سرویس: اجتماعی » پزشکی و سلامت 20:50 - شنبه 20 اردیبهشت 1393

شب کوری چیست؟

” آرپی” نام گروهی از بیماری‌های چشمی ارثی است که شبکیه را مبتلا می‌کند. کاهش دید در بیماری آرپی تدریجی اما پیشرونده است و معمولا افراد مبتلا این بیماری دید خود را بطور کامل…

به گزارش اصفهان شرق به نقل از  باشگاه خبرنگاران ،دکتر محمدرضا اخلاقی – فلوشیپ بیماری‌های شبکیه چشم، با بیان اینکه آرپی یک بیماری چشمی است که درآن شبکیه چشم ملتهب می‌شود، اظهار کرد: شبکیه بافت حساس به نور چشم است و در صورتی که دید بیمار کاهش یابد و مواد رنگدانه‌ای چشم ته نشین شوند فرد به آرپی مبتلا شده است.

وی با اشاره به اینکه در باور عمومی به آرپی “شب کوری” گفته می‌شود، افزود: بیماری آرپی یک بیماری ارثی است و انواع مختلفی دارد به طوری که در برخی موارد ممکن است در خانواده‌ای به صورت غالب ۵۰ درصد فرزندان به این بیماری مبتلا شوند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه درحال حاضر عوامل ارثی متفاوتی در بروز بیماری آرپی نقش دارند، اضافه کرد: اغلب علت اصلی این بیماری کاهش توانایی شبکیه در مقابل نور است و توانایی واکنش در مقابل نور را ندارد و در نتیجه آسیب می‌بیند.

اخلاقی با بیان اینکه بیماری آرپی یک بیماری نسبتا شایع است، گفت: بر اساس اطلاعات گذشته حدود یک نفر از هزار نفر به این بیماری مبتلا می‌شوند و از نشانه‌های بارز این بیماری پیش‌رونده بودن آن است به طوری که که ابتدا دید فرد طبیعی است اما به تدریج علام اولیه بینایی فرد در نور کم، کاهش می‌یابد.

وی تصریح کرد: ممکن است بیمار در روز مشکلی در بینایی نداشته باشد اما به تدریج با پیشرفت بیماری دید بیمار به ندرت کاهش می‌یابد.

این فلوشیپ بیماری‌های شبکیه چشم با بیان اینکه سن ابتلا به آرپی متفاوت است، خاطرنشان کرد: این بیماری انواع مختلفی دارد و ممکن است فردی در جوانی و دیگری در میانسالی به آن مبتلا شود و تنها در یک نوع از آرپی نوزاد در بدو تولد با دید کم به دنیا می‌آید.

مبتلایان به آرپی عضو فعال جامعه هستند

اخلاقی درخصوص اینکه آیا بینایی بیماران پس از ابتلا به آرپی به صورت کامل از بین می‌رود، گفت: این بیماران به صورت کامل نابینا نمی‌شوند و تنها در نور کم قدرت بینایی کاهش می‌یابد به طوری که عملکردهای معمول این بیماران با اختلال رو به رو می‌شود.

وی با اشاره به اینکه آرپی یک بیماری ژنتیکی است که در هرسنی امکان ابتلا به آن وجود دارد، افزود: بروز آرپی در افرادی که این بیماری به صورت مادرزادی در آنها نهفته است در هر سنی امکان دارد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه در حال حاضر درمان قطعی برای معالجه بیماری و یا جلوگیری از پیشرفت آرپی وجود ندارد، تصریح کرد: البته با ساخت شبکیه‌های مصنوعی می‌توان حداقل دید و بینایی را برای بیماران فراهم کرد اما ساخت این شبکیه‌ها هنوز حالت تجاری پیدا نکرده است.

اخلاقی با اشاره به اینکه مناسب‌ترین روش تشخیص بیماری آرپی، معاینه داخلی چشم است، گفت: اگرچه این بیماری در اغلب موارد موجب از کارافتادگی فرد می‌شود اما می‌توان با آگاهی دادن به بیماران، آن‌ها را برای سازگاری با شرایط جدید آماده کرد.

وی خاطرنشان کرد: اگرچه افراد مبتلا به آرپی با کاهش دید و بینایی فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند اما عضو فعال جامعه محسوب می‌شوند.

نوشیدن قهوه برای چشم ها مفید است

به گزارش واحد مرکزی خبر ،در واقع قهوه حاوی اسید کلروژنیک یا ACG ، یک آنتی اکسیدان قوی است که از تحلیل شبکیه چشم پیشگیری می کند.

به نوشته پایگاه اینترنتی فرانسوی زبان تاپ سانته ، نتایج تازه ترین تحقیقات علمی دانشمندان دانشگاه کرنل آمریکا که در مجله « شیمی کشاورزی و صنایع غذایی » منتشر شده است ، نشان می دهد نوشیدن یک فنجان قهوه در طول روز از بیماری های چشمی مربوط به بالا رفتن سن
پیشگیری می کند.

محققان تاثیر اسید کلروژنیک یا آ.ث.ژ. را که یک آنتی اکسیدان قوی موجود در قهوه است ، بر روی قوه بینایی بررسی کردند و دریافتند که این آنتی اکسیدان از تحلیل شبکیه چشم در موش ها جلوگیری می کند.

این دانشمندان در این مطالعه دریافتند موش هایی که با نیتریک اکسید (که استرس اکسیداتیو و رادیکال های آزاد ایجاد می کند) درمان شده بودند ، دچار آسیب شبکیه شدند. اما در موش‌هایی که برای درمانشان از اسید کلروژنیک استفاده شده بود ، این آسیب مشاهده نشد.

هولیم جانگ ، محقق دپارتمان علوم تغذیه دانشگاه کرنل آمریکا و از مسئولان این مطالعه ، گفت : « شبکیه ، لایه نازکی از بافت داخلی چشم است که میلیون‌ها سلول حساس به نور و دیگر سلول‌های عصبی در آن وجود دارند که اطلاعات بینایی را دریافت می کنند. این سلول ها به طور گروهی اطلاعات بینایی را از طریق عصب بینایی به مغز ارسال می کنند.

شبکیه یکی از فعال ترین بافت‌های بدن از لحاظ متابولیسمی است و برای آنکه دچار آسیب نشود ، به سطح بالایی از اکسیژن نیاز دارد. در نتیجه ، این بافت در برابر برخی بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو ، از جمله دژنراسیون ماکولا (تخریب لکه زرد) مربوط به بالا رفتن سن ، رتینوپاتی دیابتی و گلوکوم که همه اینها می تواند موجب نابینایی جزئی یا کامل شود ، حساس است.

هر چند که نتایج این تحقیق دلگرم کننده است ، اما دانشمندان می گویند هنوز مشخص نیست که آیا نوشیدن قهوه به طور مستقیم آ.ث.ژ را به شبکیه چشم به ارمغان می آورد یا خیر. هولیم جانگ گفت : « باید تحقیقات گسترده تری در مورد رابطه بین قهوه و سلامت شبکیه چشم صورت گیرد.»

دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.