سرویس: غیر تولیدی » دریافتی 18:02 - جمعه 09 مرداد 1394

نکاتی مهم برای انتخاب رشته کنکوری ها

دوستان کنکور شما تمام شد و خان هفتم فقط مانده است که انتخاب رشته است و شاید مهم ترین مرحله هم این خان باشد.

اصفهان شرق، محمود ابراهیمی ورزنه در وب دانشجویی نوشت:

دوستان کنکور شما تمام شد و خان هفتم فقط مانده است که انتخاب رشته است و شاید مهم ترین مرحله هم این خان باشد ؛ مرحله ای که به اندازه کنکور ارزش دارد؛ مرحله ای که اگر دقت نکنیم و اشتباه کنیم تمام زحمات بر باد خواهد رفت ؛ مرحله ای که نیاز به بررسی و مطالعه فراوان دارد. در ادامه نکات مهی را برای داوطلبان که از پیک سنجش و کتاب فرصت برابر سازمان سنجش و همچنین بعضی ازمنابع اینترنتی و تجربه شخصی استخراج کرده ام جهت استفاده داوطلبان کنکور قرار میدهم.

1- رشته های تحصیلی در دوره های مختلف به دو دسته متمرکز و نیمه متمرکز تقسیم شده است . رشته های متمرکز رشته هایی هستند که نتایج آنها در شهریور ماه اعلام میشود و اکثر رشته های دانشگاهی به صورت متمرکز میباشند. رشته های نیمه متمرکز رشته هایی هستند که علاوه بر آزمون سراسری، نیاز به مصاحبه یا معاینه دارند. نتایج رشته های نیمه متمرکز معمولا در نیمه دوم شهریورماه یا دهه اول مهرماه به صورت چندبرابر ظرفیت اعلام می شود.

2- در انتخاب رشته در دوره های روزانه دانشگاه های دولتی نهایت دقت را انجام دهید چون اگر در دوره روزانه  قبول شوید و به هر دلیل از آن منصرف شوید و از ثبت نام امتناع بورزید از شرکت در کنکور به مدت یک سال محروم هستید.

3- دوره های نوبت دوم (شبانه) همانند دوره های نوبت اول(روزانه) میباشد ولی تنها تفاوت آن وجود شهریه برای آن می باشد، پس در انتخاب آن شرایط مالی خود را در نظر بگیرید. ( امسال شهریه ها حداقل افزایش 20 درصدی نسبت به سال قبل را دارد)

یک امتیاز این دوره این است که دانشجویان در پایان تحصیل بدون هیچ محدودیتی سریعا مدارک خود را تحویل بگیریند و در صورت تمایل بدون هیچ محدودیتی از کشور خارج شوند.

امکانات رفاهی به دانشجویان شبانه تعلق نمی گیرد مانند خوابگاه و وام دانشجویی.  مگر استثناهایی در دانشگاه هایی خاص در مورد خوابگاه با دانشجویان همکاری می کنند.

4- دوره های نیمه حضوری رشته هایی هستند که دانشجو صرفا در کلاس ها برای رفع اشکال حاضر میشود.

5- در دوره های مجازی یا آموزش الکترونیکی، همان طور که از اسم آن ها بر می آید، دانشجویان از کامپیوتر و اینترنت استفاده می کنند و از این طریق با استادان خود ارتباط بر قرار می کنند و در کلاس شرکت می نمایند؛ لذا داوطلبان باید دارای کامپیوتر و اینترنت پر سرعت باشند.

6- دوره های بین المللی، دوره هایی هستند که دانشجویان برای ادامه تحصیل در داخل کشور و با همکاری دانشگاه های خارج از کشور، ادامه تحصیل می دهند. پذیرش دانشجو در این دوره ها به روش نیمه متمرکز بوده و داوطلبان باید شرایط و ضوابط موسسات ذی ربط را در دفترچه شماره 2 راهنمای انتخاب رشته های تحصیلی آزمون سراسری مطالعه کنند.

7- دوره های دانشگاه پیام نور دارای تعداد زیادی رشته و با ظرفیت های مناسب می باشد و خیلی هم مورد توجه داوطلبان است. در این دوره ها، بر خلاف دوره های دیگر، انتخاب رشته باید بر حسب محل اقامت یا اشتغال باشد؛ لذا داوطلبان با توجه به محل اقامت یا اشتغال خود و با در نظر گرفتن جداول مندرج در دفترچه شماره 2، رشته های خود را انتخاب می نمایند و داوطلب نمی تواند هر مرکز یا واحد دانشگاهی را انتخاب نماید، بلکه از مراکزی رشته های خود را انتخاب می کند که در محل اقامت یا اشتغال وی باشد. دانشگاه پیام نور دارای رشته نیمه متمرکز تربیت بدنی و علوم ورزشی نیز می باشد که همان ضوابط رشته های نیمه متمرکز را دارد

جدول هزینه های دانشگاه پیام نور در سال 93_94 به این شرح است که امسال حداکثر با افزایش 15 درصدی همراه است .

تکرار کدرشته و انتقال پذیرفته‌شدگان دانشگاه پیام نور به سایر دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی ممنوع است.

8- دانشگاه فرهنگیان( مراکز تربیت معلم سابق): مجاز شدن برای این دانشگاه ها یعنی می توانید دانشگاه های تربیت معلم را در انتخاب های خود بیاورید. مجاز شدن دراین دانشگاه ها سه شرط اصلی دارد : 1)سن کمتر از 22 سال 2) معدل سه سال دیپلم بالاتر از 15 باشد 3) نمره کل دانش آموز بالاتر از 6500 باشد .اگر شما این سه شرط را داشته باشید سیستم بصورت خودکار شما را برای مراکز تربیت معلم یا همان دانشگاه های فرهنگیان مجاز به انتخاب رشته می کند و نیازی به اعلام علاقه مندی در جای خاصی نیست.و همچنین برای اطلاع از شرایط و مزایای کامل به دفترچه شماره 2 سازمان سنجش مراجعه نمایید.

از مزیت های قابل ملاحظه این دانشگاه تضمین آینده شغلی با استخدام آن در آموزش و پرورش و همچنین معافیت از خدمت نظام وظیفه می باشد.

9-رشته های تحصیلی مؤسسات غیر انتفاعی رشته هایی هستند که سال به سال توسعه یافته و بیشتر مورد توجه داوطلبان قرار می گیرند. با توجه به اینکه این مؤسسات در شهر های زیادی وجود دارد، انتخاب این رشته ها برای تحصیل می تواند برای داوطلبانی که به شهر محل تحصیل اهمیت می دهند، انتخاب خوبی باشد. تحصیل در این نوع مؤسسات همانند دوره روزانه است؛ اما شرایط خاصی هم دارند که داوطلبان باید به آنها توجه کنند. توجه کنید که در این مؤسسات باید شهریه پرداخت کنید؛ به همین خاطر بهتر است برای آگاهی از هزینه تحصیل در آنها به جداول مربوط به چگونگی پرداخت شهریه در دفترچه شماره 2 توجه خاص کنید.

هزینه سال 94_93 به شرح زیر بوده است که امسال حداکثر با افزایش 15 درصدی – تحصیل در این دانشگاه ها در سال تحصیلی همراه خواهد بود

در مورد اغلب مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی، تغییر رشته و یا انتقال از یک رشته در مؤسسه‌ی غیرانتفاعی، به رشته‌ی دیگری و یا مؤسسه‌ی غیرانتفاعی دیگری، امکان‌پذیر نیست.

10-نظر والدین و خانواده را در انتخاب هایتان در نظر بگیرید.

11-هزینه خوابگاه و واحدهای تحصیلی و هزینه رفت و آمد را در نظر بگیرید.

12-آینده شغلی رشته مورد نظر را بررسی کنید.

13- نحوه چیدمان انتخاب رشته شما بهتر است که اینگونه باشد: شما 150 انتخاب دارید که بهتر است 40 یا 50 انتخاب اول را خوشبینانه و ایده آل بنویسید و از لب مرز شروع نکنید. بخش وسط را واقع بینانه انتخاب رشته کنید و 30 تا 40 مورد را هم رشته هایی که درصد قبولی آنها برای شما 100 درصد است را بزنید، پس حتی در حالتی که انتخاب قبولی شما در یک رشته و دانشگاه صفر است آن را در 50 مورد اول بزنید.

14- اجبار نیست رشته ای که در آن قبول می شوید اولویت اول شما باشد، عجله نکنید و درست دست به انتخاب رشته بزنید. توصیه ما به عزیزان این است که دقت را فدای سرعت نکرده و از حداکثر فرصت خود برای انتخاب مطمئن رشته تان در محیطی آرام و پر حوصله استفاده نمایید.

15- قبولی در پردیس های خودگردان آسان می باشد اما هزینه های آن کاملا بر عهده داوطلب می باشد و هزینه ی آن خیلی بالا می باشد. مثلا برای یک سال تحصیلی در رشته دکتری حرفه ای حدود 16 میلیون تومان می باشد.

16- داوطلبان در مورد جمع آوری اطلاعات درباره رشته ها و دانشگاه ها از پذیرفته شدگان سال های قبل یا اساتید دانشگاهی متخصص مشورت نمایند و از انتخاب رشته هایی که توسط موسسات مجاز ارائه می گردد، فقط به عنوان راهنمایی استفاده کنند.

17 – در ورود اطلاعات به فرم انتخاب رشته سازمان سنجش نهایت دقت را انجام دهید، داوطلب محترم چندبار هم که شده فرم انتخاب رشته را مرور و ازصحت گزینه های انتخابی و مکان عددی اولویت اطمینان حاصل نماید.

18-تغییر رشته در مقاطع تحصیلی هم‌سطح امکان‌پذیر است. در غیر این‌صورت، فقط از مقاطع بالاتر به مقاطع پایین‌تر میسر است. به‌طور مثال تغییر رشته از مقطع کاردانی به کارشناسی ممنوع است اما برعکس آن امکان‌پذیر می‌باشد.

19-هر ساله درصد بالایی از انتخاب‌های داوطلبان به‌دلیل عدم تناسب محل اقامت داوطلب با محدودیت تحت پوشش مراکز دانشگاه پیام نور حذف می‌شود. برای مشاهده‌ی شهرستان‌های تحت پوشش مراکز پیام نور به جدول‌های مربوطه دردفترچه شماره‌ی 2 مراجعه نمایند.

20-تغییر رشته و یا انتقال از دوره‌های نوبت دوم (شبانه)، پیام نور، نیمه‌حضوری و مؤسسات غیرانتفاعی به دوره‌های روزانه ممنوع است.

21-تغییر رشته و انتقال از رشته‌های تحصیلی دارای شرایط خاص (بورسیه‌ها) و رشته‌هایی که پذیرفته‌شدگان آن‌ها دارای تعهد خاصی می‌باشند (همانند رشته‌های دبیری، رشته‌های تحصیلی بورسیه و مناطق محروم و …) به سایر رشته‌ها و یا مؤسسات ممنوع است.

22-سازمان سنجش آموزش کشور، داوطلبان را در اولین کدرشته تحصیلی مندرج در اولویت انتخابی آن‌ها که نسبت به سایر داوطلبان متقاضی همان کد (با در نظر گرفتن نمره، سهمیه و سایر ضوابط) در اولویت قرار می‌گیرند، معرفی می‌کند.لذا به‌طور مثال چنان‌چه داوطلبی در اولین اولویت انتخابی خود قبول شود پذیرش او در همه یا تعدادی از اولویت‌های بعدی به هیچ‌وجه میسر نیست.

23-درخواست تغییر یا افزایش رشته‌های انتخابی، بعد از تحویل فرم انتخاب رشته‌های تحصیلی، به هیچ‌وجه مورد قبول قرار نمی‌گیرد.

24-انتخاب رشته فقط و فقط باید از گروه یا گروه‌های آزمایشی که داوطلبان امتحان داده و براساس کارنامه مجاز به انتخاب رشته شده، انجام شود. به‌عبارت دیگر انتخاب رشته‌های مربوط به سایر گروه‌های آزمایشی باطل است. مگر در کد رشته محل های پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی آن هم با شرایط خاص

25-به‌دلیل یکسان بودن کدرشته‌های گروه‌های آموزشی 2 و 3 چنان‌چه داوطلبی کدرشته‌ای را از گروه آزمایشی که در آن امتحان نداده انتخاب نماید، ممکن است این کدرشته، مشکلات زیادی برای داوطلب ایجاد کند.

26-  داوطلبانی که به‌عنوان پذیرفته‌شده‌ی نهایی دوره‌های روزانه‌ی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی آزمون سراسری سال 1394 اعلام شوند، به هیچ‌وجه مجاز به ثبت‌نام و شرکت در آزمون سراسری سال 1395 نخواهند بود.

27-داوطلبان لازم است با توجه به امکانات مالی خود و خانواده‌هایشان، نسبت به انتخاب رشته‌های تحصیلی دارای شهریه (همانند دوره‌های نوبت دوم، پیام نور، دوره‌های نیمه‌حضوری و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی) اقدام نمایند.

28-داوطلبان می‌بایست با در نظر داشتن شرایط خانوادگی و شخصی خود و محدودیت‌هایی که برای آنان وجود دارد، نسبت به انتخاب احتمالی رشته‌های تحصیلی دانشگاه‌هایی که در شهرستان یا استان محل اقامت آن‌ها واقع نیست، اقدام نمایند.

29-نمرات اکتسابی و رتبه‌ی خود را در نظر بگیرید و با توجه به واقعیت‌های موجود، انتخاب رشته کنید. ممکن است انتظارات بالا موجب شود تا موقعیت‌هایی را از دست بدهید.

در مورد رشته‌هایی که به آن‌ها علاقه دارید، تحقیق نمایید و اطلاعات کافی به‌دست آورید. ممکن است رشته‌هایی مورد علاقه شما باشد که با خصوصیات شخصی‌تان (از نظر فیزیکی، روانی و …) سازگار نباشد.

30-رشته‌ها را با توجه به توان علمی و استعداد تحصیلی خود انتخاب کنید تا در صورت قبولی، معضلاتی نظیر نیاوردن نمرات لازم در امتحانات دانشگاه، مشروط شدن، اخراج و یا تغییر رشته، ایجاد نشود.

31-تکرار کدرشته‌ها در فرم انتخاب رشته‌های تحصیلی، شانس قبولی داوطلبان را در کدرشته‌ی انتخابی تکراری، تغییر نمی‌دهد.

32-برخی از دانشگاه‌ها شرایط خاصی دارند (مانند دانشگاه‌های شاهد)، در انتخاب رشته‌های این‌گونه دانشگاه‌ها شرایط مربوط به آن‌ها را در نظر بگیرید.

33-  اگر داوطلب در گروه های آموزشی همنام دوره دانشجویی شرکت بکند، تاثیر سوابق تحصیلی ۲۵ درصد باشد وگرنه اگر بخواهد در گروه غیر همنامش شرکت کند این درصد کمتر از ۲۵ درصد خواهد بود که اطلاعات لازم در دفترچه شماره 2 سازمان سنجش موجود می باشد.

در پایان درج این تذکر خالی از لطف نیست که بهترین شخص برای انتخاب رشته خود فرد است که با کمک از بهترین راهنما که همان دفترچه شماره 2 سازمان سنجش و پیک سازمان سنجش است این مرحله را به بهترین  راه ممکن سپری نماید.

 

موفق باشید…

محمود ابراهیمی ورزنه

دبیر انجمن مشاوره شهید باهنر استان اصفهان

همچنین بخوانید:

یک نظر در مورد “نکاتی مهم برای انتخاب رشته کنکوری ها”

  1. میراحمدی گفت:

    اقای ابراهیمی ار افتخارات استان و شرق اصفهان میباشند انشالله که در ادامه این راه موفق باشند

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.