید.

وی افزود: نوع دیگر دیابت تیپ 2 است که بیشتر در حال افزایش است، به دلیل چاقی، اختلال در سبک زندگی نادرست، کاهش سطح فعالیت بدنی و تغذیه نامناسب اطفال با این نوع دیابت مواجه هستیم که با مداخله به هنگام قابل پیشگیری است.

این فوق تخصص متابولیسم غدد و کودکان عنوان کرد: علامت این نوع دیابت پر ادراری و پر نوشی است و دیابت نوع 1 کاهش وزن را هم به دنبال دارد، همچنین در کودکانی که دچار ضعف، خستگی و افت تحصیلی هستند، باید نسبت به تشخیص و درمان سریع بیماری اقدام شود.

وی بیان کرد: در دیابت تیپ 1 پیشگیری وجود ندارد و کلیدی ترین راهکارها برای پیشگیری از دیابت تیپ 2 مطرح می شود چرا که بدن نسبت به انسولین تولید شده مقاومت نشان می دهد اما با رعایت راهکارها می توان از چاقی کودکان پیشگیری کرد.

* رعایت اصول تغذیه ای در پیشگیری موثر است

انتظاری بیان کرد: داشتن تغذیه مناسب و رعایت اصول تغذیه ای در پیشگیری موثر است، روغن های جامد گیاهی عامل قوی در ایجاد دیابت هستند به ویژه مصرف این روغن ها برای کودکان اسید چرب ترانس را زیاد می کند، باید مصرف کره های گیاهی و روغن نباتی جامد گیاهی را کاهش دهیم در عین حال مصرف سبزیجات معطر و میوه های رنگی را افزایش داده و روزانه سه یا چهار بار مصرف میوه تازه و سبزی را برای کودکان برنامه ریزی کنیم و بدانیم رعایت این موارد از افزایش وزن و بروز دیابت پیشگیری می کند.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه داشتن تحرک کافی برای کودکان ضروری است، افزود: یکی از دلایل دیابت کودکان کم تحرکی آنها است، زندگی آپارتمانی، سرویس مدرسه، نداشتن پیاده روی روزانه و … از عوامل این کم تحرکی است و همین امر موجی برای کم تحرکی و چاقی کودکان است.

دکتر طباطبائی فوق تخصص متابولیسم غدد و کودکان اذعان کرد: پخت و پز غذاهای سالم و پرهیز از مصرف فست فودها و غذاهای آماده از چاقی اطفال جلوگیری می کند علاوه بر این توجه به خواب کودک هم مهم است به طوری که خواب کافی متابولیسم بدن کودکان را به هم می ریزد و خواب دیر هنگام هم زمینه ساز چاقی می شود.

وی ادامه داد: اصلاح سبک زندگی، افزایش فعالیت بدنی و تغذیه مناسب اصول پیشگیری از دیابت نوع 2 در اطفال محسوب می شود البته والدین توجه کنند که کودکان نباید از چاق بودن خود احساس شرمساری کنند و خانواده ها تلاش کنند با تشویق کودکان را به وضعیت نرمال باز گردانند.

* بروز بیماری دیابت چند فاکتوری است

رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تاکید کرد: والدینی که سابقه خانوادگی دیابت دارند یا فرزندان آنها با مشکل چاقی درگیر هستند باید تست انسولین دهند و در صورت بالا بودن انسولین این احتمال وجود دارد که در طی پنج سال آینده کودک شان مبتلا به دیابت شود البته والدین می توانند با برنامه ریزی برای فرزندان، فعالیت بدنی، سبک زندگی سالم و رعایت اصول تغذیه مناسب از روند افزایش این بیماری پیشگیری کنند.

وی اضافه کرد: بروز بیماری دیابت چند فاکتوری است و عوامل تغذیه در این ایجاد بیماری دخیل است، میوه ها و سبزی ها نقش پیشگیری کننده و روغن ها نقش ایجاد کننده را دارند، مصرف شیرینی ها و رنگ هایی که به وفور در شیرینی ها، شکلات ها، بستنی ها و نوشابه ها استفاده می شود به طور مستقیم موجب بیماری دیابت نمی شوند اما به طور غیر مستقیم با افزایش وزن، بیماری دیابت را ایجاد یا تشدید می کنند.

به گفته انتظاری، تقریبا 10 درصد افراد بالغ و بزرگسال مبتلا به دیابت هستند و این آمار در کودکان کمتر است، میوه ها و سبزی ها عوامل بازدارنده و روغن های جامد گیاهی، فست فودها، کم تحرکی و چاقی ایجاد کننده دیابت هستند و رعایت موارد بهداشتی و افزایش مصرف میوه و سبزی موجب می شود که یک سوم موارد بیماری دیابتی کاهش یابد.

وی در توصیه به خانواده های اصفهانی تاکید می کند: والدین اجازه فعالیت و پیاده روی روزانه را به فرزندان بدهند چرا که تحرک، رفتن به پارک و بازی کردن مانع چاقی و اضافه وزن می شود و پیاده روی کودکان در آفتاب از کمبود ویتامین D و بروز دیابت پیشگیری کرده و علاوه بر کاهش پوکی استخوان در سلامتی آنها مفید خواهد بود.

انتهای پیام/صاحب نیوز

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.