افخم در نشست خبری:
هرگونه تحریم جدید به منزله ترک تفاهم مشترک است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مکالمه وزیر امور خارجه کشورمان با همتای آمریکاییاش توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش واحد رصد اصفهان شرق: مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه ضمن ابراز همدردی با دولت و ملت عراق به خاطر وقوع حملات تروریستی اخیر در این کشور گفت: کشتهشدن تعدادی از تکنسینهای ایرانی در عراق و همچنین وقوع حملات تروریستی دیگر در این کشور را محکوم میکنیم.
وی تصریح کرد: تروریستها وحدت ملی و زندگی مسالمتآمیز ملت عراق را نشانه گرفتهاند و به همین خاطر است که مردم را به هوشیاری دعوت میکنیم و از قبل هم درباره خطر افراطیگری هشدار داده بودیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: تروریستها با اهداف نامشروع توسط برخی کشورها حمایت میشوند و لذا این کشورها باید پاسخگوی اقداماتشان باشند.
وی ادامه داد: خطر افراطیگری محدود به یک کشور نیست، این خطر جامعه جهانی را تهدید میکند و لذا جامعه بینالملل باید در این باره به یک راهکار جمعی برسد.
افخم در بخش دیگری از اظهاراتش درباره برنامههای آینده وزیر امور خارجه کشورمان بیان داشت: رئیس دستگاه دیپلماسی روز پنجشنبه برای شرکت در شانزدهمین نشست شورای همکاری کشورهای عضو “D 8 ” به پاکستان سفر و با مقامات پاکستانی که در سال 2014 ریاست این سازمان را برعهده دارد دیدار و گفتگو میکند، وی همچنین با سران سایر کشورهای عضو این سازمان هم دیدارهایی را به عمل میآورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: این سازمان به منظور تحکیم مناسبات اقتصادی جهان اسلام تشکیل شده و امیدواریم ظرفیتهای موجود در این سازمان نتایج مطلوبی را در پی داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که محتوای گفتگوی تلفنی وزیر خارجه کشورمان با جان کری چه بوده است، اظهارداشت: کلیه اخبار قابل انتشار نیست، اما در مجموع این تماس در خصوص تحولات در زمینه اجرای برنامه اقدام مشترک صورت گرفته است، البته در تماسی که وزیر خارجه آمریکا با وزیر خارجه کشورمان گرفت، ظریف نارضایتی ایران را از روند برنامه اقدام مشترک ابراز کرد البته رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با کاترین اشتون هم تماس داشته که این تماسها و گفتگوها بسیار عادی است چرا که برای حفظ مذاکرات و نحوه اجرای آن این اتفاقات بسیار طبیعی است.
افخم همچنین درباره دیدار عراقچی و اشتون اظهار داشت: عراقچی قبل از دیدار با اشتون دیداری را با هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار کرد که این دیدار در چارچوب مذاکرات کارشناسی و برنامه اقدام مشترک انجام شده است و طرفین درباره از سرگیری مذاکرات در سطوح بالاتر گفتگو میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره تبادل اسرا بین ایران و عراق و خانوادههایی که هنوز از وضعیت فرزندانشان مطلع نیستند، اضافه کرد: این موضوع همواره مورد توجه وزارت امور خارجه و ارگانهای دیگر بوده و هست و لذا گفتگو با مقامات عراقی در این باره در دستور کار قرار دارد.
وی ادامه داد: این گفتگوها با مقامات عراقی به تدریج در حال انجام است و به نتایجی هم رسیدهایم، گروههای تفحص پیکرهای شهدا همچنان در حال فعالیت هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در حوزههای کارشناسی هم یافتن شهدای باقیمانده و مفقود الاثران در دستور کار ما قرار دارد و ما برای کسب هر گونه اطلاعاتی که کمک کند خانوادهها از نگرانی خارج شده و این پرونده به نحوی بسته شود تلاش میکنیم و امیدواریم این نگرانیهای موجود که بسیار طبیعی و قابل درک است پایان یابد.
وی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی از سرگیری مذاکرات گفت: در مورد از سرگیری مذاکرات تبادل نظرهایی بین طرفین وجود دارد و دو طرف موضوع اجرای برنامه اقدام مشترک را مورد توجه دارند، در مذاکراتی که امروز انجام میشود و هم چنین رایزنیهایی که وزیر خارجه کشورمان داشت، همگی به این منظور است که زمانبندیهای بعدی و توافقهای طرفین مشخص شود و امیدواریم مذاکرات کارشناسی در آینده نزدیک از سر گرفته شود.
وی ادامه داد: در روند مذاکرات هستهای، این تماسها و گفتگوها طبیعی است و رسانهها باید به این توجه کنند که اقدامات در این زمینه با ابعاد مختلفی که داشته به این نقطه رسیده و لازم است با رایزنیهای مستمر نسبت به حفظ آن توجه ویژهای داشت، بنابراین امیدواریم مذاکرات کارشناسی در اولین زمان ممکن برگزار و به توافقی در راستای تعیین زمانبندی جدیدی برای مذاکرات بین طرفین منجر شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از اظهاراتش درباره کشته شدن اتباع ایرانی در افغانستان گفت: ورود غیرقانونی اتباع افغانی به ایران موضوعی است که همیشه وجود داشته و در مواردی هم بحث اتباع ایرانی مطرح است که وزارت امور خارجه در حوزه کنسولی به ویژه در حوزه اداره کل ایرانیان موضوع رسیدگی به اتباع ایرانی، تعیین سرنوشت، حل مشکلات و دسترسیهای کنسولی را در دستور کار خود قرار داده است.
افخم افرود: از دولت افغانستان میخواهیم نهایت همکاری و مساعدت در زمینه بهبود وضعیت و تحکیم امنیت در مرزهای دو کشور را صورت دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره حضور ایران در نشست ژنو 2 اظهار داشت: طبق اخبار رسیده هنوز کشورها به این نشست دعوت نشدهاند، البته خبری روز گذشته منتشر شد مبنی براینکه دبیر کل سازمان ملل متحد میخواهد ارسال دعوتنامه برای کشورها را آغاز کند اما هنوز از هیچ کشوری دعوت به عمل نیامده است.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است که آماده هرگونه کمک و همکاری برای حل بحران سوریه است و چنانچه از ما برای شرکت در ژنو 2 دعوت شود، برای گسترش امنیت و حل بحران و انجام اقدامات سیاسی برای پایان دادن به بحران سوریه در این نشست شرکت خواهیم کرد.
افخم اظهار داشت: حضور جمهوری اسلامی ایران در برنامهها و نشستهای بینالمللی منوط به پیششرط نیست و ما هیچگونه پیش شرطی را نمیپذیریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد اخبار پیرامون وضعیت اتباع ایرانی در افغانستان و کشته شدن یکی از هموطنانمان در این کشور اظهار داشت: ما همین خبر را شنیدیم، موضوع اتباع دو کشور و همچنین مشکلات طرف افغانی را نسبت به تعداد و ورود غیرقانونی آنها همواره مورد توجه ما بوده است.
وی ادامه داد: وزارت امور خارجه در حوزه کنسولی و اداره امور ایرانیان موضوع رسیدگی به اتباع ایرانی را مورد توجه قرار داده و از دولت افغانستان می خواهیم نهایت همکاری و مساعدت در زمینه تامین امنیت اتباع کشورمان را انجام دهد و امیدواریم شاهد مسائل تلخی نباشیم چرا که هر دو طرف نسبت به این مسئله حساس هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری پیرامون حضور ایران در کنفرانس ژنو 2 تاکید کرد: طبق اخبار هنوز کشورمان جهت حضور در این اجلاس دعوت نشده و دبیرکل سازمان ملل موضوع دعوت از کشورها را شروع کردهاند، اما از هیچ کشوری تاکنون دعوت نشده است.
افخم تصریح کرد: ایران آماده هرگونه کمک به حل بحران سوریه است و کشورمان بدون هرگونه پیش شرطی در این اجلاس شرکت خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون اقدام تروریستی اخیر عراق اظهار داشت: روح کلی تروریست در تمام جهان به هم پیوسته است، چرا که تروریست اقدامی است که از منطق خارج شده است، ما بارها نگرانی خود را بارها نسبت به این مسئله شوم اعلام کردیم.
افخم افزود: تروریست محدود به یک کشور و منطقه نیست و لازم است که جامعه بین المللی نسبت به این مسئله همچون یک معضل به آن نگاه کند، بنابراین ما بارها اینگونه اقدامات را محکوم و مخالفت خود را اعلام کردهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: کشورهایی هم که از تروریسم حمایت میکنند باید بدانند ماهیت این پدیده شوم تمام جامعه جهانی را تهدید میکند.
وی در ادامه با اشاره به بیانیه روز گذشته اتحادیه اروپا بیان کرد: انتظار ما در مرحله گام اول این است که طرفین نسبت به اقدامات لازم گام بردارند و باید تاکید کرد که روح کلی این بیانیه مفید و سازنده بود و امیدواریم این اقدام در حوزه عمل خود را نشان دهد و اتحادیه اروپا بتواند به برنامههای خود عمل کند.
افخم در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران در مورد تحریمها و تاثیر آن در توافق ژنو اظهار داشت: از کلیدیترین بحثهایی که به آن اشاره شده است، عدم مبادرت به تحریم جدید است، چرا که هرگونه تحریم جدید به منزله ترک تفاهم و اقدام مشترک است.
وی تصریح کرد: امیدواریم طرفها نسبت به حفظ برنامه اقدام مشترک جدی باشند و با جدیت در حفظ روحیه توافق و تفاهم اقدامات سازنده جهت عملی شدن این برنامه گام بردارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد اخباری پیرامون وضعیت لوینسون گفت: در این خصوص وزیر امور خارجه کشورمان توضیحات لازم و کامل را اعلام کردند.
افخم در مورد سفر هیئت پارلمانی اروپا به ایران و دیدارهای حاشیه ای این هیئت بیان کرد: وزارت امور خارجه بنا به وظیفه خود تنظیم کننده برنامه های رسمی است و این برنامه ها با مجلس شورای اسلامی تنظیم و تائید شد.
وی افزود: در خصوص بخش غیررسمی در حیطه وظایف ما نبوده و آنچه انجام شده، بخش تبادل نظر و مشارکت ما و مجلس برای تنظیم برنامه هاست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آخرین خبرها از وضعیت نور احمد نیکبخت دیپلمات ربوده شده ایرانی در یمن اظهار داشت: وزارت امور خارجه این مسئله را به صورت جدی پیگیری می کند و سفر دوم کمیته مربوط به این مسئله در دست اقدام است که در همین راستا روز گذشته محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با همتای یمنی خود گفتگوی تلفنی داشتند و بر حفظ جان این دیپلمات ایرانی تاکید و خواسته ملت و دولت ایران برای بازگشت سالم وی را اعلام کردند.
افخم ادامه داد: در همین راستا سفیر کشور یمن به وزارت امور خارجه احضار شده و نسبت به اقدامات لازم از سوی دولت یمن تاکید شده است و امیدواریم دولت یمن به مسئولیت خود ادامه دهد و نسبت به بازگرداندن سالم این دیپلمات ایرانی اقدام کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در مورد قرارگرفتن شرکت ها و افراد جدید در لیست تحریم ها تاکید کرد: مواضع ما نسبت به اقدامات وزارت خزانه داری آمریکا اعلام و اقداماتی در این زمینه انجام شد.
وی افزود: اضافه کردن شرکت ها و افراد در لیست تحریم ها برخلاف روح تفاهم است و ما آن را غیر سازنده می دانیم چرا که تفاهم نباید از مسیر خود خارج شود و حفظ برنامه اقدام مشترک مورد تاکید ماست و بایستی طرف ها نسبت به اجرای تفاهمات جدی باشند تا این برنامه اقدام مشترک در یک فضای سالم پیش رود.
افخم با اشاره به گفتگو و مذاکرات اعضای تیم مذاکره کننده در همین راستا تصریح کرد: مذاکرات وزیر امور خارجه کشورمان و گفتگوهای وی و همچنین گفتگوهای سیدعباس عراقچی همه در همین راستا بوده که بایستی بحث اجرای تفاهم و اقدام مشترک به طور جدی اجرا شود، بنابراین تاکید ما بر این است که براساس برنامه اقدام مشترک و اجرای هرگونه تحریم جدید تخریب کننده مسیر است و طرفین باید ثابت کنند که میشود گام اول را به درستی برداشت.
وی افزود: هرگونه اقدامی در تعلل آن خلاف روی توافق است و در گفتگوهای مذاکره کننده ارشد تیم کشورمان یکی از مباحث مورد تاکید همین اجرای گام اول است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تحریمهای جدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: آمریکاییها تعدادی از افراد و شرکتها را در لیست جدید تحریمها قرار دادند که این اقدام با ناراحتی جمهوری اسلامی ایران همراه شد و گروه کارشناسی ما که در وین بسر میبرد، جهت مشورتهای بیشتر به ایران بازگشت.
وی افزود: باید همه طرفها نسبت به اجرای تعهدات پایبند باشند و در مسیری که تفاهمات را به عقب بر میگرداند و یا مسیر اعتمادسازی را تخریب میکند گام بر ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری پیرامون اقدام جدید دولت مالزی گفت: ما به وضعیت همه مسلمانان در تمام جهان توجه داریم و همچنین نسبت به دخالت در امور داخلی کشورها پرهیز جدی میکنیم.
افخم ادامه داد: ما توصیه میکنیم حقوق شهروندان در کشورهای مختلف مطابق با قوانین آن کشور رعایت شود و حتما این تدابیر و این توجهات از سوی دولت مالزی بیش از گذشته مورد توجه قرار میگیرد.
افخم در مورد ادعای سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد لوینسون اظهار داشت: ما همواره نسبت به وضعیت زندانیان ایرانی در آمریکا و در دیگر نقاط جهان توجه داشتیم و همواره اعتراض و پیگیریهای لازم را انجام میدادیم که بنابراین در چنین مکالمهای این نکات را هم باید اضافه کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد پیمان امنیتی آمریکا و افغانستان تصریح کرد: پیمان امنیتی افغانستان در چارچوب مسائل داخلی این کشور بوده و قطعا آثار سوء بر منطقه خواهد داشت که امیدواریم مسئولین این کشور نسبت به ملاحظات و نگرانیهای منطقهای توجه ویژه داشته باشند و این نگرانیها را در نظر بگیرند.
افخم در پاسخ به سوالی پیرامون برخی اخبار در خصوص سه جزیره ایرانی بیان کرد: در هرحال این مطالب کاملا خبرسازی است و به هیچ وجه تائید نمیشود.
وی افزود: بحث حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران قابل مذاکره نیست و تغییری در آن صورت نگرفته است.
وی تاکید کرد: پیش از این هم مواضع خود را اعلام کرده بودیم، لذا خبرسازیهای رسانهای کاملا هدفمند است و امیدواریم اینگونه اخبار را هوشمندانه رد کنید چرا که انتشار و بازنشر آن اعتماد میان دولت و ملت را خدشه دار میکند و جمهوری اسلامی ایران مواضع خود را کاملا صریح و علنی بیان کرده و بار دیگر بر آن تاکید میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد نحوه و شکل ادامه مذاکرات هستهای اظهار داشت: در پاسخ به این سوالتان که جدول زمان بندی مشخصی داشته باشد باید بگویم خیر ولی آنچه که مشخص بوده این است که در طول دوره شش ماهه مذاکرات کارشناسی انجام میشود و در این دوره مذاکرات در سطوح بالا با تفاهم و توافق طرفین تنظیم و اعلام میشود و در مذاکرات سیدعباس عراقچی و کاترین اشتون نیز در مورد این مسائل و همچنین تنظیم مذاکرات در سطوح بالاتر گفتگو خواهد شد.
وی با تاکید بر سخت بودن مذاکرات بیان کرد: دستیابی به تفاهم و انجام مذاکرات پیچیده و سخت است و مسئولین مذاکره کننده ما بارها اعلام کردهاند که رسیدن به تفاهم کار مشکلی است، وقتی مذاکرات در نزدیک کردن مواضع طرفین و حقوق برابر و احترام متقابل است.
افخم ادامه داد: کارشناسان در مذاکرات کارشناسی اخیر در مورد زمانبندی اجرا صحبت کردند و براساس برنامه اقدام مشترک ما انتظار داریم یک روز مشخص برای اجرای برنامه تعیین شود و همه در آن روز به اجرای تعهدات خود مبادرت ورزند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد سفر جان کری به سرزمینهای اشغالی و مسئله مذاکره سازش تصریح کرد: برداشتهای مختلفی از تحولات مختلف در جهان مطرح میشود برداشتی آزاد در رسانه هاست، در هرحال در حوزه فلسطین مواضع جمهوری اسلامی ایران روشن است و ما خواهان تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی هستیم.
وی افزود: در عین حال هوشیاری ملت و گروههای مختلف فلسطینی را مورد تاکید قرار میدهیم و خوب میدانیم با هوشیاری هیچ گونه حقی از ملت فلسطین ضایع نشود چرا که بحث فلسطین یکی از مباحث مهم جهان اسلام است تا از تشکیل دولت مستقل فلسطینی ادامه دارد و ایران بر این مهم تاکید میکنند.
افخم در مورد ارتباط میان تفاهم اخیر ایران با سایر موضوعات اظهار داشت: اینگونه ارتباطات برداشت رسانهای است تا جایگاه ایران را در حوزه بین الملل متزلزل کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی پیرامون انفجاری در یکی از مراکز حزب الله بیان کرد: معاون عربی آفریقایی وزارت امور خارجه که برای اجلاس سازمان همکاریهای اسلامی به گینه سفر کرده بودند دیدارهایی با مقامات کشورهای مختلف از جمله به لبنان داشتند که جمهوری اسلامی ایران همواره نسبت به حفظ وحدت ملی لبنان توجه و عنایت ویژهای دارد و همچنین تشکیل یک دولت قوی دربرگیرنده گروههای مختلف مورد توجه ما بوده است.
افخم افزود: طبق اخبار اولیه این انفجار خسارتی جدی نداشته و برخی نوشتهاند که این انفجار یک خودروی بمبگذاری بوده اما هنوز ابعاد آن مشخص نیست و ما اقدامات تروریستی را که تلاش دارند لبنان را به بیثباتی بکشند و اهداف رژیم صهیونیستی را اجرایی کنند، محکوم میکنیم و امیدواریم با هوشمندی مردم لبنان این توطئهها خنثی شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد اجلاس کمیسیون مرزی مشترک ایران و باکو تصریح کرد: کمیسیون مرزی مشترک ایران و باکو به طور مستمر بین ایران و جمهوری آذربایجان تشکیل میشود و بحث ترددهای مرزی، امنیت مرزها و اقدامات مشترک در آن مورد توجه است.
وی افزود: گفتگوهای مستمری در زمانبندیهای دقیق و مشخص میان دو کشور جاری است و این نشان از تفاهم و همکاری ایران و جمهوری آذربایجان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد برخی تحریمها پیرامون مسئله حقوق بشر اظهار داشت: بحث حقوق بشر یکی از دغدغههای جمهوری اسلامی ایران است و مواضع ما در این زمینه روشن است و در گفتگوهایی که با مسئولین اروپایی از گذشته تاکنون داشتهایم، بر پرهیز از سیاسی کردن مسئله حقوق بشر تاکید کردیم و رویکرد جدیدی را برای گفتگو تشریح میکنیم و خواهان اتخاذ رویکرد جدید غرب نسبت به این مسئله هستیم و امیدواریم رویکردی خلاف رویه گذشته از سوی آنها صورت گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان در پاسخ به سوالی پیرامون دعوت از ایران برای حضور در کنفرانس ژنو ۲ اظهار داشت: طبق اخبار رسمی هیچ گونه دعوتنامهای انجام نشده و هنوز کشور دیگری دعوت نشده است و موضوع برگزاری اجلاس که از سوی سازمان ملل اعلام شده به وقت خودش باقی است و امیدواریم بحران سوریه از طریق راهکاری سیاسی حل شود و جمهوری اسلامی ایران همواره آماده کمک و حل این بحران است و اگر از ما جهت حضور دعوت شود، قطعا بدون اعلام هرگونه پیش شرطی در این کنفرانس شرکت خواهیم کرد.