اصفهان شرق

در حوزه رصد آسیب‌های اجتماعی فضای مجازی خلا آماری داریم

کدخبر: 116194
1395/08/05 در ساعت 14:05

به گزارش اصفهان شرق، ابوالحسن فیروزآبادی، در افتتاحیه «همایش فرصت‌ها و چالش‌های فضای مجازی با رویکرد پیشگیری و ارتقای سلامت» افزود: یکی از بخش‌های مهم کشور که می‌تواند در حوزه کاهش چالش‌های ناشی از فضای مجازی فعالیت کند، جامعه نخبگی کشور است.

وی گفت: رکن اصلی فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی هستند. شبکه و اجتماعی بودن ارکان اصلی محسوب می‌شوند که بقیه در خدمت این مفهوم قرار دارند و هرچیزی در چارچوب شبکه اجتماعی در حال وقوع است.

فیروزآبادی با بیان اینکه تاکنون اینترنت افراد را به هم متصل می‌کرد ولی در آینده اینترنت، اشیاء را به هم متصل خواهد کرد، افزود: ۶ میلیارد نفر تحت پوشش شبکه‌های تلفنی قرار دارند. ۳.۵ میلیارد نفر نیز تحت پوشش شبکه تلفن همراه هستند که حتما در فضای مجازی حضور دارند. تا سال ۲۰۲۰ این رقم به ۵۰ میلیارد نفر خواهد رسید.

دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: این ارتباط‌گیری و توسعه فضای مجازی و حضور افراد در شبکه‌های اجتماعی سرعت بسیار بالایی دارد. طی سه سال گذشته تولید محتوا در فضای مجازی در دنیا ۲ برابر شده که این موضوع نشانه این است که تحولی در حال وقوع است.

وی افزود: امروزه ارتباط اجتماعی به اتصال اجتماعی تبدیل شده است. در شرایط حاضر انسان دائم در تماس است و به همین دلیل عقلانیت مطرح شده در دوران مدرنیته امروز دچار تحول شده و نه تنها در حوزه نخبگی که در حوزه عامه مردم هم اتفاق افتاده است.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینکه در دوران مدرنیته نهاد دولت، نهاد قدرتمندی محسوب می‌شد، گفت: ولی در عصر حاضر همه چیز به دست عامه مردم اتفاق می‌افتد. بنابراین دوران آن که فرهنگ مثل گذشته از سمت نخبگی به سمت مردم سوق پیدا کند، به سر آمده و عقلانیت جدیدی در حال شکل‌گیری است که می‌توان اسم آن را عقلانیت مجازی گذاشت.

فیروزآبادی گفت: در حال حاضر جامعه به سمت افقی شدن پیش می‌رود. هر تغییر و تحول در فضای مجازی، ناپیوستگی در جامعه ایجاد می‌کند.

وی افزود: تا سه سال پیش شبکه‌های پیام‌رسان نبودند ولی در حال حاضر ۴۰ میلیون نفر از این مزایا استفاده می‌کنند و ده‌ها میلیون نفر در شبکه‌های مجازی حضور دارند و در روز یک میلیون پیام در کانال‌ها تولید می‌شود. بنابراین این موضوع تحول بزرگی را برای جامعه به بار می‌آورد.

دبیرشورای عالی فضای مجازی افزود: در آموزش و پرورش باید بحث سواد رسانه‌ای، فضای مجازی و الکترونیکی توسعه یابد تا آموزش و پرورش بتواند نقش مهم خود را در این زمینه ایفا کند. ولی باید همه مردم وارد این عرصه شوند. نهادهای دینی، پژوهشی و رسانه‌ای نیز باید مورد استفاده قرار بگیرند. علاوه بر این باید تعریف درستی از سواد رسانه‌ای ارائه دهیم.

وی خاطرنشان کرد: سازمان بهزیستی باید در زمینه ایجاد مراکز رصد آسیب‌های اجتماعی برآمده از فضای مجازی فعالیت کند. در حال حاضر در حوزه رصد آسیب‌های اجتماعی ناشی از فضای مجازی دچار مشکل هستیم، خلا آماری داریم و آمارهای موجود نیز مکان‌محور نیستند.

فیروزآبادی اضافه کرد: بنابراین باید قوم‌شناسی دیجیتال داشته باشیم تا آسیب‌های مرتبط به هر منطقه و قوم شناسایی شود. همچنین باید در حوزه سواد رسانه‌ای و تولید محتوا در سطح کشور فعالیت کنیم.

انتهای پیام/گرداب