۵ عمل طلایی برای ماه رجب
سالی که گذشت سالی پر از استرس برای همه ما بود سالی که تفاوت چندانی بین تابستان و زمستانش نبود همیشه حرف از کم بودن بارش ها بود و بحران آب، این صحبت ها همه یک طرف و اما دلتنگی ما برای باران و حال و هوای رویای آن یک طرف.
به گزارش اصفهان شرق؛ به نقل از مشرق، بارش باران روحمان را لطیف می کند از همه غم ها و تنش ها رهایمان می کند و دوست داریم روزها و ساعتها این بارش ادامه داشته باشد. بارش باران یعنی باز شدن درهای رحمت آسمان، و در روایت داریم که موقع بارش باران دعا مستجاب می شود.
و حالا آغاز ماه دوم بهار مصادف شده است با آغاز ماه پر از فضیلت رجب، ماهی که رسول خدا صلی الله علیه و آله آمدنش را به همه مردم مژده می دانند و آن را “ماه ریزش رحمت الهی” توصیف می کردند.
پیامبر مکرم اسلام صلى الله علیه و آله: «رَجَبٌ شَهرُ اللّه الأصَبُّ یَصُبُّ اللّه فِیهِ الرَّحمَةَ عَلى عِبادِهِ»؛ رجب ماه بارش رحمت الهى است. خداوند در این ماه رحمت خود را بر بندگانش فرو مى ریزد. (عیون اخبارالرضا علیه السلام: ج 2، ص 71 )
از ماه رمضان سال گذشته تا الآن روح ما هم، از آلودگی گناهان دچار خشکی و خمودی شده است و چه خوب است که در زیر باران رحمت ماه رجب روح و جان را شستشویی دهیم تا برای ورود به ماه مبارک و با عظمت رمضان آماده شویم.
ماه رمضان ضیافتی است که مقدمه می خواهد، آمادگی می خواهد ما عظمتش را خوب درک نمی کنیم اما اگر به سیره اولیا نگاه کنیم می بینیم که آن ها از آغاز ماه رجب تدارک ماه رمضان را می دیدند.
ماهی پر از فضیلت
شاید فضیلت ماه رجب خیلی برای ما روشن نباشد حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که اگر به مضمون آن دقت کنیم به راحتی لحظات نورانی این ماه شریف را از دست نخواهیم داد.
رسول خدا «صلی الله علیه و آله» میفرماید: «إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى نَصَبَ فِی السَّمَاءِ السَّابِعَهِ مَلَکاً یُقَالُ لَهُ الدَّاعِی فَإِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَجَبٍ یُنَادِی ذَلِکَ الْمَلَکُ کُلَّ لَیْلَهٍ مِنْهُ إِلَى الصَّبَاحِ طُوبَى لِلذَّاکِرِینَ طُوبَى لِلطَّائِعِینَ وَ یَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى أَنَا جَلِیسُ مَنْ جَالَسَنِی وَ مُطِیعُ مَنْ أَطَاعَنِی وَ غَافِرُ مَنِ تَغْفَرَنِی الشَّهْرُ شَهْرِی وَ الْعَبْدُ عَبْدِی وَ الرَّحْمَهُ رَحْمَتِی فَمَنْ دَعَانِی فِی هَذَا الشَّهْرِ أَجَبْتُهُ وَ مَنْ سَأَلَنِی أَعْطَیْتُهُ وَ مَنِ اسْتَهْدَانِی هَدَیْتُهُ وَ جَعَلْتُ هَذَا الشَّهْرَ حَبْلًا بَیْنِی وَ بَیْنَ عِبَادِی فَمَنِ اعْتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إِلَیَّ.» ( مستدرکالوسائل، ج 7 ، ص 535 )
«خداوند در آسمان هفتم فرشتهای را قرار داده که به او «داعی» گویند. چون ماه رجب فرا رسد آن فرشته از سر شب تا صبح ندا سر میدهد! خوشا به حال ذاکران و یادآوران خدا، خوشا به حال مطیعان. و خداوند تعالی میفرماید: من همنشین کسی هستم که همنشین من است، من مطیع کسی هستم که مطیع من است، من بخشنده کسی هستم که تقاضای بخشش کند. ماه، ماه من، بنده، بنده من، رحمت، رحمت من. هر کس مرا در این ماه بخواند اجابتش میکنم، و هر کس از من چیزی طلب کند به او عطا کنم و هر کس از من طلب هدایت کند، او را هدایت میکنم. این ماه را ریسمانی بین خود و بین بندگانم قرار دادم، هر کس بدان چنگ زند به من می رسد. »
در حدیث شریف آمده است که خداوند متعال در این ماه خواسته ها را اجابت می کند، طلب بخشش را می پذیرد و هر کس که طالب هدایت باشد را هدایت می کند.
ما باید به هوش باشیم و لحظه ای از این ماه شریف را از دست ندهیم، بهتر است برای خود برنامه ای داشته باشیم و تا می توانیم بهره بیشتری از این ماه بزرگ ببریم.
بهترین اعمالی که بهتر است در این ماه انجام دهیم عبارتند از:
1- توبه و استغفار
در حدیث بالا آمده بود که خداوند متعال در این ماه هر کس را طالب بخشش باشد می بخشد، پس چه خوب است که ما از این فرصت استفاده کنیم با خشوع و خضوع رو به درگاه ربوبیش کنیم و از یک عمر تقصیر و گناه، طلب عفو و مغفرت کنیم، ما نمی دانیم تا کی زنده هستیم شاید ماه رجب دیگری زنده نبودیم پس در همین آغازین روزهای این ماه بزرگ بیایم و توبه کنیم از همه آنچه نباید انجام می دادیم از غیبت کردن ها، تهمت زدن ها، بی عدالتی ها، دروغگویی ها، لحظه ای بیاییم رها کنیم خود را از اسباب لهو و لعب، از موسیقی هایی که مدام در گوش ما نواخته می شود هر جا می رویم با خود می بریمشان، از پرداختن به کارهای لغو که ذره ای به حال ما سودی ندارند، از خداوند متعال بخواهیم خودش ما را از این ناپاکی ها نجات دهد، از آلودگی هایی که ممکن است ما را به قعر جهنم بکشاند.
ملّا محسن فیض کاشانی(اعلی اللّه مقامه) فرموده بودند: در عالم مکاشفه دیدم که شیطان نه در ماه مبارک رمضان به غل و زنجیر است که ازماه رجب آن بندهای که توبه میکند، شیطان برای او در غل و زنجیر است. یک هالهای میآید، اجازه نمیدهد شیطان به سمت او بیاید چون بنده در ماه رجب توبه کرده است، در حصن حصین توبه قرار میگیرد و شیطان غل و زنجیر میشود.
2- اهمیت دادن به نماز اول وقت
وقتی خداوند متعال فرشته ای را می گمارد که از اول ماه به ما این دلگرمی را بدهد که ما را می بخشد و هر آنچه بخواهیم به ما می دهد، چقدر خوب است که ما هم ادب داشته باشیم و هر وقت صدای ملکوتی اذان را شنیدیم سریعا برای نماز آماده شویم و سعی کنیم مراقب باشیم که در نمازمان حضور قلب داشته باشیم.
رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: خداوند متعال مى فرماید: من تعهّدى نسبت به بنده ام دارم که اگر نماز را در وقتش بپا دارد او را عذاب نکنم و بى حساب او را به بهشت ببرم. (کنز العمّال، ج 7، حدیث 19036)
3- تلاوت قرآن
بسیاری از ما تلاوت قرآن را فقط مخصوص ماه رمضان می دانیم که هر روز جزئی بخوانیم و بعد از ماه رمضان هم یادمان می رود که کتاب آسمانی ما برای خاک خوردن نیست، یادمان می رود که این تلاوت قرآن چقدر برکات دارد، یادمان می رود که این دوری از قرآن برایمان خطرناک است. بیایم با خدای خودمان عهد کنیم از همین امروز هر روز آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کنیم حتی اگر شده ده آیه اما قرآن را ترک نکنیم، و برای این آغاز چه زمانی بهتر از لحظات نورانی ماه رجب.
4- روزه ماه رجب
حسن بن علىّ بن فضال از حضرت امام رضا علیه السلام روایت کرده است که فرمود:
هر کس روز اوّل ماه رجب را به اشتیاق ثواب و پاداش الهى روزه بگیرد، بهشت بر او واجب گردد. و هر کس یک روز در وسط ماه رجب روزه بگیرد در مثل ربیعه و مضر (که دو طایفه پرجمعیّت بودند) شفاعت کند. و هر کس یک روز در آخر آن روزه بگیرد، خداوند او را از اهل بهشت قرار داده و شفاعت او را در مورد پدر، مادر، پسر، دختر، خواهر، برادر، عمّه، عمو، خاله، دائى، آشنایان و همسایگانش بپذیرد گرچه در میان آنان کسى باشد که سزاوار دوزخ است.(عیون اخبار الرضا علیه السلام: 226/1، روضة الواعظین: 396)
5- صلوات فرستادن
صلوات ذکری است که بسیار بر آن سفارش شده است، چقدر خوب است در این ماه وقتی را که صرف رفت و آمد، کارهای یدی و… می کنیم در همان احوال هم زبانمان به ذکر با ارزش صلوات گویا باشد. چرا که در ماه رجب ثواب اعمال ما دو برابر می شود.
امام کاظم علیه السلام: رجب ماه بزرگى است که خداوند [پاداش] نیکى ها را در آن دو چندان و گناهان را پاک مى کند.(کتاب من لایحضره الفقیه، ج 2 ، ص 92)
پیامبر خدا صلى الله علیه و آله: صلوات فرستادن شما بر من، دعاى شما را مستجاب مى گرداند و زکات (مایه پاکیزگى) اعمال شماست. (بحار الأنوار: 94/54/22)