وزیر اقتصاد در جمع فعالان اقتصادی اصفهان عنوان کرد:
دولت باید از بنگاه داری خارج شود/در سال93 شرایط تاریخ اقتصادی بی سابقه بود
وزیر اقتصاد گفت: وقتی که در سال 93 فکر کردیم توانستهایم بر آثار تحریم غلبه کنیم ناگهان با کاهش قیمت نفت مواجه شدیم و اقتصادی که پیش از آن به دلیل تحریم با رکود تورمی مواجه شده بود.
به گزارش اصفهان شرق، علی طیبنیا در جمع فعالان اقتصادی اصفهان با بیان اینکه اصفهان شهر صنعت، مردانگی و شجاعت است، اظهار کرد: من از ابتدای دوران وزارت جلسات شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولت را مدام پیگیری کردم و همه مطالب را از زبان بخش خصوصی شنیدم.
وی افزود: اقتصاد ما از بیماری ساختاری رنج میبرد که درمان آن نیازمند آسیب شناسی جدی و راه حل است. بیان تنها مشکلات چیزی را حل نمی کند. بخش خصوصی باید آسیب شناسی و ریشه یابی کند. من خوشحال میشوم که شما مدام همه چیز را زیر ذره بین دارید و بارها در جلسه دولت اعلام کردهام که بخش خصوصی ما آگاه و هوشیار است. دلیل اینکه من مدام در شهرها و استانها در میان بخش خصوصی حضور مییابم این است که بیانات کارشناسی را سنجیده بشنوم و راه حل ها را گوش کنم.
وزیر اقتصاد گفت: ما تمام تلاشمان این است که در تصمیم گیریها از بخش خصوصی استفاده کنیم و در موضوع اصلاح محیط کسب و کار تمام اتکای خود را بر بخش خصوصی قرار دادهایم و اتاق اصناف و بازرگانی را در این مقوله درگیر کردهایم و بی شک همواره سعی داریم بخش خصوصی را در سیاستهای خود منظور کنیم. ما از لحاظ اقتصادی در شرایط خطیر تاریخی هستیم و اقتصادی داریم که سالها بیماری مزمن داشته است.
طیب نیا تصریح کرد: نظام اقتصادی ما مبتنی بر دولت بوده و بخش خصوصی در آن کوچک است و عمده اقتصاد در دست بخش دولتی و شبه دولتیهاست و شرایط برای بخش خصوصی مناسب نیست. سیاستهای نامناسب سالهای قبل نیز بر وخامت اوضاع افزوده و با اقدامات نسنجیده، عدم تعادل در اقتصاد کشور به وجود آمده است. افزایش وابستگی به نفت نیز مشکل دیگری بوده که به اقتصاد تحمیل شده است.
وی اضافه کرد: از زمانی که قیمت نفت افزایش یافت ما به جای استفاده حالا باید کلمه تأسف را از آن یاد کنیم. چرا که نعمتی که خدادادی است و موجب رشد اقتصادی میشد به شیوه نادرستی استفاده گردید و منجر به بزرگ شدن اندازه دولت شد. وابستگی اقتصاد به درآمد نفتی بالا رفت، سهم نفت در بودجه افزایش یافت و سهم نفت در تراز تجاری بالا رفت و میزان وابستگی در جهت افزایش تغییر پیدا کرد. در همین زمان تحریمها هم به گستردگی که در دنیا نظیر نداشت اعمال شد و این مجموعه عوامل شرایط ویژهای را ایجاد کرد که رشد اقتصادی کشور منفی 6.8 دهم درصد شد و 20 درصد درآمدهای ملی کاهش پیدا کرد.
وزیر اقتصاد گفت: تورم شدید که موجب فشار بر طبقات ضعیف بود اقتصاد رکودی، کاهش درآمدهای نفتی، بی ثباتی در منطقه و پیش بینی ناپذیری اقتصاد زمینه را برای کاهش سرمایه گذاری هم آماده کرد و ناامنی در منطقه موجب شد که صادرات کشور کاهش و صادرات خدمات فنی و مهندسی نیز کم شود.
طیب نیا ادامه داد: وقتی که در سال 93 فکر کردیم توانستهایم بر آثار تحریم غلبه کنیم ناگهان با کاهش قیمت نفت مواجه شدیم و اقتصادی که پیش از آن به دلیل تحریم با رکود تورمی مواجه شده بود، پدیده کاهش قیمت نفت را در روبروی خود دید. این شرایط تاریخ اقتصادی ایران بی سابقه بود که کشور همزمان رکود تورمی، تحریم و کاهش قیمت نفت را تجربه کند. ما حتی در دوران جنگ نیز چنین شرایطی نداشتیم.
وی به بحث مالیات اشاره کرد و افزود: من در همه سه سال گذشته با افزایش درآمد مالیاتی مخالف بودم و همواره با افزایش درآمد مالیاتی در بودجه مخالفت کردم ولی به دلایلی مالیات در دولت و سپس در مجلس افزایش داده شده است.
وزیر اقتصاد گفت: با کاهش قیمت نفت درآمدهای دولت کاهش یافت. این در حالی است که عمده هزینههای دولت هزینههای بخش جاری است که بیشتر به حقوق کارمندان میرسد. سؤال اینجاست که آیا میشود این هزینه ها را کاهش داد؟ بله با کاهش پرسنل میشود. آیا من میتوانم چنین کاری انجام دهم؟ وقتی متأسفانه در این کشور روزگاری بی مهابا با افزایش استخدام مواجه میشویم آیا طبق قانون کشور میتوان افراد استخدام شده را ناگهان اخراج کرد؟ بله در دنیا این کار را میکنند اما در دنیایی که نظام تأمین اجتماعی کارآمدی دارد این کار را می کنند. آیا با این نظام تأمین اجتماعی که در ایران است چنین کاری میتوان کرد؟
طیب نیا اضافه کرد: مشکلات دولت شدیدتر و وخیمتر است، میشود هزینههای زاید را زد اما میزان تأثیر مشخص و محدود است. هزینههای عمرانی مولد توسعه کشور هستند و عمده سرمایهگذاریهای کشور در قسمت زیرساختی نیز توسط دولت انجام میشود. اما تا با کاهش بودجه مواجه میشویم، سریعاً هزینههای عمرانی دولت را کاهش میدهیم و این یعنی رکود بیشتر و بیشتر که دولت باید جلوی این کاهش را بگیرد. بنابراین ما در کاهش هزینهها قدرت عمل نداریم.
وی ادامه داد: وقتی درآمدهای دولت کم شده و هزینهها را نمیشود کاهش داد یعنی کسری بودجه ایجاد میشود. در کنار آن سیستم تأمین اجتماعی با کسری بودجه مواجه است این یعنی تأمین اجتماعی هم برای پرداخت حقوق بازنشسته باید از محل بودجه دولت استفاده کند. دوستان عزیز تورم بدترین نوع مالیات است. ما برای خروج از این مشکل دو راه بیشتر نداریم یا از مردم قرض بگیریم که با انتشار اوراق این اتفاق انجام میشود و یا اینکه از راهکار مالیاتی استفاده کنیم که کم زیانترین شیوه توسل به مالیات است.
وزیر اقتصاد گفت: من هیچگاه نگفتم که مالیات یک شیوه خوب است اما اعتقاد دارم که مالیات کم زیانترین شیوه مالی در حال حاضر است.
طیب نیا با اشاره به اینکه مدام میگویند دولت باید کوچک شود، اظهار کرد: اتفاقاً دولت ما دولت کوچکی است اما مشکل این است که در 40 سال گذشته دولت در جاهایی که نباید دخالت می کرده دخالت کرده است و مدام وارد کار بخش خصوصی شده است. آقایان دولت در ایران بزرگ نیست، بلکه دولت چند وظیفه مهم دارد. تأمین امنیت، ایجاد دادگستری، تأمین اجتماعی خوب، آموزش و پرورش مناسب و عدالت. دولت باید به این کارها برسد و از بنگاه داری خارج شود. در دنیا دولتها 90 درصد از طریق مالیات تأمین منابع میکنند اما مشکل ما این است که متأسفانه وابستگی شدید به نفت داریم .
وی افزود: وقتی این دولت سرکار آمد بانکها 32 درصد بهره میگرفتند. ما می دانیم که نرخ سود را باید پایین بیاوریم اما تا این وضع حاکم است، همین مشکل است. ما در طرح جامع مالیاتی میخواهیم فشار را از روی افراد با مالیات شفاف کم کنیم.
انتهای پیام/خبرنگاران جوان