سرویس: اجتماعی 12:05 - جمعه 12 شهریور 1395

مدیر مرکز سواد رسانه‌ای کشور:

پالایش محتوا؛ جایگزینی مناسب برای فیلترینگ فضای مجازی

امروز فضای مجازی عاملی برای تغییر به حساب می‌آید و در این فضای حساس و سرنوشت‌ساز، باید کاری کنیم که با فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، هوشمندانه رفتار کنیم زیرا در غیر این صورت، از قافله عقب می‌افتیم.

به گزارش اصفهان شرق، رسانه‌ها به عنوان رکن چهارم قانون اساسی امروز جایگاه بسیار تعیین‌کننده‌ای در سطح جامعه دارند و تبیین راه‌های استفاده از آن‌ها برای اقشار مختلف مردم، به عنوان یک ضرورت احساس می‌شود.

در این بین، سواد رسانه به عنوان یکی از نیازهای اصلی جامعه امروزی، نقش مهم و کلیدی ایفا می‌کند و شناخت راه‌های استفاده از ابزارهای مختلف رسانه‌ای، این اهمیت را دوچندان می‌کند.

سواد رسانه، به عنوان سوادی جدید از سوی یونسکو، بعد از خواندن و نوشتن و سواد دیجیتال، در قرن بیست و یکم به عنوان یکی از اصلی‌ترین نیازهای بشری عنوان می‌شود و دستگاه‌های مختلفی در تلاش هستند که با تبیین این سواد، راهی برای تربیت سوادآموزانی مناسب، فراهم کنند.

کمیته فرهنگ و رسانه وابسته به سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان نیز با این رویکرد، در تلاش است که با اجرای طرح مربیان سواد رسانه‌ای، گامی برای رسیدن به آن بردارد.

به گفته رحیمی، دبیر کمیته فرهنگ رسانه سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، موضوع سواد رسانه، امروز یکی از مهم‌ترین موضوعات مد نظر رهبر معظم انقلاب است و این کمیته با استفاده از اساتید و مؤلفان کتاب سواد رسانه مقطع دهم مدارس ایران، به برگزاری این دوره‌های تربیت مربی اقدام کرده است.

وی با اشاره به استقبال قابل توجه صورت گرفته از این دوره ادامه داد: بیش از 800 نفر از مردم از جای جای استان برای حضور در این دوره اعلام آمادگی کردند و در مرحله بعدی، حدود 180 نفر در دوره شرکت کردند و هم‌اکنون این دوره در حال برگزاری است.

* استفاده از فضای مجازی هم ضرورت است و هم الزام

احمدرضا متین‌فر، مدیر مرکز سواد رسانه‌ای کشور در نخستین جلسه از کلاس‌های تربیت مربیان سواد به بیان جایگاه موضوع سواد رسانه و نقش آن در جهان امروز پرداخت.

وی با اشاره به نقش رسانه‌ها بر فکر و ذهن افراد ادامه داد: بر اساس تحقیقات صورت گرفته، هر چیزی که بر روی مغز انسان اثر بگذارد، در طول زمان، تبدیل به گفتار او شده و رفته رفته به رفتارش تبدیل می‌شود. این موضوع، امروز اهمیت نقش رسانه‌ها را تبیین می‌کند.

مدیر مرکز سواد رسانه‌ای کشور با بیان اینکه امروز استفاده از فضای مجازی هم ضرورت است و هم الزام، گفت: با این حال، باید توجه کرد که در این فضا، پیشرفت‌ها به چه گونه‌ای است زیرا در جامعه آینده، فضای مجازی نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند و شرایط مصالحه بین «من» در فضای مجازی با «من» در فضای حقیقی باید صورت گیرد و فراهم شود.

* آواتار شما چیست؟!

وی با اشاره به آواتار شخصیتی افراد و تعریف این واژه و اهمیت آن در تصمیم‌سازی‌های زندگی تصریح کرد: آواتار شخصیتی است که از برآیند فکری ما، در فضای مجازی شکل می‌گیرد و در واقع همین تصویر پروفایل ما در تلگرام، یک آواتار است؛ باید گفت که تصمیم‌سازی در زندگی امروزی ما بر اساس فضای مجازی صورت می‌گیرد اما رفتار ما بر اساس فضای حقیقی انجام می‌شود.

این مؤلف کتاب، به مثلث سواد رسانه و الزامات موجود در این بحث اشاره کرد و ادامه داد: سه ضلع این مثلث شامل مربی، متربی و محتوا از اهمیت بسیاری برخوردار است و والدین و مربیان باید توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشند. خانواده‌ها باید به دقت این موضوع را مد نظر قرار دهند که در آینده بچه‌های ما توسط پدر و مادرها تربیت نمی‌شوند، بلکه رسانه‌ها آن‌ها را تربیت می‌کنند.

* راه‌حل چیست؟! فیلتر یا پالایش

وی ادامه داد: امروز فضای مجازی عاملی برای تغییر به حساب می‌آید و در این فضای حساس و سرنوشت‌ساز، باید کاری کنیم که با فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، هوشمندانه رفتار کنیم زیرا در غیر این صورت، از قافله عقب می‌افتیم.

متین‌فر درباره راهکارهای مدیریت این فضا ادامه داد: در این فضا، فیلترینگ راهکار چندان مناسبی به شمار نمی‌رود و در این زمینه باید به جای فیلترینگ به سمت «refine» و پالایش پیش رویم. پالایش به این معناست که اتمسفر فضای مجازی را پاک کنیم و پس از آن است که به سمت توانمندسازی می‌رویم.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: امروز فضای مجازی عاملی برای تغییر مثبت و منفی در زندگی‌ها و سبک زندگی‌ها به شمار می‌رود و در این فضا باید به خوبی از آن استفاده کرد.

وی اضافه کرد: مربیان حوزه سواد رسانه باید خود را به علم روز مجهز کنند و تنها راهکار مناسب برای رسیدن به فضایی مطلوب رسانه‌ای و مجازی و همچنین مدیریت این فضا، مجهز شدن به سلاح «سواد رسانه» است.

دوره تربیت مربی سواد رسانه با حضور اساتید و مؤلفان کتاب سواد رسانه‌ای پایه دهم، در شهریورماه به مدت چهار روز در کتابخانه مرکزی اصفهان از سوی کمیته فرهنگ رسانه سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان برگزار می‌شود.

انتهای پیام/فارس

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.