نکات کلیدی تغذیه در سفرهای نوروزی؛
نیم پز کردن غذا و آماده کردن ساندویچ قبل از سفر ممنوع/ تخم مرغ عسلی نخورید!
غذاهایی را که با خود به سفر می برید نیم پز نکنید، یا از همان اوّل غذا را کامل بپزید یا این که در مقصد اقدام به پخت آن کنید. غذاهای خشک مثل کتلت و کوکو یا تخم مرغ پخته برای سفر مناسب هستند. همچنین ساندویچ را از قبل آماده نکنید، زیرا وجود گوجه فرنگی، کاهو یا خیارشور سبب مرطوب شدن ماده اصلی ساندویچ می شود و رشد میکروب ها را سرعت می بخشد.
به گزارش اصفهان شرق، در ایّام نوروز مسافرت ها رونق می گیرد و همه در این روزها و به خصوص در مسافرت ها به دنبال خوش گذرانی و تفریح هستند. امّا در نظر بگیرید اگر حال یکی از اعضای خانواده و یا همسفران ما در طول سفر نامساعد شود شاید دیگر خبری از آن خوش گذرانی که فکرش را می کردیم نباشد.
همه ما می دانیم که تغذیه صحیح اثر مستقیمی در سلامت انسان دارد و باید برای سفری سالم، تغذیه ای سالم را هم چاشنی آن کنیم و با فوت و فن اصول تغذیه در سفر آشنا شویم. هموطنان عزیز در طول سفر باید دقت داشته باشند که رعایت اصول بهداشتی در کنار اصول ایمنی مواد غذایی از ملزومات سفر سالم است.
مسافران باید تغذیه خود را به گونه ای مدیریت کنند که بتوانند از تمامی گروه های غذایی بهره مند شوند و این اعتدال در استفاده از همه گروه های غذایی را فدای محدودیت های سفر نکنند.
بهتر است برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب مصرف شود. البته بهتر است در طول سفر از آب های بسته بندی که سلامت آن مورد اطمینان است استفاده شود. امّا در صورتی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارید آب را حداقل به مدّت یک دقیقه بجوشانید.
فراموش هم نکنید که مانند طول زندگی روزمره بهتر است به جای مصرف نوشابه، از دوغ و نوشیدنی های کم کالری استفاده کنید و برای برطرف شدن نیاز بدن، حداقل روزانه هشت تا ۱۰ لیوان آب بنوشید. از خوردن غذاهای چرب، سرخ شده، شیرینی ها، شکلات کافی میکس ها و خامه اجتناب کنید؛ چرا که احتمال دارد در طول سفر لحظات ناگواری را برای شما پدید آورند.
* مصرف میوه، راهکار جلوگیری از ابتلا به یبوست
حتماً در طول سفر به دریافت مقادیر مناسب لبنیات دقت کرده و روزانه متناسب با نیاز بدنتان حدود دو تا سه لیوان شیر یا ماست استفاده کنید. یبوست یکی از مشکلاتی است که هر کسی ممکن است در طول سفر به آن مبتلا شود. به منظور جلوگیری از یبوست، از میوه ها به عنوان میان وعده های مناسب استفاده کنید و حتماً قبل از استفاده آن ها را خوب شست و شو دهید.
به جای مصرف غذاهای سرخ شده، از غذاهای آب پز، کبابی و تنوری استفاده کنید تا سفر سالم تری را تجربه کنید و تا حدّ امکان از مصرف سوسیس و کالباس پرهیز کنید. مسافران عزیز به یاد داشته باشید که جهت حفظ ایمنی غذا و پیشگیری از انواع مسمومیت ها غذای مورد مصرف باید کاملاً پخته شود. ممکن است با توجه به مدّت تعطیلات و احتمالاً تعجیل در ساعت حرکت در تهیه غذا کوتاهی شود، به گونه ای که غذا به ویژه گوشت ها به طور کامل پخته نشده و همین سبب آلودگی و فساد آن شود.
در صورت مصرف غذاهای کنسروی، به تاریخ مصرف آن توجّه کنید و قبل از مصرف از سلامت آن ها اطمینان حاصل کنید، در صورت مشاهده برآمدگی و فرورفتگی از مصرف آن ها خودداری کنید. قبل از مصرف حتماً آن ها را ۲۰ دقیقه بجوشانید.
* مراقب دستورات های بین راهی باشید
در سفرهای نوروزی تا آن جا که ممکن است غذای خود را به همراه ببرید، امّا اگر مجبور شدید در رستوران غذا صرف کنید، توجه داشته باشید که ظاهر رستوران، وضعیت کارکنان آن و شرایط بهداشتی محیط، نشانه های خوبی از سلامت یا عدم سلامت غذای آن رستوران است. پس به رستوران های معتبر که اصول بهداشتی بیشتر در آن ها رعایت شده است مراجعه کنید. وضعیت بهداشت سالن، دستشویی ها، کارگران و … تا حدّی می تواند معیار سطح بهداشت رستوران باشد.
غذاهایی را که با خود به سفر می برید نیم پز نکنید، یا از همان اوّل غذا را کامل بپزید یا این که در مقصد اقدام به پخت آن کنید. غذاهای خشک مثل کتلت و کوکو یا تخم مرغ پخته برای سفر مناسب هستند. همچنین ساندویچ را از قبل آماده نکنید، زیرا وجود گوجه فرنگی، کاهو یا خیارشور سبب مرطوب شدن ماده اصلی ساندویچ می شود و رشد میکروب ها را سرعت می بخشد.
در صورت امکان لوازم شخصی مانند قاشق، چنگال و لیوان مخصوص خود را همراه داشته باشید. با توجه به این که رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروب ها را بیشتر می کند، سعی کنید از غذاهای نیمه خشک با رطوبت کم مانند عدس پلو، لوبیا پلو، ماکارونی و موارد مشابه استفاده کنید.
در حین سفر ممکن است در یک منطقه روستایی توقّف کنید و شما را به خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا بستنی و پنیر محلی دعوت کنند(تحت عنوان این که غذاها در روستا طبیعی هستند) که در این گونه موارد باید از خوردن آن ها خودداری کنید. هم چنین از خوردن تخم مرغ نیم پز (عسلی) نیز به طور جدّی بپرهیزید.
* برای مصرف قارچ، از افراد بومی کمک بگیرید
هنگام استفاده از غذاهای محلی، از افراد بومی راهنمایی بخواهید. استفاده از غذاهای محلی نیاز به شناخت کیفیت آن دارد. به عنوان مثال، اگر به استان های شمالی کشور سفر می کنید، هنگام خوردن ماهی و … از افراد بومی راهنمایی بخواهید. چنان چه به مناطق کوهستانی مسافرت می کنید، هنگام مصرف قارچ های خوراکی طبیعی، از راهنمایی افراد بومی مجرب استفاده کنید و درغیر این صورت از خوردن قارچ به طور جدّی خودداری کنید.
نوشیدن آب یخ قرار داد شده در پارچ های پلاستیکی یا فلزی ممکن است بیماری زا باشد، به خصوص برای کودکان خردسال به هیچ وجه توصیه نمی شود. حتی نوشابهه ای درب بسته ای که در حوضچه ها نگهداری می شوند، ممکن است به صورت ثانویه، آلودگی پیدا کرده باشند.
از مصرف بعضی از مواد غذایی مانند سالاد الویه، همبرگر، کباب کوبیده، پیاز در مکان هایی قابل اطمینان نیستند، خودداری کنید.
از خوردن دسرهای شیرین انواع ژله بستننی، کارامل و کیک خودداری کنید. از طرفی هم مواظب چربی های مخفی مانند فست فودها، استیک، کوبیده، مرغ سوخاری و چنین غذاهایی باشید.
بهداشت فردی یعنی شستشوی دست ها قبل از مصرف غذا را هم همیشه به یاد داشته باشید.
● دکتر غلامرضا عسگری، عضو هیئت علمی و مدیر گروه تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
انتهای پیام/صدای سلامت