سرویس: اجتماعی 09:25 - چهارشنبه 21 مهر 1395

بررسی اجتماعی قمه زنی

با قمه‌زني داعش و شيعه در كنار هم قرار مي‌گيرد! /15 نفر در هر هیئت پليس يار محرم برای کمک به نیروی انتظامی

اگرچه قمه زني امري نهي شده از سوي مراجع و روحانيون است اما هنوز هم آثار آن در برخي شهرستان ها ديده مي‌شود كه اين امر باعث بهره‌ برداري دشمنان از آن شده و نگاه جوامع ديگر به اسلام را تخريب مي‌كند.

به گزارش اصفهان شرق، قمه زنی مراسمی است که در بعضی استان‌ها، شهرستان ها و بلاد شیعی توسط برخی عزاداران امام حسین (ع) اجرا می شود و در تأسی به مجروح و شهید شدن سیدالشهداء (ع) و شهیدان کربلا و به عنوان اظهار آمادگی برای خون دادن و سر باختن در راه امام حسین (ع) انجام می‌گیرد.
شرکت کنندگان در این مراسم، صبح روز عاشورا، با پوشیدن لباس سفید و بلندی همچون کفن، بصورت دسته جمعی قمه بر سر می زنند و خون، از سر بر صورت و لباس سفید جاری می شود. بعضی هم اين كار را در قالب يك نذر انجام می دهند .
كجاي اين كار عزاداري است؟!
قمه زنی نیز مثل شبیه خوانی، از دیرباز مورداختلاف نظر علما و پیروان و مقلدین آنان بوده و به استفتاء و افتاء مبنی بر جواز یا عدم جواز آن می پرداخته اند. اين کار از نظر شرعی پایه و مبنای دینی ندارد و صرفاً از روی علاقه شیعیان به حضرت سیدالشهداء(ع) انجام می گیرد البته این احساسات و عواطف دینی باید در مسیر صحیح هدایت شود به نحوی که انگیزه و شور جهاد و شهادت بیافریند، به علاوه آنان که حاضرند به خاطر امام حسین(ع) خون بدهند بهتراست که خون خویش را به درمانگاه ها و مراکز انتقال خون اهدا کنند یا با تأسیس بانک خون از فداکاران و ایثارگران داوطلب در روز عاشورا خون گرفته شود تا از این طریق جان انسان‌های نیازمند نجات یابد گرچه این کار شاید مثل قمه‌زنی برطرف‌کننده حس عاطفی فرد نباشد ولی قطعاً رضایت خداوند را بیشتر در پی خواهد داشت، فقهاء نیز آن را مجاز می‌دانند. اکثر فقهاي معاصر نیز قمه‌زني راممنوع دانسته اند.
امام خمینی(ره) در پاسخ به استفتایی که در سالهای اول انقلاب شده بود فرمودند: (در وضع موجود قمه نزنند…)
آیت الله خامنه ای هم در مورد خرافه زدایی از عزاداری فرمودند: “قمه زدن هم از آن کارهای خلاف است، این یک کار غلطی است که عده ای قمه ها را بگیرند و بر سر خود بزنند و خون بریزند،کجای این کار عزاداری است؟ این جعلی است. اینها چیزهایی است که از دین نیست”. ایشان این کار را خلاف و خرافه دانسته اند.

نظر آيات عظام مبني بر حرام بودن قمه‌زني
آیت الله فاضل لنکرانی(ره) در اين‌باره فرموده‌اند: باتوجه به گرایشی كه نسبت به اسلام و تشیع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در اكثر نقاط جهان پیدا شده است و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام، شناخته می‌شود و اعمال و رفتار ملت ایران به عنوان الگو و بیانگر اسلام، مطرح است،‌ لازم است در رابطه با مسائل سوگواری و عزاداری سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع ) به گونه‌ای عمل ‌شود كه موجب گرایش بیشتر و علاقه‌مندی شدیدتر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد. پیداست در این شرایط، مسئله قمه زدن نه تنها چنین نقشی ندارد، بلكه به علت عدم قابلیت پذیرش و نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم مخالفین، نتیجه سوء بر آن مترتب خواهد شد. لذا لازم است،شیعیان علاقه‌مند به مكتب امام حسین( ع ) از آن خود‌داری نمایند؛ و چنان چه در این مورد، نذری وجود داشته باشد؛ نذر واجد شرایط صحت و انعقاد نیست.
آیت الله نوری همدانی(دام ظلّه) هم در اين باره مي فرمايد: عزاداران محترم و متعهد به جای اینکه قمه را بر فرق خود بکوبند، در فکر آن باشند كه قمه را بر سر دشمنان اسلام که اراضی آنان را اشغال و در فکر تضعیف آنان می باشند و منابع آنان را غارت و بالاخره هر روزی با ترفند جدیدی حیات اسلامی آنها را به مخاطره می اندازند بکوبند .
علامه امینی هم در مذمت قمه‌زني می‌گوید: « قمه زنی واعمالی دیگر از این قبیل در مراسم عزاداری حسینی به حکم شرع وعقل حرام است و زخمی ساختن سر که نه سود دنیوی دارد ونه اجر اخروی ، ایذاء نفس است که خود در شرع حرام است ودر مقابل این عمل، ‌شیعه اهل بیت را درانظار دیگران مورد تمسخر قرارداده وآنهارا وحشی قلمداد می‌کنند. شکی نیست که این اعمال ناشی از وسوسه‌هاي شیاطین بوده وموجب رضایت خدا ،پیامبر (ص) واهل بیت علیهم السلام نیست.

قمه‌زني مناسب زمان ما نيست
به گفته استاد جامعه‌شناسي دانشگاه اصفهان قمه‌زني يك مراسم آييني و حماسي است اما با تغييرات نگرشي امروز چندان مناسب زمانه ما نيست. در مناسك مذهبي شرايط زماني و مكاني هم بايد با نظام ارزشي همراه باشد . به گفته دكتر معمار با اين حال كه بسياري گروه‌ها همچون روحانيون، پزشكان و روشنفكران اين امر را نهي كرده‌اند اما هنوز هم متاسفانه عده‌اي در برخي روستاها اين كار را ادامه مي‌دهند.
به نظر مي‌رسد بايد با فرهنگ‌سازي بيشتر در رسانه‌ها به اين كار پايان داد، اگرچه غلظت آن كم شده اما هنوز هم ادامه دارد. يكي از دلايل مهمي كه مي‌تواند‌ از علل ادامه اين امر باشد همين مخالفت مراجع رسمي و قانوني است، چرا كه دسته‌اي از مردم مي‌خواهند با آنها مقابله كنند بخاطر همين هم به اين امر ادامه مي‌دهند. به نظر مي‌رسد اگر گروه‌ها و مراجع قدرت كمتر در اين امور دخالت كنند و بيشتر نهادهاي غيررسمي همچون رسانه‌ها، نهادهاي مردمي و گروههاي پزشكي بر اثرات مخرب آن مانور دهند رغبت مردم خود بخود كمتر خواهد شد.

ترويج و عادي سازي خشونت با قمه‌زني
به گفته اين جامعه شناس اگرچه اين مراسم يك مراسم آييني است و افرادي كه اين كار را مي‌كنند واقعا با خلوص نيت و به جهت تجديد پيمان با امام حسين دست به اين كار مي‌زنند اما بايد گفت اين كار به نوعي ترويج خشونت است و عيان كردن آن در جامعه باعث نوعي عادي سازي خشونت در جامعه مي‌شود وآسيب رساندن به خود در اسلام هم پذيرفته نيست.
اين كار هم به فرد آسيب مي‌رساند هم به جامعه . چراكه ديده شدن آن باعث رواج خشونت مي‌شود. بر اساس آمار در هر ثانيه يك خشونت در ايران صورت مي‌گيرد و به نوعي مظاهر خشونت در جامعه ما كم نيست و اين امر باعث كاهش كنترل خشم مي‌شود و از نظر اسلامي هم چهره اسلام كه يك دين رحمت، معرفت و مودت است را خدشه‌دار مي‌كند.

با قمه‌زني داعش و شيعه در كنار هم قرار مي‌گيرد!

حاج سيد صادق ابطحي روحاني و ذاكر اهل بيت هم در مورد مروجين قمه‌زني در جامعه مي‌گويد: در طول تاريخ دشمنان همواره در تلاش بودند كه حماسه حسيني را در اذهان ديگران تخريب كنند و عظمت آن را با خرافات و مسائل حاشيه‌اي تحت‌الشعاع قرار دهند و اهداف بلند امام حسين را زير سوال ببرند.
به گفته اين كارشناس مذهبي قمه‌زني تاريخ و سبقه‌اي در زندگي ائمه اطهار ندارد. در حال حاضر كه دشمنان مي‌بينند جامعه شيعي داراي حكومت و موقعيت است و دلهاي اهل عالم به سوي جامعه شيعي است اينچنين حركاتي باعث بدبيني جوامع ديگر به آنها مي‌شود. از اين بابت مقام معظم رهبري هم بارها فرموده‌اند اين حركات كه دشمنان از آنها عليه اسلام بهره‌برداري مي‌كنند حرام است.
با وضعيت امروز كه رسانه‌ها تمامی برنامه ها را ضبط و در تمام مجامع انتشار می دهند، واقعا اين امر بايد تقبيح شود. در اين اوضاع كشورهاي مخالف ما شيعه و داعش را دركنار هم قرار مي‌دهند. آنها مي‌گويند: اين داعش است كه سر ديگران را مي‌برد و اين هم شيعه است كه سر خود را مي‌زند و خون خودش را مي‌ريزد! ‌دشمن وقتي از اين امور بهره مي‌برد از چنين كارهايي بايد پرهيز كرد. به گفته اين ذاكر اهل بيت، هيچ كدام از شيعيان ما اين امر را تائيد نمي‌كنند. تنها كساني مروجين اين امر هستند كه وهابيون پشت آنها هستند اينها با كمك انگلستان ساپورت مي‌شوند . اين حيله آنهاست كه علاقمندان به شيعه و مسلمانان را با اين كار از اسلام دور كنند.

پليس يار محرم عصای دست نیروی انتظامی است
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی استان اصفهان طرح «پلیس یار محرم» را در راستای کار خود قرار داده و امنیت افراد در هیات‌های مذهبی و تکایا  را در صدر اولویت های خود قرار داده است.
جهانگیر کریمی تاکید کرد: عزاداری‌ها باید منطبق با آداب و رسوم اسلامی باشد و عظمت و افتخار تشیع را به جهانیان نشان دهد، از سوی دیگر جوانان و مردم استان اصفهان باید به این امر توجه ویژه داشته باشند .
وی خاطر نشان کرد: در سال جاری و چند روز گذشته از آغاز ماه محرم در خصوص مراسم‌ مذهبی تخلفی گزارش نشد و خوشبختانه در سال گذشته هم در سطح شهر اصفهان این سنت غلط اجرایی نشده است.
بنابر اعلام معاونت سیاسی استانداری اصفهان امسال بیش از 80 درصد کاهش قمه زنی در استان اصفهان وجود داشته است و بسیاری از
فرمانده نیروی انتظامی استان اصفهان اظهار کرد: نيروي انتظامي يك نيروي ديني و ولايي در خدمت هيئت هاي مذهبي است و با توجه به جلسات و نشست هاي قبل از محرم براي هرچه بهتر برگزار شدن مراسم هاي عزاداري ابا عبدالله الحسين (ع) تلاش کردیم و خوشبختانه تا كنون هيچ حادثه خاصي در استان اصفهان نداشتيم.
سردار آقاخانی تصریح کرد: به حمد اله امسال مراسم هاي عزاداري مردم ولايتمدار اصفهان در سوگ فرزند پيامبر (ص) با عظمت و يك انضباط و آرامش بيشتري نسبت به سال هاي قبل در حال برگزاري است.
فرمانده انتظامي استان در خصوص همكاري هيئت هاي مذهبي با پليس گفت: امسال يك كار خوبي از سوي هيئت ها صورت گرفت و هر هيئتي 15 نفر را به عنوان پليس يار محرم به نيروي انتظامي معرفي كردند كه اين افراد با همكاري ماموران ما وظيفه نظم و امنيت و روانسازي ترافيك در زمان عبور دستجات عزاداري در سطح شهر را برعهده دارند.

اهدای خون بیش از 2 هزار نفر در خمینی شهر در سال گذشته
جعفری، روابط عمومی مرکز انتقال خون استان اصفهان، در خصوص طرح نذر خون در ایام محرم گفت: کلیه مراکز انتقال خون استان اصفهان روز عاشورا و تاسوعا  خون گیری می کنند.
وی ادامه داد: روز تاسوعا در مکان های خون گیری و مرکز اهداء خون شهرستان خمینی شهر( واقع در خیابان امام شمالی و خیریه حضرت رسول  واقع در خیابان 17 شهریور) از اهدا کنندگان خون گیری می شود.
وی افزود: در این طرح فراگیر شهرستان های خوانسار، شهرضا  و مرکز بهداشتی درمانی کوشک از فردا فعالیت خون گیری  را آغاز می کنند.
جعفری اظهار کرد: در روز عاشورا مرکز خون خمینی شهر (واقع در خیابان امام شمالی و خیریه حضرت رسول واقع در خیابان شهریور) و مراکز انتقال خون شهرستان های کاشان، خوانسار، نجف آباد و شهر رضا از اهداء کنندگان خون گیری به عمل می آورد.
روابط عمومی مرکز انتقال خون استان اصفهان تاکید کرد: در ایام محرم و صفر طرح نذر خون انجام می شود و از تمام مردم نوع دوست استان اصفهان می خواهیم که با شرکت در این امر ما را به کمک‌رسانی به افراد و بیماران نیازمند کمک کنند .
وی ادامه داد: از سال گذشته طرح نذر اهداء خون کلیک خورده و امسال دومین سال است که اجرا می شود، عزاداران خمینی‌شهری می‌توانند با ثبت‌نام در طرح نذر اهدای خون با دعوت‌ و درخواست سازمان انتقال در موعد لازم به‌ مرور به مراکز اهدا خون مراجعه کنند و به نذر و نیت خود عمل کنند.

انتهای پیام/ایمنا

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.