سرویس: اقتصادی 11:40 - جمعه 10 دی 1395

«تقریبا هیچ» درست بود؛

کاهش ۱۷ درصدی ارزش پول ملی در چند روز اخیر

دستپاچگی دولت در مدیریت تکانه‌های اقتصادی و جهش‌های قیمتی در حالی به چشم می‌خورد که افزایش صعودی قیمت طلا ، سکه و ارز در بازار موجب کاهش میزان دارایی ها و نگرانی مردم شده است.

به گزارش اصفهان شرق، به یکسالگی اجرای برجام نزدیک می‌شویم و این روزها دولتی‌ها و مذاکره‌کنندگان هم رفته‌رفته به اشتباهات خود در مواجهه با دشمن اذعان می‌کنند.

اشتباهاتی که عمدتا از جنس عجله در اتمام مذاکرات بود و باعث شد مسایل به طور دقیق بررسی نشود و تیم مذاکره کننده از برخی خطوط قرمز تعیین شده عدول کند و به وعده‌های دشمن دل خوش کند.
علاوه بر این، بدعهدی طرف مقابل هم موجب شد دولت یازدهم عملا نتواند دستاورد مدنظر خود را از مذاکرات برداشت کند. اذعان ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی موید این موضوع است.
سیف، در این رابطه طی مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ به توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام اشاره کرد و گفت: تا کنون برجام، «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است.
 مقایسه شرایط کلی اقتصاد ایران با وعده هایی هم که روحانی در ازای اجرای برجام به مردم داده بود هم می‌تواند سند دیگری بر اشتباه محاسباتی دولت در امیدواری به وعده دشمن و سپردن شکوفایی اقتصاد ایران به خارجی‌ها است.
تاثیرات منفی دلخوشی به کمک‌ دشمن برای بهبود شرایط، این روزها با افزایش جهشی قیمت دلار، طلا و سکه برای عموم مردم ملموس تر شده و مردمی که به وعده‌های دولت برای کاهش نرخ ارز امیدوار بودند این روزها با مشاهده واقعیات اقتصادی، به منتقدان جدی سیاست های اقتصادی دولت روحانی تبدیل شده‌اند.
 بازار طلا و سکه هم در این میان حال خوشی ندارد و در مدار صعودی در حال حرکت است بطوریکه دیروز قیمت هرقطعه سکه تمام بهار آزادی رشد ۳۶ هزار تومانی را تجربه کرد که دور از انتظار بود.
 در ادامه به بررسی روند افزایش قیمت سه قلم عمده و تاثیر گذار بر اقتصاد در بازه های زمانی روز امضای توافق هسته ای(۲۳ تیر ۹۴) روز تصویب در مجلس(۲۷ مهر ۹۴) و روز اجرای توافق(۲۷ دی ۹۴) می‌پردازیم.
 سکه و رشد ۲۳۵ هزار تومانی
طبق بررسی روند بازار ، در روز ۲۳ تیر ۹۴ که مصادف با روز امضای توافق هسته ای میان ایران و کشور دیگر بود،‌ قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در این روز به مبلغ ۸۹۰ هزار تومان معامله شد. این مقدار در معاملات امروز به یک میلیون و ۱۲۵ هزار تومان رسید.
رشد ۲۲ درصدی قیمت طلاروز تصویب برجام در مجلس(۲۷مهر ۹۴)، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار، اندکی بیش از ۹۵۴۰۰ تومان بود. در معاملات امروز هر گرم طلا با رقمی بیش از ۱۱۶هزار و ۳۰۰ تومان به فروش رسید.

صعود ۲۳ درصدی قیمت دلار
بازار ارز هم همانند دیگر موارد در این مدت نتوانست انتظارات مردم را برآورده کند و علی‌رغم این که مقدار زیادی از پول‌های بلوکه شده ایران، در این مدت به کشور بازگشت اما دلار روند صعودی خود را حفظ کرد و روز بروز بر قیمت کالاهای وارداتی افزوده شد.
 برای نمونه در روز اجرای سند برجام توسط دولت(۲۷ دی ۹۴) هر دلار در بازار آزاد با قیمت ۳۶۲۴ تومان معامله شده بود. رقمی که این روزها وارد مدار ۴۱۵۰ تومانی شد و رکورد گرانترین دلار تاریخ ایران را ثبت کرد. طبق گزارش ها در چند روز گذشته،‌ ارزش دارایی مردم به واسطه افزایش قیمت دلار،‌ حداقل ۱۷ درصد کاهش داشته است.
در جدول زیر،‌به بررسی تفضیلی میزان افزایش قیمت طلا ، سکه و ارز در دوران پس از برجام خواهیم پرداخت.
«تقریبا هیچ» درست بود/
 آنچه در این میان به نظر می‌رسد، دستپاچگی دولت و نداشتن برنامه درست و منطقی برای مهار این جهش های اقتصادی است. به عنوان نمونه نوبخت سخنگوی دولت در رابطه با افزایش قیمت دلار، عامل این جهش قیمتی را جو روانی می‌داند. وی البته برای کاهش قیمت ارز هم ابراز امیدواری کرد.
جهانگیری، معاون اول دولت روحانی هم دیروز با اشاره به افزایش قیمت‌های اخیر در بازار گفت: مردم وقتی به دولتمردان اعتماد دارند می دانند که نباید نسبت به قیمت ارز، کالا و تورم به وجود آمده نگران باشند.
انتهای پیام/مشرق
دیدگاهتان را بنویسید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.