ربیعی؛عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
بیماریهای قلبی و عروقی شایعترین علت مرگومیر در جهان / عوارض قلیان چند برابر سیگار است
در تحقیقات گسترده کلینیکی و آماری چند عامل اصلی برای بروز و شیوع بیماری های قلبی عروقی و سکته های ناشی از این بیماری ها شناسایی شده اند.
به گزارش اصفهان شرق، بعضی از این عوامل، قابل کنترل و محدود شدن هستند، در حالی که کنترل برخی در اختیار ما نیست و البته هر چه تعداد و شدت عوامل ایجاد خطر بیماری در فردی بیشتر باشد، خطر ابتلا نیز افزایش می یابد.
بیماریهای قلبیعروقی (سکته قلبی، سکته مغزی، درگیری عروق محیطی) تهدیدی عمده برای جوامع مترقی انسانی به شمار میآید ولی خوشبختانه اغلب میتوان با یکسری از تغییرات مثبت در شیوه زندگی، از ایجاد و یا بدترشدن این بیماریها پیشگیری کرد وحتی بعد از ایجاد می توان میزان عوارض و مرگ و میر ناشی از آنها را به شکل قابل توجهی کاهش داد.
گفتگوی ما با دکتر “کتایون ربیعی- عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان” درباره عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی و شیوه صحیح زندگی است که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد:
عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی کدامند؟
بیماری های قلبی و عروقی شایع ترین عوامل مرگ و میر در کشور ما و در کل جهان است، البته این بیماری ها قابل پیشگیری هستند.
شیوه زندگی در این باره بسیار حائز اهمیت است که مهمترین آنها ، فعالیت بدنی و تحرک کافی، تغذیه سالم، کنترل استرس و عدم مصرف دخانیات است.
دخانیات شامل مصرف چه چیزهایی می شود؟
هر گاه صحبت از دخانیات می شود فکر بیشتر افراد به سمت سیگار می رود در حالی که قلیان خطرات بیشتری دارد.
امروزه مصرف قلیان گسترش یافته به طوری که در پارکها به صورت خانوادگی استفاده از قلیان را شاهد هستیم.
جالب اینکه ایران از کشورهایی است که معاهده کنترل دخانیات در مکان های عمومی را امضاء کرده و خوشبختانه در حال حاضر در رستوران ها و تریاها کنترل می شود اما باید در پارکها هم با مصرف قلیان مقابله شود.
عوارض قلیان چند برابرسیگار است و باید از آن دوری کرد.
اکثر جوانان هنرمند از پیپ هم استفاده می کنند که این اقدام هم بسیار خطرساز است.
افرادی که خودشان دخانیات مصرف می کنند عوارض زیادی در بدن آنها به همراه دارد اما آیا افرادی که در کنار آنها هستند هم درمعرض بیماری های قلبی و عروقی قرار می گیرند؟
تمام افرادی که در معرض این دود قرار می گیرند و حتی سیگار نمی کشند تحت تأثیر دود آن قرار می گیرند و احتمال ابتلابه بیماری در آنها نیز بسیار بالا است.
در واقع علیرغم اینکه از لذت کاذب فرد مصرف کننده دور هستند، اما تحت تأثیر دود قرار می گیرند و به اصطلاح دخانیات تحمیلی دارند.
درصد بیماری های قلبی و عروقی در خانم ها بیشتر است یا در آقایان؟
به طور کلی بیماری های عروق قلب در آقایان تا قبل از 50 سالگی شیوع بیشتری دارد، جنس مرد عامل خطر است و به دلیل نداشتن برخی هورمون ها فرد را برای ابتلا به بیمای های قلبی و عروقی آماده می کند. ، مرد بودن ، داشتن سن بالا و ژنتیک تأثیرگذار است.
مردان نسبت به زنان بیشتر در معرض سکته قلبی هستند و به طور معمول در سنین پایین تری دچار سکته قلبی می شوند. با اینکه پس از یائسگی میزان مرگ زنان بر اثر بیماری های قلبی افزایش می یابد اما هنوز مردان در مرتبه بالاتری مستعد همین علت برای مرگ و میرشان هستند.
صفات وراثتی و همچنین نژاد عامل دیگری است که ما نمی توانیم آن را کنترل کنیم، فرزندان والدینی که سابقه ابتلا به بیماری های قلبی را دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری ها هستند و در برخی از نژاد ها خطر ابتلا بالاتر است.
البته در حال حاضر متأسفانه خانم های جوان هم دچار سکته های قلبی می شوند ، جراحی های قلب انجام می دهند و شیوع ابتلا به بیماری های قلبی در خانم ها رو به افزایش بوده و روند غیر عادی پیدا کرده است.
علت آن به شیوه و محیط زندگی ما بر می گرد؛ استفاده از فست فودها، ورزش نکردن ، آلودگی هوا و در هوای آلوده ورزش کردن بسیار مهم و اثر گذار است.
برای ترک دخانیات چه پیشنهادی دارید؟
افراد سیگاری باید علت مصرف سیگار را در خود پیدا کنند ،به همین دلیل در ترک سیگار مبحث روان درمانی بسیار مهم است و توصیه می شود به دلیل اثرات جسمی و روانی ترک سیگار، انگیزه ترک را پیدا کنند و تصمیم بگیرند.
افرا سیگاری به فرزندان خود هم فکر کنند، سلامتی فرزندانشان می تواند مهمترین انگیزه برای ترک باشد.
تعیین تاریخ برای ترک بسیار مهم است و اینکه افراد تصمیم بگیرند علاوه بر سلامتی خود، فرزندان سالمی هم داشته باشند.
انتهای پیام/ایمنا