گرانیهایی که در سال ۹۲ «کلید» خورد
دولت یازدهم بهویژه در سه ماه اخیر با مصوبات رسمی، حداقل ۱۲ قلم کالا و خدمات را گران کرده است که شامل کارمزد جایگاههای سوخت، قیمت آب و برق، شیرخام، بلیط اتوبوس، مسکن مهر، نرخ سود بانکی، نهاده دام و موارد دیگر میشود.
به گزارش اصفهان شرق به نقل از تسنیم: گزارش های رسمی مرکز آمار و بانک مرکزی از کاهش نرخ تورم در ماههای اخیر خبر می دهد، به طوری که بر اساس جدیدترین گزارشهای مرکز آمار، نرخ تورم دربهمن ماه به ۳۳.۷ درصد و البته بر اساس گزارش بانک مرکزی به ۳۶.۷ درصد رسیده است، ولی چنانچه به میان مردم برویم، همانند دولتهای گذشته، گزارش های رسمی تورم را تائید نمی کنند و همچنان از گرانیها می نالند.
یکی از مهمترین وعده های دولت یازدهم کنترل گرانیها بود ولی بررسی عملکرد این دولت در ۷ ماه گذشته نشان می دهد، در کنار فقدان نظارتهای لازم بر بازار که موجب گرانیهای غیر رسمی بسیاری از کالاها و خدمات شده است، دولت و دستگاه های دولتی نیز مصوبات متعددی برای گرانی کالاها و خدمات داشته اند که به افزایش نارضایتی مردم از عملکرد دولت در مقابله با گرانیها دامن زد.
در این گزارش فهرستی از گرانیهای رسمی که با مصوبه دولت یازدهم به ویژه در ۳ ماه گذشته کلید خورده است را مشاهده می کنید که البته ممکن است برخی گرانیهای رسمی دولت از قلم افتاده باشد.
۱۹ اسفند/کارمزد جایگاههای سوخت ۲ برابر گران شد
شورای اقتصاد در جلسه ۱۸ اسفند ماه تصویب کرد، کارمزد جایگاههای CNG خصوصی که قبلاً ۴۰۰ ریال بود به ۸۰۰ ریال و کارمزد جایگاههای شهرداری از ۴۰۰ ریال به ۷۰۰ ریال افزایش یافت که این مقدار از ابتدای سال ۹۲ محاسبه و پرداخت میشود و تا پایان سال ۹۳ قابل اجرا است.
از ابتدای سال ۹۲، هر جایگاه CNG که توسط سرمایه گذاری بخش خصوصی راهاندازی شده است شامل این “کارمزد ویژه ” میشود که در کلانشهرها بهازای فروش CNG هر مترمکعب ۱۴۰۰ ریال و در سایر شهرها ۱۲۰۰ ریال در نظر گرفته شده است.
نرخ کارمزد بنزین بهازای هر لیتر فرآورده ۲۵۰ ریال برای سایر جایگاهها، ۳۵۰ ریال برای کلانشهر تهران و ۲۹۰ ریال برای دیگر کلانشهرها در نظر گرفته شد. متوسط کارمزد تعیین شده بهازای هر لیتر نفتگاز و نفت سفید نیز ۷۵ ریال تعیین شده که نسبت به قبل ۱۵ ریال افزایش یافته است.
۱۴ اسفند/عوارض آزادراه تهران-پردیس ۴۰درصد گران شد
با مجوز سازمان راهداری، شرکت آزادراه تهران پردیس مبلغ عوارض این آزاد راه را با حدود ۴۰ درصد افزایش از ۱۸۰۰ تومان به ۲۵۰۰ تومان افزایش داد، در حالی که مصوب شده بود این افزایش نرخ از ابتدای سال ۹۳ اجرایی گردد.
۱۲ اسفند/آب ۲۰درصد گران شد
هیات وزیران در جلسه ۳۰ بهمن مصوب کرد، نرخ تعرفه های آب شهری و روستایی و خدمات دفع فاضلاب از ابتدای بهمن ماه سال جاری ۲۰ درصد افزایش یابد.
به گزارش تسنیم، افزایش ۲۰درصدی تعرفه آب بخش خانگی که از ابتدای بهمن ماه محاسبه شده و در قبوضی که از ابتدای سال ۹۳ توزیع میگردد لحاظ خواهد شد، موجب افزایش ۲۱تومانی تا ۲۵۹تومانی هزینه مصرف هر مترمکعب آب خواهد شد.
۱۱ اسفند/شیرخام ۱۳۰۰ تومان شد
وزارت صنعت، معدن و تجارت ۶ اسفندماه سال جاری دستورالعملی را ابلاغ کرد که بر اساس آن قیمت شیر خام از ابتدای آذرماه از ۱۱۱۰ تومان به ۱۳۰۰ تومان افزایش یافته است.
اتحادیه دامداران با اعتراض به ابلاغیه جدید وزارت صنعت برای خرید شیر خام به نرخ ۱۳۰۰ تومان اعلام کرد به جای پرداخت پول، آن هم به کارخانهها باید از تیر ماه نهاده دامداران را تأمین کنند نه آذر ماه.
پس از ابلاغ مصوبه جدید وزارت صنعت درباره یارانه شیرخام،کارخانهها و حتی دامداران نسبت به این تصمیم رضایت نداشته و به عدم مشارکت دهی در تصمیمات اتخاذ شده معترض شدند.
۹ اسفند/برق ۲۴ درصد گران شد
هیات وزیران در جلسه ۳۰ بهمن مصوب کرد، به وزارت نیرو اجاره داده می شود از اول بهمن ماه سال ۹۲ متوسط قیمت فروش هر کیلووات ساعت را بدون تغییر ساختار تعرفه ها از ۴۳۰ ریال به ۵۳۳.۲ ریال افزایش دهد.
وزیر نیرو نیز در هیمن رابطه از افزایش ۲۴ درصدی قیمت برق خبر داد و گفت: افزایش قیمت از اسفندماه اعمال میشود اما قبوضی که افزایش قیمت برق در آنها اعمال شده است، فروردینماه ۹۳ به دست مشترکان میرسد.
به گزارش تسنیم، با افزایش ۲۴درصدی متوسط قیمت برق از ۴۳ تومان به ۵۳ تومان در مصارف خانگی بر اساس مصوبه جدید دولت، هزینه خانوارها برای قبوض برق از ۱۹۴ تومان تا ۷۰۰۰ تومان در ۷ پلکان افزایش خواهد یافت.
۷ اسفند/بلیط اتوبوس ۲۰درصد گران شد
با مجوز وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، نرخ پیش فروش بلیط اتوبوس برای نوروز ۹۳ از ۱۱ اسفندماه سال جاری ۲۰درصد افزایش یافته است.
احمدرضا عامری رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافری در این زمینه گفت: قرار بود میزان افزایش قیمت بلیت اتوبوس در طرح نوروزی سال ۹۳ بیشتر از ۲۰ درصد باشد، اما با توجه به شرایط اقتصادی مقرر شد مانند سالهای اخیر میزان افزایش همان ۲۰ درصد باشد.
۲۶ بهمن/نرخ بلیط هواپیما آزاد میشود
با مجوز وزارت راه و شهرسازی و تصویب دولت، آزادسازی قیمت بلیط هواپیما که البته با گرانی نرخ نیز همراه خواهد بود در دستور کار دولت قرار گرفت و بر اساس اعلام قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور هوانوردی و هواشناسی این وزارتخانه در حال بررسی ۸ مسیر هوایی برای آزادسازی قیمتها است تا بهصورت پایلوت تا پایان سال قیمت دو مسیر هوایی همزمان با متنوع سازی آزاد شود.
وزیر راه و شهرسازی نیز در همین رابطه با اشاره به اینکه نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی محوری ترین بخش کارگروه حمل و نقل است از اجرایی شدن متنوع سازی و آزادسازی قیمت بلیت هواپیما از اردیبهشت سال آینده خبر داد.
۲۶ بهمن/نرخ سود بانکی ۲۶درصد شد
با مجوز شورای پول و اعتبار که تعیین نرخ سود تسهیلات و سپرده بانکی را به شکل توافقی به بانکها سپرد، نرخ سود بانکی از آذرماه سال جاری در اغلب بانک های دولتی و خصوصی تا ۲۶ درصد افزایش یافت تا با این کار هزینه اخذ تسهیلات بانکی و به تبع آن هزینه تولید و دهها هزینه دیگر گران شود.
محمد حسننژاد عضو ناظر شورای پول و اعتبار در این باره در پاسخ به این پرسش که آیا اخذ سود ۲۶درصدی توسط بانکها برای تسهیلات بانکی با مجوز شورای پول و اعتبار بوده است یا خیر، اظهار داشت: شورای پول و اعتبار در جلسهای که طی ماههای اخیر داشت بانکها را در این زمینه آزاد گذاشته است.در آن جلسه به بانکها اجازه داده شد که بهصورت توافقی با یکدیگر نرخ سود تسهیلات را افزایش دهند.
این عضو ناظر شورای پول و اعتبار با تأکید بر اینکه هدف شورا از این مجوز نزدیک شدن سود تسهیلات مبادلهای و مشارکتی بوده است، تصریح کرد: به همین منظور شورا مجوز داد که بانکها سود تسهیلات مبادلهای را تا ۲۰ درصد و مشارکتی را تا ۲۶ درصد افزایش دهند.
معاون نظارتی بانک مرکزی هم اخیراً افزایش نرخ سود بانکی را تایید کرده و گفته است، نرخ سود برای برخی از مردم به ۳۱ درصد هم می رسد. حمید تهرانفر معاون نظارتی بانک مرکزی در گفتوگویی اعلام کرده «در حال حاضر نرخ سود بانکها ۲۱ درصد اعلام میشود و عدهای این وسط برای مردم تسهیلات میگیرند و ۱۰ درصد به این ۲۱ درصد اضافه میکند که حدود ۳۱ درصد میشود یعنی افراد برای آنکه به منابع دستیابی پیدا کنند، حاضرند ۳۱ تا ۳۴ درصد سود پرداخت کنند، چرا که شرایط تورمی است و هر کسی از بانکها تسهیلات بگیرد سود کرده است».
۲۳دی/مسکن مهر برای سومین بار تا متری ۴۵هزار تومان گران شد
با ابلاغ مصوبه دولت از سوی وزارت راه شهرسازی و سازمان ملی زمین و مسکن، قیمت مسکن مهر برای سومین بار در سال جاری تا سقف متری ۴۵ هزار تومان گران شد تا مجموع گرانی مسکن مهر در سال ۹۲ به متری ۱۰۰ هزار تومان برسد.
در ابلاغیه دولت آمده است، در راستای نحوه محاسبه مابه التفاوت هزینه های پروژه های مسکن مهر و نظر به ضرورت جبران آثار تغییر قیمت ها در پیمان های فاقد تعدیل موضوع بخشنامه شماره ۵۳۰۲۴/۹۲ مورخ ۲۳ شهریور ۹۲ معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، بدین وسیله دستورالعمل شماره ۳ نحوه محاسبه مابه التفاوت هزینه های ساخت پروژه های مسکن مهر به همراه الحاقیه تفاهم نامه که به تائید وزیر راه و شهرسازی نیز رسیده است ، ابلاغ شد.
۲۴ آذر/بلیت قطار پرند-تهران تا ۸۷ درصد گران شد
با مجوز شرکت راهآهن، از ۲۳ آذرماه سال جاری قیمت بلیت قطار ساعت ۵ و ۲۰ دقیقه صبح پرند-تهران با رشد ۶۶ درصدی از ۳۰۰ تومان به ۵۰۰ تومان افزایش یافت. همچنین بلیت ساعت ۶ و ۲۰ دقیقه همین مسیر با رشد ۸۷ درصدی از ۸۰۰ تومان به ۱۵۰۰ تومان افزایش یافت.
۱۳ آذر/نهاده دام گران شد
شرکت پشتیبانی امور دام با مجوز دولت از ۶ مهرماه سال جاری قیمت نهاده دام را افزایش داد و به این ترتیب قیمت ذرت از ۷۰۰ تومان به ۸۶۰ تومان و قیمت سویا از ۱۰۵۰ تومان به ۱۶۵۰ تومان افزایش یافت که به ترتیب گرانی ۲۳ و ۵۷ درصد را درپی داشت.
۱۷ شهریور/زغالسنگ خام ۲۰درصد گران شد
کمیته پشتیبانی زغال سنگ که هر سال درباره قیمت زغالسنگ تصمیم گیری می کند، امسال براساس برآورد کارشناسی پیشنهاد داد که ۲۰ درصد به قیمت قبلی ذغال سنگ برای تحویل به کارخانه های کک سازی افزوده شود و رییس هیات عامل ایمیدرو در این باره اعلام کرد: برای حمایت از تولید زغالسنگ و فعالان بخش خصوصی در این معادن، با اصلاح قیمت این ماده معدنی موافقت و قیمت جدید ابلاغ شد.