سرویس: غیر تولیدی » نقلی 17:07 - پنجشنبه 17 اردیبهشت 1394

با وجود تاکیدات رهبر انقلاب؛

چرا دانشگاه فرهنگیان کماکان از بلاتکلیفی رنج می‌برد؟

دانشگاه فرهنگیان یکی از دانشگاه‌های مادر محسوب می‌شود که به سبب مدیریت منفعلانه با چالش‌های بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند. کوتاهی دولت برای تعیین رئیس برای این دانشگاه نیز به‌نوعی حاکی از عدم توجه جدی به این دانشگاه است.

به گزارش اصفهان شرق؛ به نقل ازمشرق نیوز/ رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال 92 در دیدار با جمعی از فرهنگیان با تأکید بر لزوم پشتیبانی مالی دولت و مجلس از آموزش‌وپرورش، به موضوع دانشگاه فرهنگیان نیز اشاره کردند و افزودند: «این دانشگاه با دانشگاه‌های دیگر متفاوت است، زیرا در آن، شخصیت معلمان ساخته می‌شود. بنابراین آموزش عالی باید پشتیبانی‌های لازم را از دانشگاه فرهنگیان انجام دهد.[1]»

حاجی بابایی وزیر وقت آموزش پرورش نیز در همین زمینه طی ارائه گزارشی تأسیس دانشگاه فرهنگیان را ازجمله زیرساخت‌های ضروری برای تحول بنیادین در آموزش‌وپرورش برشمرد.[2]

رهبر انقلاب در اردیبهشت‌ماه سال 93 نیز در دیدار با معلمان و فرهنگیان کشور تأکید کردند: «یک مسئله هم مسئلهٔ دانشگاه فرهنگیان است که من حالا درراه به وزیر محترم هم این را گفتم؛ این دانشگاه فرهنگیان یا به تعبیر قدیمی، دانشگاه تربیت‌معلمدانشگاه است، لکن با دانشگاه‌های معمولی فرق دارد. علاوهٔ بر امتیازاتی که دانشگاه‌های دیگر دارند، امتیاز «تولید معلم» مخصوص این دانشگاه است؛ این شرایطی دارد؛ به این دانشگاه خیلی باید اهمیت داد.»[3]

رهبر انقلاب در سال جاری نیز در دیداری که با برخی از معلمان و فرهنگیان کشور داشتند، موضوع دانشگاه فرهنگیان را نیز از جهت آنکه جذب و آموزش معلمان از طریق آن انجام می‌شود، بسیار مهم دانستند و تأکید کردند: «همه فرآیندها در این دانشگاه به‌ویژه بررسی صلاحیت‌ها برای جذب معلمان، محتوای دروس و انتخاب اساتید و اعضای هیأت علمی باید سالم و مطابق با معیارهای اسلام و انقلاب باشد.[4]»

در شرایطی که رهبر معظم انقلاب همواره در دیدارهای مختلف و در سه سال گذشته درباره دانشگاه فرهنگیان تأکید اکید کرده‌اند اما جالب اینجاست که دانشگاه فرهنگیان با همه توجهات و تذکرات رهبر معظم انقلاب ازجمله دانشگاه‌هایی است که تاکنون رئیس به خود ندیده و هنوز با سرپرست اداره می‌شود.

سرپرستان پیشین این دانشگاه که به‌عنوان یک دانشگاه مادر شناخته می‌شود، اسدالله اسدی گرمارودی و جهانبخش محبی‌نیا بوده‌اند. از ۲۴ شهریور ۱۳۹۲، محمود مهرمحمدی به سرپرستی دانشگاه منصوب‌شده و تاکنون عهده‌دار این سمت است. ازاین‌رو مشکلی که در دوره قبل گریبان گیر این دانشگاه بوده در این دولت نیز استمرار یافته است.

موضوع جالبی که این دانشگاه را درگیر خود کرده، نقطه نظرات جالب سرپرست این دانشگاه است. محمود مهر محمدی، با تأکید بر اینکه مسئله تربیت‌معلم بایستی به مسئله ملی تبدیل شود، معتقد است که روند و ساختار پیشین دانشگاه فرهنگیان مبنی برجذب دانشجویان از پایه دیپلم کار درستی نبوده است و دانشجویان بایستی در پایه‌های تحصیلی بالاتر جذب این دانشگاه شوند و روند تربیت‌معلمان به این روش در این دانشگاه صورت گیرد. بنابراین ایده، دانشگاه فرهنگیان، متولی ارائه خدمات تربیتی برای علاقه‌مندانی خواهد بود که دوره کارشناسی خود را دریکی از دانشگاه‌های معتبر گذرانده‌اند و برای کسب صلاحیت‌های حرفه‌ای متناسب با معلمی در دوره‌های تحصیلات تکمیلی به این دانشگاه وارد می‌شوند.[5]

این در حالی است مدیریت سرپرستی به مدیریت موقتی اطلاق می‌شود که بایستی به فکر مسائل میان‌مدت و کوتاه‌مدت دانشگاه باشد و به‌طور ضروری به کارها بپردازد. از سوی دیگر این مدیریت موقت در این دانشگاه طولانی‌مدت شده است و یکی از معضلات مدیریتی به این نحو این است که برنامه‌ریزی بلندمدت در آن نمی‌توان انجام داد اما سرپرست این دانشگاه پا را از این نظر فراتر گذاشته و بر روی ساختار و رویکرد آموزشی آن انتقاد دارد. مدیریت تجربی و آزمایشی که با تغییر سرپرست نیز قطعاً پابرجا نمی‌ماند و تنها گریبان دانشجویان را می‌گیرد؛ دانشجویانی که بایستی علاوه بر دلهره مدیریت سرپرستی، دلهره سرنوشت تحصیلی‌شان را نیز داشته باشند.

سرپرست دانشگاه فرهنگیان به‌تازگی یکی از چالش‌های جدی این دانشگاه را نشانه‌های امتناع از به رسمیت شناختن دانشگاه به‌عنوان یک‌نهاد تمام و کمال آموزش عالی در وزارت علوم و وزارت آموزش‌وپرورش بیان کرده است که این موضوع با توجه به اهمیت این دانشگاه جای تعجب دارد.[6]

کوتاهی دولت برای تعیین رئیس برای این دانشگاه نیز به‌نوعی حاکی از عدم توجه جدی به این دانشگاه است. بااین‌حال به نظر می‌رسد که با توجه به تذکر چندین‌باره رهبر انقلاب در مورد این دانشگاه مسئولان مربوطه باید به فکر ترمیم ساختار این دانشگاه و برنامه‌ریزی و در قدم اول تعیین یک رئیس برای سروسامان دادن به کار آن به‌صورت بلندمدت و برنامه‌ریزی‌شده باشند. این مطالبه کهنه‌ای است که به نظر می‌رسد که مسئولان مربوطه باید در اسرع وقت نسبت به آن اقدام کنند.



[1] http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=22510

[2] http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=22510

[3] http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=26342

[4] http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=29630

[5] http://ayaronline.ir/1393/02/60153.html

[6] http://cfu.ac.ir/fa/29235

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.