در جمع اساتید مطرح شد:
حرکت دانشگاه صنعتی اصفهان به طرف احیاء زاینده رود
جمعی از اساتید و نخبگان کشوری و استانی طی جلسه ای در محل دانشگاه برای تبادل نظر پیرامون مشکلات زاینده رود و مسایل زیست محیطی به بحث و گفتگو پرداختند.
به گزارش اصفهان شرق: در این مراسم دکتر ابطحی، دکتر مرادی، دکتر چمنی، دکتر آقا تهرانی، دکتر میر محمد صادقی نیز حضور داشتند مشکلات و راهکارهایی در جهت مواجهه علمی و کارشناسی با این بحران تهدید کننده تمدن اصفهان مطرح شد.
در ابتدای جلسه دکتر ابطحی ضمن خیر مقدم به اساتید و حاضرین به تشریح و اهداف جلسه پرداخته و اعلام نمود: هدف از تشکیل این جلسات که امیدواریم ادامه نیز داشته باشد پیگیری مشکلات مبتلا به استان خصوصا زاینده رود میباشد و به دور از کارهای سیاسی قرار دارد و ما نیز تلاشمان در جهت بهبود اوضاع استان است که امیدوارم با همفکری و تلاش اساتید و کارشناسان هر چه سریعتر به نتیجه مطلوب برسیم.
در ادامه هر یک از اساتید و کارشناسان بنا بر تجربه و تحقیقاتی که انجام داده بودند مسایلی را مطرح نمودند که شاید برای هر کدام از این مطالب میبایست کتابی تهیه شود و جهت اقدام در اختیار مسئولین ذیربط قرار گیرد.
در این جلسه که از بار علمی بالایی برخوردار بود دکتر مرادی مطالبی را پیرامون خطرات و سوء مدیریت و عدم صرفه جویی در مصرف آب بیان نمود که جای تامل دارد.
وی از پیش بینی هایی سخن گفت که در 20سال گذشته مطرح شد و بسیاری از مسئولین وقت توجه کافی به آن نداشته و اکنون همان بی توجهی ها گریبان گیر شهر شده است و ما باید به این امر توجه بیشتری داشته باشیم.
مرادی از پیش بینی امروزه سازمان ناسا و دیگر کارشناسان جهان نیز مطالبی بیان و اظهار نمود که نباید همچون سالهای گذشته بی تفاوت از کنار این کارشناسی ها و پیش بینی ها گذشت و باید مسئولین توجه بیشری به این امور داشته باشند.
در ادامه دکتر حاجیان از پژوهش گران استان نیز دو کتاب “مشکلات زاینده رود و پایگاه داده های زاینده رود همراه با تحلیل گرافیکی داده ها”را معرفی و در خصوص مطالب و نوشته های علمی خود مطالبی را عنوان نمود.
دکتر چمنی یکی دیگر از اعضا هیت علمی این دانشگاه نیز در رابطه با سوء مدیریت هایی که در سالهای گذشته بر زاینده روا شده به مطالبی اشاره که سخنان ایشان با تایید و تشویق حاضرین همراه بود.
وی اظهار داشت: در صورت ادامه سو مدیریتها در سالهای آینده آب بهانه جنگ خواهد شد و اگر امروز با دید باز و تحقیقات علمی و کارشناسی با بحران پدید آمده مقابله نشود شاید در سالهای آینده هزینه های غیر قابل جبرانی تحمیل گردد و از پیش بینی های محقیقین غرب این است که شاید در 30سال اینده برای دستیابی به آب مجبور باشیم یک بشکه آب را با یک بشکه نفت معاوضه کنیم و ما باید این نوع مسایل را جدی بگیریم زیرا که جنگ جهانی سوم شاید بر سر موضوع آب باشد و به تحقیق دیگر از نظریه پردازان شرق اشاره نمود که کشورهای خاور میانه در سالهای اینده بر سر موضوع اب با بحران جدی مواجه خواهند شد.
مهندس میرمیران و کارشناس رسمی دادگستری نیز در این جلسه به نمایندگی از کشاورزان شرق اصفهان حضور داشت و به وضعیت نابسامان زاینده رود و مشکلات اسفبار کشاورزان و موقعیت بد مردم شرق حوضه آبریز زاینده رود اشاره نموده و از اساتید و کارشناسان و حاضرین در جلسه به عنوان نخبگان علمی و کارشناسی درخواست نمود تا با جدی گرفتن موضوع خشک نمودن زاینده رود که در اثر بی توجهی ها ایجاد شده است با همفکری و تلاش های علمی و کارشناسی هر چه سریعتر در راستای تحقق احیاء زاینده رود تلاشهای خود را انجام دهند.
عضو هیات مدیره صنف کشاورزان اصفهان افزود: رودخانه ای که پایه و اساس ایجاد شهر اصفهان و تنها رودخانه دایمی فلات مرکزی ایران که از هزاران سال قبل دارای رژیم مدون حقوقی و تعریف دقیق حقابه ها بوده و در مجامع بین المللی مطرح بوده است این وضع ناگوار و تاسف آور درآمده و می بایست جهت رفع مشکل تلاش کرد.
عضو هیت مدیره صنف کشاورزان همچنین به موقعیت توریستی شهر اصفهان اشاره و بیان کرد: تمام دنیا ایران را با اصفهان میشناسند و اصفهان را با زاینده رود ولی هم اکنون ما بدلیل خشکاندن زاینده رود علاوه بر معضلات زیست محیطی با بحران کار و معیشت کشاورزان این حوضه نیز مواجه هستیم . علاوه بر تهدید معیشت کشاورزان که مساله اصلی ایجاد شده در اثر خشکاندن زاینده رود است ؛ در کنار آن نتایج نامطلوب بسیاری از قبیل تخریب محیط زیست و صنعت گردشگری استان نیز بوجود آورده است .
مهندس میرمیران در ادامه بیان نمود: زدن برچسب خشکسالی بر بحران ایجاد شده در زاینده رود خیانتی دیگر در حق زاینده رود و حقابه داران آن میباشد چرا که به حکایت آمار و ارقام و واقعیات ؛ نوسانات در نزولات جوی سرچشمه های زاینده رود را نمیتوان به عنوان خشکسالی مطرح کرد و زاینده رود در طول مسیر خود زندگی چند صد هزار نفر را اداره میکرده که امروزه تمام این خانواده ها در شرایط بد و تاسفبار اقتصادی قرار گرفته اند و برداشتهای غیر مجاز و غیر شرعی مختلف این وضع اسفبار را ایجاد نموده و هشدار داد که اگر در این باره تصمیات جدی اتخاذ نشود چه بسا شاهد حوادث ناگوار در زمینه ی مشکلات فرهنگی و اجتماعی نیز قرار خواهیم شد.
در پایان جلسه 4 ساعته موضوع تشکیل سازمان مردم نهاد فعالی برای مطالعات و اقدامات علمی و کارشناسی بیشتر در خصوص بررسی آثار اجتماعی و اقتصادی و زیست محیطی ناشی از خشکاندن زاینده رود و راههای مقابله با آن مطرحو از اساتید و کارشناسان و صاحبنظران و دانشجویان علاقه مند نیز دعوت به همکاری گردید.
لازم به ذکر میباشد مهندس میرمیران نماینده کشاورزان شرق اصفهان با اهدای کتابهای دکتر حاجیان به حاضرین از آنها دعوت نمود جهت درک عمیقتر و برخورد جدی تر با موضوع؛ از منطقه شرق حوضه آبریز زاینده رود بازدید نمایند.
باید دست این اساتید را بوسید که به فکر ما هستند و تشکر ویژه هم داشته باشیم ازمهندس میرمیران که برای مرم شرق تام قد ایستاده اند