سرویس: اجتماعی » پزشکی و سلامت 14:23 - سه شنبه 08 اردیبهشت 1394

گزارش/ حکایت امنیت غذایی در هفته سلامت

هفته ناسلامتی!

رسانه ای شدن ورود گوشت بوفالو، خمیرمرغ حتی انتشار ناگهانی بیماری شیگلوزیس در هفته سلامت موجب شد تا شعار این هفته که به نام ایمنی غذا بود از همان روز نخست با چالش جدی روبرو شود.

به گزارش اصفهان شرق؛ در هفته ای که با عنوان ” هفته سلامتی” نام گذاری شده بود، انتشار اخبار مختلف مانند” ورود گوشت بوفالو به کشور”، ” انتشار بیماری شیگلوزیس” و ” استفاده از خمیر مرغ” به مذاق بسیاری خوش نیامد و حتی موجب موضع گیری صریح و تند مجلسی ها و وزارت بهداشت شد.
با اینحال بودند عده ای که بازهم تقصیر را به گردن دیگر ارگان ها انداختند و حتی خود را مبرا از هرگونه اشتباه و نقص قلمداد کرده و معتقد بودند تخلفی در ارگان آنها صورت نگرفته است.
هفته گذشته بود که رییس سازمان غذا و دارو از ورود گوشت بوفالو هندی به کشور خبر داد، دیناروند در مورد واردات اخیر گوشت بوفالو از هندوستان به کشور گفته بود که سازمان دامپزشکی مسوول این کار است و اگر تأیید کند که گوشت وارد کشور شود، ما به آن اطمینان داریم که تمام مسائل سلامتی را رعایت کرده است.
واردات گوشت بوفالو برای استفاده در صنعت سوسیس و کالباس غیرقانونی است
وی حتی از ورود انحصاری این گوشت برای استفاده در سوسیس و کالباس گله کرده و گفته بود: اگر این گوشت از مراحل قانونی تهیه شده چرا باید تنها در برخی از صنایع استفاده شود، بنابراین لازم است که دامپزشکی در این زمینه ورود کرده و سلامت این گوشت ها را مورد بررسی قرار دهد.
دیناروند حتی تاکید کرده بود که کشور ما واردکننده گوشت نیست و بیشتر از ۹۰ درصد گوشت مصرفی درداخل تولید می شود اما با اینحال بازهم به مسوولیت دامپزشکی در قبال ورود این گوشت ها به کشور اشاره کرده بود و تاکید کرد که قبل از مصرف این گوشت ها در صنایع مختلف حتما باید بررسی بر روی سلامت آنها انجام شود.
مهدی خلج رییس سازمان دامپزشکی کشور که چندی پیش به منظور بررسی و پاسخ دهی در زمینه ورود این گوشت ها به کشور به برنامه نبض دعوت شده بود در این زمینه شایعه مربوط به وجود نوعی بیماری انگلی در این گوشت ها، می گوید:« این گوشت ها پس از اعلام مجوز ستاد تنظیم بازار برای واردات گوشت بوفالو از هندوستان الزامات مورد نظر بهداشتی وسلامت و ارزیابی مخاطرات بهداشتی و سلامت دام را تنظیم و به این کشور ارسال کرده است بنابراین مشکلی در زمینه انگل در آنها وجود نداشته و اصحاب رسانه تلاش کنند که در این زمینه افکار عمومی را متشنج نکنند».
اما این بار قائله اینگونه به پایان نرسید و علی ایرانپور عضو کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی مجلس در این زمینه با انتقاد از اینکه عزم جدی در مسئولان برای رسیدن به خودکفایی در تولید گوشت قرمز وجود ندارد به خبرنگار اقتصادی ایمنا، گفت:« گوشت بوفالوی هندی جزو بی کیفیت ترین گوشت ها بوده و وزارت جهادکشاورزی و سازمان دامپزشکی و بهداشت باید نسبت به واردات این نوع گوشت ها پاسخگو باشند»
عزم ملی برای رسیدن به خودکفایی در تولید گوشت قرمز در کشور وجود ندارد
ایرانپور در انتقاد به واردات بیش از حد گوشت قرمز به خصوص واردات بوفالو از کشور هند، می گوید:«متاسفانه بنا به مسایل مختلف عزم جدی برای رسیدن به خودکفایی در تولید گوشت قرمز در داخل کشور وجود ندارد، به همین علت بخشی از گوشت مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود.»
این نماینده حتی بارها به نگرانی های خود در زمینه واردات انواع و اقسام موادغذایی مانند برنج آلوده از هند و حتی گندم و برنج اشاره می کند و می افزاید:« ادامه این روند یعنی واردات گوشت از کشوری که تجربه این همه مسائل غیربهداشتی را دارد کاری عبث بوده و باید از همه نظر مورد بررسی قرار گیرد».
وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی نشان دهد تا چه حد دغدغه سلامت دارند
ایرانپور به دست های پشت پرده ای که در این زمینه وجود دارد اشاره می کند و می گوید:« وزارت جهادکشاورزی و سازمان دامپزشکی نشان دهند تا چه حد دغدغه سلامت مردم و نظارت بر این نوع واردات را داشته و تا چه اعمال انجام شده از سوی آنها در راستای صیانت از سلامت و بهداشت عمومی است،عمده گوشت هایی که از هند وارد می شود به صورت چرخ شده وارد بازار شده و یا اینکه برای تولید برخی از محصولات و فرآورده های پروتئینی استفاده می شود که این امر موجب زیر سوال رفتن کیفیت این نوع گوشت ها شده است».
این مسئله تا بدانجا ادامه پیدا کرد که با اعتراض جمع کثیری از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس رییس سازمان دامپزشکی کشور به مجلس دعوت شد تا در این زمینه پاسخگو باشد.
دکتر حسینعلی شهریاری با انتقاد شدید از سازمان دامپزشکی کشور نسبت به واردات گوشت‌های بوفالو گفت: «باید سازمان دامپزشکی سه شنبه این هفته برای پاسخگویی نسبت به عرضه و توزیع گوشت‌های وارداتی و علی‌الخصوص گوشت‌های تولیدی در بازارهای کشور در کمیسیون بهداشت مجلس حاضر شود».
قرار بود گوشت های بوفالو به صورت زنده وارد کشور شوند
او می افزاید:« قرار بود این گوشت‌ها به صورت دام زنده وارد کشور شده و در سیستان و بلوچستان به صورت دقیق و پس از طی آزمایش های مربوط به صحت و سلامتی در کشتارگاه‌های ویژه و استاندارد ذبح شده و قطعه بندی گردند در حالی که چنین اتفاقی نیفتاده و معلوم نیست که اصلا این گوشت‌ها چه نوع گوشتی هستند که حتی شاید گوشت بوفالو‌های پیر و مریض با بیماری‌های فراوانی باشند که وارد چرخه صنعتی کشور شده‌اند و از سوی دیگر بر اساس کدام تضمین سازمان دامپزشکی گفته است که این گوشت فقط برای مصرف صنایع صنعتی به کار می‌رود و از کجا معلوم که به نام گوشت گاو در فرم‌های مختلف چرخ کرده و با قیمتی گزاف در بازار کشور توزیع نشود».
مسوولان دامپزشکی به مجلس می روند
شهریاری به نظارت های ویژه در حوزه موادغذایی و ایمنی آنها تاکید فراوانی داشته و می گوید: «سازمان دامپزشکی کشور فردا برای پاسخگویی به سوالات مربوط به وضعیت واردات گوشت بوفالو به ویژه وضعیت تولید و فروش گوشت در کشور و نحوه نظارت و تضمین صحت و سلامتی آنها در کمیسیون بهداشت مجلس حاضر شود و از سویی دیگر باید تکلیف گوشت‌های بوفالویی که وارد شده نیز مشخص گردد، از سوی دیگر نیز در صنایع غذایی کشور در حوزه فرآورده‌های دامی چه کسی تضمین می‌دهد که دام‌های بیمار کشتار نشوند در حالی که دامپزشکانی که در دامداری‌ها مشغول نظارت بر سلامتی دام‌ها هستند شاید در برخی موارد نتوانند نسبت به صحت و سلامت دام‌ها اظهار نظر کنند زیرا مسوولان کشتارگاه‌ها قطعا قبول نمی‌کنند دامی که بیمار شده باید از بین برود و همین امر موجب رقابت‌های ناسالم در بازار صنایع کشور و سودجویی‌ها شده است».
خمیر مرغ و رودررو شدن وزارت بهداشت و دامپزشکی
البته موضوع گوشت های بوفالو تمام نشده بود که حالا نوبت به خمیر مرغ رسیده است واینگونه بود که بازهم سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز پرده از این موضوع برداشته و می گوید:« سازمان غذا و دارو مجوزی برای تولید خمیرمرغ نداده است و باید در قوانین مواد خوراکی و آشامیدنی بازنگری ویژه ای انجام شود».
شهریاری با بیان اینکه قانون مواد خوراکی و آشامیدنی مربوط به سال‌های قبل از پیروزی انقلاب است بر بازنگری بر روی آن تاکید داشته و می افزاید:« در حال حاضر مواد غذایی تولیدی در کشور از کیفیت متوسطی برخوردار هستند و هنوز به وضعیت مطلوب و ایده ال نرسیده است، امروزه مشکلات بسیاری به دلیل نظارت‌های متفاوت و کمبود نیروی انسانی در مورد مواد غذایی در کشور وجود دارد».
سازمان دامپزشکی ممنوعیتی برای استفاده از خمیرمرغ صادر نکرده است
شهریاری در زمینه تصمیم‌گیری‌های جدید برای مواد غذایی مشکل آفرین چون سوسیس و کالباس٬ روغن پالم و خمیر مرغ، می افزاید:« سازمان غذا ودارو و سازمان ملی استاندارد تاکنون مجوز تولید خمیرمرغ را نداده‌اند در حالیکه سازمان دامپزشکی ممنوعیتی برای استفاده از خمیرمرغ اعلام نکرده است، در رابطه با روغن پالم نیز با موضع گیری مناسب و به جای وزیر بهداشت و درمان٬ وضعیت کنترل شده است».
او متولی سلامت در کشور را وزارت بهداشت و درمان می داند و می گوید:«تصمیم گیری نهایی بر عهده سازمان غذا ودارو است بر این اساس تمامی دستگاه‌ها نیز باید به آن استناد کنند، همچنین امروز که نظارت‌ها و البته نیروی انسانی محدودی در دست داریم لازم است تا به مردم آموزش‌های لازم داده شود تا مردم “خود مراقبتی” کنند».
با این اوصاف هنوز هم اختلاف نظرهایی بین وزارت بهداشت و اداره دامپزشکی در زمینه شیرفله ای، استفاده از خمیر مرغ و گوشت، مصرف ماهی قزل آلاء و … نیز وجود دارد در واقع تفاوت نگرش بین این دو سازمان که یکی نظارت میکروبی و ارگانیک را انجام داده و یکی مسوولیت ردیابی انها است موجب ایجاد مشکلاتی اینچنینی در کشور شده است که نیاز است این خدمات به صورت واضح بیان و برای تغییر رویه آنان برنامه ریزی ویژه انجام شود.

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.